URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2018, 11:47

România şi crâşmele ei

România şi crâşmele ei foto generic, economica.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din solidaritate de cartier, mai intru uneori la birtul din apropierea casei să beau o bere. Fac asta nu de sete sau din obişnuinţă, ci mai mult pentru a pune umărul la economia zonală. Căci trebuie să fie foarte greu să ţii deschis un local în care o bere costă 3 lei, iar o pungă de pufuleţi, 1 leu.

Înăuntru e o lume aparte, o buclă spaţio-temporală fascinantă. Oameni cu care nu te întâlneşti altundeva, sunete cu care nu eşti obişnuit, poveşti pe care nu ai cum să le auzi în alt loc. Aproape nimeni nu stă pe Facebook sau pe internet. Se vorbeşte, se fac bancuri, se bea în tăcere sau se priveşte la televizor.

Modernizarea, aşa încet cum merge ea la noi, a început să distrugă birturile de cartier. Ba îşi schimbă aspectul, mobilierul şi clientela, ba trag oblonul şi lasă locul altor afaceri. Cinzeaca ieftină rezistă tot mai greu pe piaţă în faţa alternativelor de rit nou. Clientela îmbătrâneşte, iar cei mai tineri au alte locuri de pierzanie. E adevărat, crâşmele au mai distrus şi destine, dar, în acelaşi timp, au menţinut viaţa socială a unor oameni care încă vorbesc unii cu alţii.

Mi-am propus mai demult să fac un turneu al localurilor de gen pentru a zgâria puţin suprafaţa lumii underground din care fac parte - să le văd oamenii, să le ascult poveştile, să le simt vibraţiile. O lume în care consumerismul de actualitate nu e încurajat, un univers paralel ce vrea să îşi menţină acelaşi statut, acelaşi stil, aceeaşi civilizaţie minimalistă.

N-am făcut-o încă. De când tot amân, câteva crâşme din oraş s-au închis. Odată cu ele, dispare încetişor o falie semnificativă din România pe care o ştim de mici. Un teritoriu al celor care au renunţat, al celor care încă mai speră, al celor care ştiu "cum stă treaba", al radicalilor, al pacifiştilor, al celor cărora nu le mai pasă. Oameni simpli, cuminţi, suflete care fug de ceva, de cineva, de undeva...

În cele în care am intrat până acum am găsit personalităţi spectaculoase - glumeţi de profesie, pesimişti de formaţie, analişti politici de geniu, părerişti sportivi de înaltă clasă. În câteva minute am aflat totul: care e cel mai bun şi cel mai prost politician din ţară (uneori numele era acelaşi), când vom avea autostrăzi, cum se trăieşte o lună din câteva sute, care e cel mai bun rachiu ieftin de pe piaţă, unde este punctul slab al Simonei Halep, ba chiar şi cine va câştiga Champions League (era în vremea grupelor).

Ca să intri în crâşma din cartier, birtul de la colţ sau bufetul comunal nu îţi trebuie paşaport special. E nevoie doar de curiozitatea de a vedea lumea "de dincolo". Nimeni nu te dă afară dacă ai cravată, dar nici nu eşti privit cu ochi buni dacă ceri o Corona şi un shot de tequila. Surorile mai sărace ale pub-urilor din Europa se hârjonesc în permanenţă cu ameninţările vremurilor noi! O bere cumpărată de la tejghea le poate ţine în viaţă. Poate în anul centenarului am să le vizitez. Or mai fi 100 în toată Oradea?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cica, "tanar si nelinistit"....
"Tinere", bati pe 60-70 de ani ? De agitat se vede ca esti agitat. Si tu esti unul din aia cu buda in fundul gradinii ?
Postat 29 Martie 2018, 21:16 de Control_Room
tds (traforaje deliruri si spumutze)
Se putea sa nu se pise pensionarul tds si aici???... iar n-a venit postasul cu banii de pastile... cand o sa scrieti un text despre explorari spatiale despre sarcini extrauterine la cabaline sau despre misterul piramidelor din Egipt o sa vedeti ca va comenta si acolo... el este romanul clasic care se pricepe la orice... parca-i un personaj din textul asta de mai sus... ai grija tds, prostia trebuie purtata cu discretie...
Postat 26 Martie 2018, 20:18 de TanarSiNelinistit
Marea Crâșmă de partid, Piața Unirii
Dar ce crâșme mișto au apărut pe betoanele Pieței Unirii! Acum le zice terase! Buda nu e în fundul curții dar trebuie să fii un mare Lord să parcurgi distanța până la ea după ce ai suflat mai multe beri la Grama j!
Postat 26 Martie 2018, 18:42 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON