URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2013, 07:52

Regionalizare la mişto

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul a ajuns cu spatele la zid. Prin regionalizare riscă să ajungă un judeţ al sărmanilor, urmând ca toţi banii să meargă la Cluj. Premierul Ponta a recunoscut că soluţia cu 8 euroregiuni nu este cea mai bună, dar că e decis să o facă până la finele anului.

Mie-mi plac oamenii consecvenţi, chiar dacă se spune că doar boii sunt consecvenţi. Dar să fii conştient că faci o tâmpenie şi totuşi să o aplici nu mai e consecvenţă, ci caz de targă. Singura explicaţie dată este că UE ne cere imperativ regionalizarea pentru o mai bună absorbţie a fondurilor. Chit că până acum nu s-au accesat fonduri pe motiv că se fură la greu, chestie care va rămâne valabilă şi după ce ne unim cu Clujul.

Dacă Ponta e un soldat atât de disciplinat al construcţiei europene, de ce nu se zbate să aplice alte hotăriri care ar fi benefice pentru milioane de români? Din 2007 UE a cerut ca băncile să retragă comisioanele abuzive la credite. Ce a făcut patriotul Ponta, la sugestia străvezie a FMI? A amânat aplicarea acestei decizii până prin vară, când va mai găsi el un pretext să lase lucrurile în aer.

La întâlnirea politicienilor din Bihor, care luptă ca Oradea să fie centru de regiune, s-a văzut clar că liderii PSD sunt conştienţi că zarurile au fost aruncate. Am mai avea o şansă doar ca la referendum să nu fie cvorum şi regionalizarea să pice. Dar cum vicepremier este marele Dragnea, pentru care votează toţi morţii din Teleorman, numai acest judeţ va scoate la urne, mai ales la urnele funerare, trei milioane de electori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
La Cluj sa fie capitala!
Mai, voi numai la bani va ganditi. Eu abia astept sa se mute capitala regionala la Cluj si tot acolo sa se duca toti complexatii si doritorii de castig. Foarte bine! Oradea o sa ramana un orasel cochet, mai putin poluat, iar eu o sa merg mai linistit cu masina pe strada fara sa dau la tot pasul de nesimtiti cu bani gramada si minte invers proportionala cu suma de bani din cont. Duca-se astia la Cluj!
Postat 11 Februarie 2013, 19:17 de Shogun
nenorociti
dintro scursura, sluga a bolsevicilor, ce putea sa iasa ? tot o scursura, doar ca in cazul asta sluga a hortistilor.
Postat 10 Februarie 2013, 20:33 de pircea cuerila
Jos sovinismul unguresc !
sovinismul, iredentismu, separatismul, revizionismul unguresc trebuie combatut fara mila, atat pt binele romanilor cat si pt cel al ungurilor iar budapesta, sa-si vada de falimentul ei.
Postat 10 Februarie 2013, 20:08 de safe
oradea resedinta
mircea nu te da batut!!!!lupta ,tipa fa ceva nu-i lasa sa ne ia mindria de a fi bihoreni!!!iesiti afara din guvern pnl-istilor si lasal pe ponta cu boc sa dea maa !!!
Postat 10 Februarie 2013, 13:17 de bihoru
udemerist disperat
sunteti disperati care nu va puteti impune varianta cu 16 regiuni si enclavizarea ungurimii. este singura varianta si singurul lucru care va obsedeaza. ar fi bine sa va "fure", pe voi udemeristii. sigur v-ar face sa va evaporati. hahahaha...
Postat 09 Februarie 2013, 21:26 de @anticomunistul&Orad
@anti....
Eu sunt pt. exportul valorilor bihorene catre Cluj. Pai daca ni-i fura pe nea ilie, pe popa ciordel, pe mang_litor sau pe luciana varga, ne-am scos ! In cativa ani, nu multi, facem rocada : ajung ei niste amarasteni ai nimanui, cum suntem noi acum si noi trecem in frunte intre municipiile regiunii ! Da' n-avem noi norocul asta !
Postat 08 Februarie 2013, 13:11 de Oradean
Citat
Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume! Mahatma Gandhi. Renuntati la complexele fata de cei din Cluj, daca vreti sa-i depasim. Astia din Cluj se poarta de parca ei ar fi montat spicul pe grau sau ei ar fi forat gaura la macaroana. Hai sa facem in asa fel incat sa ne pastram valorile aici, pe plan local. Clujul e un Bucuresti mai mic, care profitand de pozitia privilegiata, a adunat valorile din toate judetele invecinate si nu numai. Iar ideea este nu sa concuram cu Clujul la sefia unei regiuni fantoma ci ca Oradea sa redevina ce a fost, adica capitala regiunii Crisana.
Postat 07 Februarie 2013, 23:48 de anticomunistul
udemeriștii și enclavizarea ungurimii.
În ceea ce priveşte România, cheia de boltă a strategiei neorevizioniste ungureşti a fost desemnarea „ţinutului secuiesc” drept „ţara-mamă din interior” pentru maghiarimea din Transilvania care trăieşte „în diasporă internă” – ideea aparține lui Zsolt Németh - și forțarea, în acest scop, a obținerii autonomiei teritoriale a unei regiuni formate din județele Covasna, Harghita și jumătate din județul Mureș. ungurii, incearca impunerea variantei cu (musai) 16 regiuni ! Har-Cov-Mureș, plus Bihor, Satu-Mare, Sălaj, județe cu un procent destul de important de pop. maghiarofonă.
Postat 07 Februarie 2013, 17:49 de Valhalla-Asgard
@pircea ghirila, escrocul
De asemenea, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc \"nu deviază de la poziţia Guvernului ungar\".
Postat 07 Februarie 2013, 16:59 de com
lepre separatiste
budapesta susţine autonomia teritorială şi etnică a maghiarilor din Transilvania , a declarat ambasadorul ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes
Postat 07 Februarie 2013, 16:52 de nail
@gica contra
Enclavizarea ungurilor (varianta cu 16 regiuni), asta e singurul lucru care va intereseaza, instigati fiind si de budapesta. ati luat ... mumu !
Postat 07 Februarie 2013, 16:42 de safe
@gica contra
tu, ca si udemerist retrograd, esti un loser ! kaput, regionalizare cu 16 asa zise regiuni ! kaput, enclavizarea ungurimii ! deci, e simplu ! v-ati inecat in propriile fumigene. lucru foarte bun ! ceke, a facut mult mai mult rau decat bine. a lasat fara asistenta medicala un mare nr de oameni, inchizand spitalele, dupa care a fugit.
Postat 07 Februarie 2013, 16:40 de safe
Idee
Eu sunt roman, si nu inteleg de ce regionalizarea trebuie sa fie neaparat o rivalitate intre unguri si romani sau intre politicienii unguri si politicienii romani, va aduc aminte celor care probabil ati uitat, in perioada cand ministrul sanatatii era din Bihor ( Cseke A.) de cate fonduri au beneficiat spitalele din Oradea sau din judet, nu pot sa mai dau un alt exemplu similar de politician roman, etnic roman, indiferent de culoarea politica, galben, rosu sau portocaliu... In ceea ce priveste regionalizarea parerea mea ca cel mai bine pentru bihoreni ar fi o regiune care sa se numeasca Crisana, cu sediul regional la Oradea si la care sa fie alipite judetele SM , SJ si % AR, Oradea nu poate concura cu Clujul si nici nu va putea din nici un punst de vedere, populatie, universitati, traditie etc.., dar nici nu dorim asta, noi vrem aeroport international la Oradea, sedii regionale ale structurilor descentralizate la Oradea, Directie Regionala de Drumuri, uitati-va cum arata drumurile nationale si judetene din Bihor, comparativ cu vecinii nostrii. Eu ca muritor de rand nu vreau alceva decat ca orasul nostru sa devina centru regional si un pol de dezvoltare economica, sociala si culturala
Postat 07 Februarie 2013, 10:30 de Gica Contra
@Regionalizare
'Banii nu pot fi duşi la Cluj, pentru că după regulile instrumentelor structurale europene, la nivel regional, din 2014 adică, cel mai mic va lua mai mult decât cel mare. Aşa că cel mai puţin va primi Clujul, după aceea Bihorul. Cel mai mult va primi Sălaj, apoi Bistriţa şi Maramureş şi, pe la mijloc, Satu-Mare. Aşa că mai întâi studiaţi cum stă treaba şi apoi scrieţi, dl. Chirilă. Iar cu primitul şi datul mai uşor, pentru că se spune, tot după reguli, fonduri alocate (atrase, absorbite, etc).' E BINE PT BIHOR, E BINE PT ORADEA !!! E INSA, DEZASTRU PT hudemeristi !!! AAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHA..........
Postat 07 Februarie 2013, 10:00 de Fortress
hehehehe
bai imbecil udemerist, nu pricepi ca cei care sunt centru regional primesc bani mai putini ? imecilule, Clujul va primi mai putni bani decat Oradea, insa nu asta e problema ta. problema ta e ca enclavizarea ungurimii, a cazut, in varianta asta !
Postat 07 Februarie 2013, 09:41 de hehehe
Nedreptate
Si eu sunt de parere ca Bihorul nu poate rivaliza cu Clujul . Dar daca Alba Iulia ia fata Brasovului , Braila ia fata Constantei etc. atunci nu vad de ce nu si Oradea nu poate lua fata Clujului !
Postat 07 Februarie 2013, 07:12 de marian
jos bozgorii
sa mergeti dracu de unguri la voi in tara gunoai ce santeti
Postat 06 Februarie 2013, 23:04 de anti unguri
Greşit de la bun început
Banii nu pot fi duşi la Cluj, pentru că după regulile instrumentelor structurale europene, la nivel regional, din 2014 adică, cel mai mic va lua mai mult decât cel mare. Aşa că cel mai puţin va primi Clujul, după aceea Bihorul. Cel mai mult va primi Sălaj, apoi Bistriţa şi Maramureş şi, pe la mijloc, Satu-Mare. Aşa că mai întâi studiaţi cum stă treaba şi apoi scrieţi, dl. Chirilă. Iar cu primitul şi datul mai uşor, pentru că se spune, tot după reguli, fonduri alocate (atrase, absorbite, etc).
Postat 06 Februarie 2013, 20:22 de TAMTAM
Everestul din pustă
Bihorul cu spatele la zid ??? Hai măi, cunoscătorule !?! De când Bihorul e aşa de tare şi mare, ca să sî îndeplinească condiţiile, nu tocmai uşoare, ca Oradea să fie pol regional ??? Asta sună cam cum zicea Kiss Sany, că nu s-au mai văzut regiuni care să aibă munţii taman pe una dintre diagonale !?! Normal că, după ochiul unora, Piatra Craiului e ceva mai la deal decât Mont Blanc ... Aşa e cu unii care sunt obişnuiţi să călărească doar prin pustă (câmpie i se zice la noi), iar atunci când dau de o gâlmă au tendinţa să ocolească, că doar aia nu era pusă acolo degeaba, ci s-a născut ca simbol de hotar.
Postat 06 Februarie 2013, 20:15 de Carp III
udemeriștii și așa zisa lor, regionalizare
În ceea ce priveşte România, cheia de boltă a strategiei neorevizioniste ungureşti a fost desemnarea „ţinutului secuiesc” drept „ţara-mamă din interior” pentru maghiarimea din Transilvania care trăieşte „în diasporă internă” – ideea aparține lui Zsolt Németh - și forțarea, în acest scop, a obținerii autonomiei teritoriale a unei regiuni formate din județele Covasna, Harghita și jumătate din județul Mureș. ungurii, incearca impunerea variantei cu (musai) 16 regiuni ! Har-Cov-Mureș, plus Bihor, Satu-Mare, Sălaj, județe cu un procent destul de important de pop. maghiarofonă.
Postat 06 Februarie 2013, 18:00 de Valhalla-Asgard
Regionalizare in varianta ungureasca (udemerista)
Obiectiv al guvernului de la budapesta : Crearea pe teritoriile Romaniei, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate institutiile necesare, de la gradinite şi pana la autoguvernarile de rigoare” (citat din Viktor Orban) și de marcare politica și culturala a acestor enclave iar trompetele, urat mirositoare ale hungurilor de prin presa, o lalaie intruna tinandule isonul.
Postat 06 Februarie 2013, 17:47 de @book
Mirceo, tu o iei pe urmele lui căcărău ?!
Nu stiu cand iti faci tu ,,up date"-ul stirilor, dar azi s-a transnis de catre usl, semioficial, ca problema regiunilor e ,,rezolvata" : vor fi 8(opt). In rest sunt intru totul de acord cu articolul tau. Pacat ca in vara n-ai scris un rand despre veleitatile de prestidigitator ale lui dragnea ! Si nici atunci si nici acum nu spui ferm despre cum a mintit si minte usl-ul, despre cat rau a facut si mai ales va face aceasta adunatura de puscariabili romanilor si tarii !
Postat 06 Februarie 2013, 17:24 de pinonel
E foarte clar
politicienii bihoreni nu sunt nici pe departe uniti. fiecare trage la caruta lui. cei mai janginosi sunt udemeristii. franele astea nu au altceva in cap decat separatism si enclavizarea ungurimii, instigati fiind si de budapesta. stati linistiti, nu va fi nici o regionalizare. daca totusi se va intampa, vom fi cu cei din Cluj. asa cum tot trambitati si voi astia de la bihoreanul, Clujul, este locul unde se face performanta in toate domeniile, incepand cu Facultatile, spitalele, etc.
Postat 06 Februarie 2013, 16:03 de book
@David
A,ma scuzati, am uitat ca in Bihor exista mai multe universitati (Oradea,Vadu Crisului, Marghita,Ceica),toate cu absolventi celebri care ne conduc azi destinele
Postat 06 Februarie 2013, 13:07 de Bihorean frustrat
@Bihorean resemnat
da cine esti tu sa aduci hotararea definitiva ma? Universitati in Brasov, Craiova si Constanta? Mai bine ma mulg singur decat sa ma duc la alea... Asa ca taci din gura daca esti retardat
Postat 06 Februarie 2013, 12:13 de David
Hotararea e definitiva
Cluj,Timisoara,Iasi,Constanta,Brasov,Craiova,Bucuresti sunt centrele regionale,dealtfel singurele orase care au universitati cat de cat serioase si cu o oarecare traditie.
Postat 06 Februarie 2013, 11:56 de Bihorean resemnat
Rusinea Bihorului
Iesit afara acum mincinosilor si g....lor,care strigati sus si tare ca ,,PUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC ,,,Acum nu mai stiti nimic,???.Pe cine mai blamati acum ..pe VOI??
Postat 06 Februarie 2013, 10:40 de Ilie
replica la articolul cu O Mure san OBEZUL
Cine vorbeste si afirma ``In 2013 vrem ca sa cream100 de locuri noi la cresa ``?Ovidiu Muresan OBEZUL viceprimarul oradean PSD! mai bine ar fi afirmat ca va creea `100 locuri noi la cresa ...pe Luna satelitul natural al Terrei !:))=))..p[erdea de fum , fumigena , petarda informationala ca sa se abata atentia oradenilor de la problemele existiale ale supravietuiri lor in Oradea,impozitele marite , lipsa locurilor de munca ,coruptiasi spaga din sistemul admistrativ teritorial , scandalul maidanezilor din adaposturile primariei, ``modernizarea (falimentarea pietarilor) din Piata Rogerius nu sunt destule probleme sociale ... democrate ?:))=))Ovidiu Muresan OBEZUL vorbeste?NU am uitat ca a promis spatiu locativ unei familii sarace care de disperare a protestat urcanduse si amenintand ca se arunca jos de pe acoperisul palatului Vulturul Negru, si nu arezolvat problema locativa a acelei familii , a aplanat doar conflictul pe moment , si esdte ``social democrat ``, dar votul pro majorarea gigacaloriei cu 40 % dSemnati petitia on line www.petitieonline.com/ demisia_lui_mang_din _functia_de_presedinte_psd_biho#form.Semneaza si tu bah OBEZULE!:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 06 Februarie 2013, 10:25 de Romanul Simplu
Banc!
Revin! Mi-am adus aminte de un banc cel putin dureros! Cre-i cel mai bun doctor din Oradea ? Un drum la Cluj!
Postat 06 Februarie 2013, 09:31 de Petru
Radio Erevan
USL-isti bihoreni se laudau ca daca vor castiga alegerile, in Bihor va curge lapte si miere si ca amicii lor din guvern ne vor da luna de pe cer. Teapa, vorba lui Ponta-avem un guvern si conducatori locali tip Radio Erevan. Astia localii au pus niste biruri de neam prost, nemaiintalnite nicaieri in lume si bineinteles ilegale.Atata pot, atata fac.
Postat 06 Februarie 2013, 09:23 de Contribuabil
Pute !
Sigur ca pute a bani daca politicienii canta-n cor aceeasi melodie! Numai ca ar fi fost bine sa-si faca vocalizele interpretand,anterior,alte cantecele.Oricum,e vorba despre praful de pe toba confectionata din blana ursului din padurea "vizitata" de Attila Verestoy.
Postat 06 Februarie 2013, 09:06 de gyorgy tozser
Plangeti degeaba!
Oricum, Oradea e cu vreo 10 ani in urma Clujului care si cu boost-ul dat de boc in ultimii 5 ani s-a dus departe. Oradenii (bihorenii) sunt niste persoane foarte complexate, in general, in relatia cu orasele mai mari, gen Bucuresti, Cluj. Oradea a ramas in urma datorita unor mafioti care nu au dat drumul investiilor majore. Ati fost curiosi vreodata sa stiti cate proiecte s-au dus pe apa Crisului datorita unor mafioti care au cerut pe terenuri, cumparate cu 2 zile inainte, milioane grele unor investitori care au inceput sa rada si au plecat la Cluj sau la Targu Mures. Oricum daca cumva citeste din intamplare acest comentariu si domnul Mircea as dori sa-mi raspunda unde e presa bihoreana cu anchete tari sa le dea in cap la mafioti, ca in vremurile bune. Da, probabil se uita intai la card si apoi la pix si blocnotes.
Postat 06 Februarie 2013, 09:05 de Petru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON