URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2013, 09:30

Regionalizare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă după sărbători poporul s-a dres cu telenovela "Moartea domnului Nicolaescu" (regizor de curte şi revoluţionar de operetă! - strigă unii corifei ai opiniei publice; ba maestru şi patriot pur-sânge! - ripostează ceilalţi), mai marii naţiunii s-au arătat singurii cu adevărat grăbiţi să se întoarcă la muncă. Aşa că nici nu s-a încheiat bine furtunosul 2012 că 2013 a şi fost decretat ca anul modificării Constituţiei şi al regionalizării.

Deocamdată, despre schimbarea legii legilor nu se aude nicio altă idee decât cea schiţată de premier din troienele unde şi-a încărcat bateriile, şi anume că ar urma să-i fixeze şefului statului atribuţii atât de precise încât pe viitor ar face superfluu chiar şi gândul suspendării preşedintelui. Şi cam atât. Deci, până să se revizuiască să mai avem niţică răbdare! În schimb, despre regionalizare se discută aşa ritos încât ai zice, vorba altui clasic, că 2013 va fi al marii reorganizări sau nu va fi deloc!

În cea dintâi zi lucrătoare, premierul a vestit că vom avea fix 8 regiuni, fiecare cu judeţele sale, mai multe ori mai puţine. Las la o parte detaliul (totuşi esenţial) că deşi pozează mai nou în promotorul consensurilor "naţionale şi sociale" Victor Ponta nu s-a consultat în prealabil nici măcar cu propriul partid (necum cu aliaţii), şi mă opresc doar la justificarea ce ni s-a servit.

Conform premierului, actuala organizare administrativ-teritorială, coroborată cu evidenţa că proiectele cu fonduri europene derulate până acum de primării şi de consiliile judeţene, s-a oprit la dimensiuni locale (finalizându-se ici cu modernizarea unor străzi, colo cu reabilitarea unor clădiri), în timp ce regionalizarea, operată la începutul unui nou exerciţiu financiar al UE, ar permite consiliilor regionale să croiască planuri de anvergură superioară, cum ar fi şosele şi autostrăzi între reşedinţele judeţelor ce formează regiunile.

Astfel de argumente mie îmi par însă cusute cu aţă albă. Dacă guvernanţii ar avea pe bune obiective măreţe, ar pune la treabă ministerele, or nouă nu ne explică nimeni de ce până acum Ministerul Transporturilor nu a putut "accesa" fonduri pentru asemenea proiecte ori de ce Ministerul Dezvoltării Regionale s-a ocupat de telegondole şi piscine. Şi, mai ales, nici motivul pentru care n-ar putea să se ocupe de marile proiecte chiar nou-înfiinţatul Minister al Marilor Proiecte.

Criteriile pentru stabilirea centrelor regionale ar fi, cică, existenţa unei infrastructuri rutiere, aeriene, culturale, de învăţământ şi de afaceri de importanţă europeană, însă cum nici măcar Clujul, Timişoara, Iaşii ori Constanţa nu cumulează aceste condiţii, rezultă că dacă guvernanţii ar fi consecvenţi cu ei înşişi am rămâne cu o singură mare regiune: cea din jurul Capitalei.

De vreme ce nimeni nu explică în mod serios nici de ce am pierde dacă nu ne regionalizăm, nici ce garanţii de câştig am avea făcând-o, Guvernul Ponta pune problema prost. Pretinde, ca la proşti, că nu ne putem ara ogoarele fiindcă nu avem rachete spaţiale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
har-cov
fierb in suc propriu ungurii separatisti din har-cov, etc. vor fi dispersati ! asta e marea lor problema. se distrug cuiburile de lepre separatiste ! ungaria, este in deruta.
Postat 10 Ianuarie 2013, 16:06 de blow up
regionalizarea
Subiectul asta , in felul in care-i tratat de mai marii Romaniei mi-aduce aminte de ,,Dictatorul" lui Chaplin .Si Hitler se juca cu globul pamantesc impartind-ul in zone , regiuni.O atitudine de-a dreptul nemernica atat din partea guvernantilor cat si a unora din mass-media care in loc sa explice motivele care justifica regionalizarea intr-un stat modern, o lalaie tocmai pt a intarzia procesul si a putea jefui si vinde in continuare ce se mai poate din Romania . Ca incheier doar atat : regionalizarea ar insemna distrugerea pt totdeauna a sistemului mafiot - centralizat al administratiei actuale a Romaniei. Asta-i miza .
Postat 10 Ianuarie 2013, 08:06 de suparatu
oradeea
capitala la cluuj,asta ne va aduce:o cerere fantastica de locuinte,deci preturile vor creste mai ales la blocurile comuniste si cocioabele ultracentrale "f bune pt privatizare in special saloane de masaj,cabinete avocatesti,notari,case de schimb,cafenele si alte amplasamente de mare viitor,invatamantul superior bihorean va primi ce merita ,adica locuri in plus ca doctorii mediocrii sa-si faca copiii submediocrii chirurgi geniali,industria locala va prospera dar mai ales covrigariile,se va mari numarul de angajati la prefectura,invatamant,politie,armata iar astia cu salariile lor babane vor creste consumul,daci lotusul se va mai procopsi cu o aripa,si cred ca crisu va deveni navigabil ,voi nu credeti la fel?
Postat 09 Ianuarie 2013, 13:11 de gica unchained
ORADEA
e un oras de TARGOVETZI si asa va ramane, pururi !!!!!!!!!!!! AMIN !!!!!!!!! ORADEA BATE ORICE RECORD IN MATERIE DE AVERI, FITZE SI, FARA COCALARI ! DOMNII SUNT DISTINSI IAR DOAMNELE NISTE DRAGUTZE !!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Ianuarie 2013, 12:52 de ADINA
pt. @tsd si pt. alti uslamisti
Daca nu va convine regiunea de NV cu capitala la Cluj si cu Oradea un mic targ de provincie, stiti cui sa multumiti ! Lui ilie de la scularie, asta mintea peste tot ca votand leprele propuse de usl veti avea ,,un sprijin" la guvern, la parlament, la patriarh, la papa.... Baiu-i ca prostii, multi, foarte multi, l-au crezut ! Au trimis in parlament oameni de nimic si mai grav, orasul si judetul e condus de lichele ! Cine sa sustina interesele Oradiei/ Bihorului ?!
Postat 09 Ianuarie 2013, 12:28 de .
mitici
e un oltean in redactie care taie unele referiri la olteni
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:32 de luky
mitici
oltenii cu gradele{functii},iar taiati din text, ardelenii cu invoirile
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:30 de luky
mitici
ati mers pe mina miticilor,suportati consecintele,in guvernul asta e ca in armata,oltenii cu gradele{functii},moldovenii cu papica{astia tot timpul mor de foame} si ardelenii cu invorile,deci ati lasat comanda la olteni si acum va e frica de ce va asteapta,oricum viitorul nu e prea roz pt bihoreni din moment ce functiile si banii de la guvern vor merge probabil la cluj
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:27 de luky
stire calda
Chiar în această clipă am primit informaţia că părintele multilateral dezvoltat a zburat cu totul din MDRT, chiar dacă a încercat să fenteze cu o funcţie de director. motivele sunt multe dar între ele, conform sursei, şi ceea ce a încercat să facă pentru IMPACT la Bucureşti pe fonduri europene! deh, s-o fi gândit că vechii prieteni făcuţi la oradea nu trebuie uitaţi! dar asta e, mai iei şi şuturi! în\" ruc\"! aoleou, am scris\" ruc\"? Ei, lasă că revine în Primărie! Moş, eliberează locul!
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:24 de TDS
Paul
CENZURAT
Postat 09 Ianuarie 2013, 10:15 de Ion
rrrrrrrrrrrrrr
voi cei 17 politiceni bihoreni aprox 4 % din parlament n aveti nimic de spus
Postat 09 Ianuarie 2013, 09:52 de vvvvvvvvvvvvvvvv
rrrrrrrrrrrrrr
crisana undei
Postat 09 Ianuarie 2013, 09:49 de vvvvvvvvvvvvvvvv
exactitate
pentru exactitatea informaţiei: VICTOR PONTA a spus clar că este propria lui viziune în privinţa regionalizării, un fel de punct de pornire care poate suferi modificări într-un sens sau altul!
Postat 09 Ianuarie 2013, 09:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON