URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2017, 11:01

Război pe calea undelor

Război pe calea undelor sursa foto: www.slate.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Urmăresc ştirile din ţară şi din străinătate mai mult la radio. O fac atât din mare drag de radio, cât şi din dorinţa de a mă proteja de imagini pe care nu mi le doresc, de agresivitatea informatică, de diverse forme de violenţă vizuală şi, mai ales, de manipulare. În toată nebunia care a cuprins mass-media în ultimii 20 de ani, radioul şi-a păstrat seriozitatea, bunul-simţ şi ştaiful, menţinându-se la mare distanţă de degradarea ce a cuprins multe televiziuni.

În timpul recentelor tulburări sociale şi politice, Radio România Actualităţi m-a surprins prin relatări ale protestelor care l-au poziţionat clar de partea demonstranţilor. În condiţiile în care radioul public, la fel ca televiziunea publică, a fost mereu suspectat că este instrumentul puterii politice, în timpul transmisiunilor din faţa Guvernului s-a simţit un vădit partizanat pro-demonstranţi. S-a mers până la a pomeni scandările "anti-PSD", ceea ce mi s-a părut un mare act de curaj pentru un post de radio expert în evitarea subiectelor sensibile.

Există o explicaţie pentru acest fenomen. Preşedintele-director al Societăţii Române de Radio, Ovidiu Miculescu, a fost unul dintre cei mai îndârjiţi oponenţi ai planului de eliminare a taxei radio-TV alături de alte taxe nefiscale, vârful de lance al campaniei electorale a PSD. Nefinanţarea publică a radioului ar putea duce SRR sub umbrela de influenţă a Guvernului şi a Parlamentului, i-ar ştirbi independenţa editorială şi i-ar afecta inclusiv stabilitatea financiară pe termen lung. Iar radioul public chiar merge bine faţă de televiziune, care se află într-o perenă groapă fără fund.

A doua surpriză a venit din partea Europa FM. Imediat după începerea protestului, radioul privat cel mai ascultat în oraşele din România s-a mobilizat şi a trecut la luptă. Emisiunile "România în direct" a lui Moise Guran şi "Avocatul Diavolului", cu Vlad Petreanu şi Cristian Tudor Popescu, şi-au mărit timpul de emisie în câteva zile pentru ca oamenii din toată ţara să-şi exprime părerile despre proteste, ordonanţă şi Guvern. Europa FM nu a mai putut mima echidistanţa şi nici măcar nu a intenţionat. A devenit un bastion al luptei pe calea undelor împotriva derapajelor de la vârful statului de drept.

Ascultându-i pe cei care sunau din toate colţurile României şi chiar din străinătate, puteai trăi cu impresia că întreaga ţară este împotriva PSD şi a Ordonanţei 13. O capcană în care se poate cădea uşor, pentru că publicul Europa FM, educat, potent financiar, cu orientări clare de dreapta, nu este suficient de eterogen pentru a reprezenta întreaga societate românească. Iar asta poate fi interpretată tot ca manipulare, cu voie sau fără voie. Realitatea nu este întotdeauna aşa cum o arată televiziunea, dar nici cum se aude la radio. Indiferent ce am crede şi ce am vrea, cel mai fidel indicator social şi politic rămân tot alegerile. Iar rezultatul lor trebuie respectat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@TDS
E suficient sa observi, "fulminanta" cariera a numitului Danilet si a altor "juristi" asemeni lui. Poate iti mai amintesti de presedintele CCR, promovat de base direct din functia de jurist de intreprindere si multi, mult prea multi altii, asemeni lor! Adevarul, este ca uleiul! Mai devreme sau mai tarziu iese la suprafata! O hotarare a Cutii de apel Alba Iulia, ne-a confirmat o alta manipulare isterica. Abuzul in serviciu.
Postat 14 Februarie 2017, 09:44 de User anonimizat
piuneza
... Spre deosebire de tine, eu unul nu sunt senil si stiu exact ce am comentat si cand. Daca pe 7 februarie, cand am facut comentariul referitor la neemiterea motivatiei (in cazul consamnarii lui Dragnea) in termenul legal, n-ai avut vorbele la tine, ca sa dai un raspun, la sase zile dupa, odata cu aparitia explicatiei date de un oligofren, avansat la "exceptional", asemeni majoritatii nulitatilor avansate de base in justitie, pentru a-i servi cauza si interesele, ai capatat "glas". Si cum faci de obicei, incepi prin a jigni. ..... Nicaieri nu am afirmat ca daca motivarea nu este semnata, ea este nula de drept. In fapt, codul civil are prevederi clare, pentru situatia in care unul dintre membrii completului nu poate semna motivarea. Problema in cazul lui Dragnea, nu este nesemnarea motivarii, ci faptul ca ea nu a fost emisa in termenul prevazut de lege. Citez inca odata din Codul de procedura Civila: ART. 474 (3) - Decizia se motiveaza in termen de cel mult 30 de zile de la pronuntare si se publica in cel mult 15 zile de la motivare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deci danilet, in loc sa raspunda la fondul problemei, neemiterea motivarii, ne spune despre pixelul albastru, nesemnarea motivarii. Mai zice danilet, ca, citez: "cealaltă se redactează în termen recomandat a fi de 30 zile". Eu nu sunt jurist, dar unde naiba scrie in articolul citat 474, ca termenul de redactare este "recomandat". Eu vad ca e o chestie ultimativa "in cel mult 30 de zile...". Si ca sa inchei: tu mai pioneza, n-ai avut cu mine nici o disputa pe 7 februarie, pentru simplul motiv ca n-ai raspuns afirmatiilor mele. Revii acum, dupa ce ai luat lumina de la "marele" danilet, (cand si mai ales cum mama dracului a devenit asta "far calauzitor" al justitiei romanesti, numai binomul stie) cum altcumva decat jignind. Voi, basistii, convertiti mai nou la binomism, n-ati fi in stare sa recunoasteti adevarul, nici daca v-ar pocni in mecla. Iti urez, la revedere!
Postat 14 Februarie 2017, 09:38 de User anonimizat
TDS
Alta intrebare!
Postat 14 Februarie 2017, 05:16 de ili3
???!!!!
@pinonel: Pe Danilet colegii au incercat sa-l revoce ! Nu le-a iesit ca asa era scris scenariul ! Eu personal am fost in sala cand Cristian Macovei facea glumite cu inculpatii ! Asta e atitudine de judecator ?
Postat 13 Februarie 2017, 22:41 de TDS
??
@pinonel: Dar tu ce studii ai? Ca scriau unii pe aici ca esti ceva in armata !
Postat 13 Februarie 2017, 22:38 de TDS
@tsd Înjuri sӑ te afli ȋn treabӑ!
Bine ca se stie la (farade)legi ciordache altӑȋntrebare, subinginer material rulant, absolvent de drept la ff cu doctorat luat la Chisinau si fara o zi ,,pe post" (avocat/magistrat/consilier juridic)! Danilet este judecator si a fost trimis in CSM prin votul colegilor judecatori, nu incape nicio comparatie intre cei doi la nivelul cunostintelor de drept.
Postat 13 Februarie 2017, 20:11 de pinonel
CRISTIAN MACOVEI
@pinonel: Danilet chiar nu este un etalon in materie ! Mai vedem...
Postat 13 Februarie 2017, 18:48 de TDS
Lamurire pt. @tsd si altii
@tsd, am avut zilele trecute o discutie pe seama motivarii sentintei lui dragnea, aia cu referendumul. Cica daca unul dintre judecatori n-a semnat motivarea aceasta, motivarea, este nula. A intervenit in discutie si un*, anti si nu mai stiu cum. Intre timp problema s-a lamurit, citez din Cristi Danilet: ,,[...]după ce este motivată soluția dată deja, HOTĂRÂREA trebuie semnată de aceiași judecători care au dat soluția și de grefier; uneori, în perioada de timp de la adoptarea soluției până la motivarea și semnarea ei, e posibil ca persoana să părăseasă magistratura, să se interneze, să dispară sau să decedeze, astfel că în locul ei va semna președintele de complet sau instanță (pentru judecătorul lipsă), respectiv grefierul-șef (pentru grefierul lipsă), conf. art. 406 alin. 4 C.proc.pen)" Asa ca dragnea ramane condamnat definitiv, totul in litera legii!
Postat 13 Februarie 2017, 18:17 de pinonel
radio gaga
Nici postul de radio "Europa Libera" nu a fost la vremea lui un"etalon al echidistantei" in emisiunile sale politice si bine a facut! Si datorita acestui fapt, o "minoritate a bunului simt" (iarasi sintagma aceasta!) si-a gasit o sursa de informare, de speranta si de sprijin pe care a valorificat-o in mod miraculos in 1989 cand a invins Monstrul Propagandist, Bruta Militiano-Securista si Lasitatea Stefan-Gheorghi´-dista. Avem nevoie de "alte pareri insuficient de eterogene", chiar daca acestea nu cistiga "majoritati electorale". Inca! Iar peisajul audio-vizual este si acuma mult prea trist cand dai de RTV, A3, B1, Realitatea, Etno, Favorit, s.a.m.d, posturi "sorbite" de majoritatea celor 18% care au votul ca singura activitate in afara "informarii-obiective" de la gaina-cu-pui-vii-Cristoiu si de la cohortele de delicventi care isi fac seara de seara pledoariile agramate pro-domo la posturile afiliate la Vocea Hotiei. Mesajul Pietei este clar: guvernat fara sa furati! Si apoi ne vedem la vot, dar nu veti mai avea 55% din 18%! Asta e vestea proasta pentru Hoti: au fost demascati, urmeaza sa plateasca si s-a terminat Farsa! "Nu pagadi zaietz!"
Postat 13 Februarie 2017, 12:06 de decalog
!!!!
„Întreţinerea manifestaţiilor de stradă vizează două ţeluri precise: 1. Păstrarea presiunii asupra PSD pentru ca din partid să se desprindă o Grupare dispusă să instaleze un Guvern Marionetă al lui Klaus Iohanis. 2. Paralizarea oricărei activităţi de Administrare a ţării. Dacă nu se reuşeşte spargerea PSD, se încearcă prăbuşirea Guvernului în materie de încredere” ( ION CRISTOIU )
Postat 13 Februarie 2017, 11:09 de TDS
!!!!
„România se află azi într-o Criză asemănătoare cele din 2012. Ca şi atunci, Criza politică îşi are izvorul în Bătălia dintre Preşedinte și Sistem pe de o parte şi Coaliţia majoritară în Parlament, PSD+ALDE, pe de altă parte. Trebuie să fii un mare guguştiuc ca să nu vezi că mişcările de stradă, continuînd după abrogarea Ordonanţei, sînt sprijinite făţiş de Klaus Iohannis şi din umbră de Sistem. E suficient să vezi că se caută cu orice preț continuarea unor mișcări de protest din care a dispărut suflul mîniei de dinainte de abrogarea Ordonanței. Pentru a întreține aceste mișcări, dar mai ales pentru a le face mai departe interesante din punct de vedere mediatic, se apelează la trucuri de publicitate prin organizarea de show-uri în Piețe. Show-uri cît mai trăznite, atît pentru a atrage spectatori, prezentați de cele două televiziuni ale SRI – Digi Tv și Realitatea Tv – drept demonstranți împotriva Guvernului, cît și pentru a agăța presa. M-a amuzat teribil fantezia celor de la Sibiu de a organiza o manifestare de protest împotriva Guvernului sub forma unei lecturi publice. Păi românii nu citesc nici individual, d-apoi, în grup, în chip de protest! E suficient să vezi prestaţia televiziunilor pentru a înţelege că România e marcată de un Război civil politic între Președinte și Sistem pe de o parte și majoritatea parlamentară PSD+ALDE, pe de altă parte” ( ION CRISTOIU )
Postat 13 Februarie 2017, 11:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON