URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2017, 11:08

Prostia relativă a poliţiştilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveam o vecină mai veninoasă de felul ei, care îmi căuta mereu nod în papură. Când mă vedea cu câinele la plimbare striga din depărtare să nu mă apropii că o linge animalul pe picioare. De obicei nu îi răspundeam, dar într-o seară n-am mai rezistat, iar discuţia a escaladat. A apărut în schemă fiul femeii, un tip cu maieul umflat, care mi-a prezentat un program complex de fandări şi figuri de jiu jitsu din filmele de la Pro TV, dar şi soţul, care, stupoare!, a sunat la Poliţie. Eram pregătit să merg la teatru, riscam să întârzii, dar am hotărât că ar fi fair play să îi aştept pe oamenii legii.

Au sosit doi poliţişti cu un Logan. Femeia urla ca din gură de şarpe, soţul făcea timid vocea a doua, fiul executa flotări pe trotuar, eu încercam zadarnic să mai strecor un contra-argument... După ce m-a legitimat şi a audiat părţile, poliţistul a declamat sever: "Gata! Domnu' vine cu noi!". Femeia şi familia au jubilat, în timp ce eu urcam perplex pe bancheta din spate. După vreo 50 de metri, poliţistul s-a întors şi mi-a întins buletinul: "Trebuia să vă iau de acolo, că altfel nu se termina bine. O ştim pe femeie. Are ceva probleme psihice. Unde mergeţi?". "Păi eu trebuie să ajung la teatru, că e spectacol de la 7". "Sunteţi actor?". "Nu, spectator". "Vă ducem noi până în centru".

Peste câteva minute, coboram din maşina Poliţiei mai şocat decât urcasem, impresionat de ingenioasa rezolvare a cazului. Ca un adevărat specialist în psihologie, poliţistul pusese capăt unui conflict de cartier într-un mod genial, care mulţumise pe toată lumea - femeia mă credea pedepsit exemplar, eu scăpasem de gura ei şi am ajuns la teatru în timp util, iar poliţiştii şi-au uşurat tura dezamorsând o situaţie care putea genera mânie şi scandal. N-am avut toate cuvintele la mine pentru a le mulţumi pentru demonstraţia de înţelepciune.

La 10 ani de la păţania mea, un poliţist orădean de la Ordine Publică a reţinut abuziv un cameraman amator care filma Catedrala Ortodoxă din Centrul Civic. Sub pretextul revoltător că "trotuarul este proprietatea Bisericii", Nea Prostache a percutat fără să clipească la ordinul unui preot şi şi-a făcut uniforma şi instituţia de ruşine.

Şeful lui a fost nevoit să-şi prezinte scuze pentru incident, iar o comisie îl cercetează acum pe agent pentru modul în care a intervenit. Din cauza unor indivizi ca el, oamenii generalizează şi spun că poliţiştii sunt proşti.

Acum vă rog să faceţi o comparaţie între sluga popii şi poliţistul din prima întâmplare. Încercaţi să le comparaţi abordarea, capacitatea de analiză, modul de acţiune şi de rezolvare a situaţiei. Cât timp nu se va curăţa de astfel de purtători ilegali de creier, indiferent ai cui veri, gineri sau fini sunt, Poliţia va avea parte mereu de evenimente care să alimenteze continuu teoria prostiei poliţiştilor. Ceea ce este profund nedrept. Cât despre Nea Prostache, dacă l-or da afară, să nu-şi facă griji - un loc pentru el se va găsi mereu în sânul Sfintei Biserici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
dacă...
făcea căţelu pipi în maşina poliţiei?:))))Lăsând la o parte gluma....Am avut şi eu o problemă,mi s-a furat portmoneul fiind la o toaletă în oradea,(bănuiesc cine a fost),persoana respectivă nu a crezut că voi chema 112,şi,au ajuns în 5minute 10 poliţişti fiind printre ei,şi fostul comandant Liviu Popa.Treaba mi s-a rerzolvat,şi vreau să laud cu ocazia asta organizarea,cât de cât ,faţă de alte perioade.Sper ca noul comandant ,chiar provizoriu,va fi cel puţin la fel
Postat 05 Iunie 2017, 15:39 de crisan
...........
Ati omis un aspect: ce grad are popa?! Mai in gluma, mai in serios, aparusera in urma cu ceva ani niste stiri cum ca mai marii popilor ar fi colonei, generali. Biserica a reactionat foarte dur, amintindu-le politicienilor ca la ei, la popi, s-au spovedit. Urmarea: ,,Amendamentul formulat de PSD a vizat eliminarea aliniatului care prevedea ca si inaltii prelati si preoti pot fi verificati la cerere de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii . Modificarea a fost votata de cinci senatori PSD, PRM si PC, doi senatori s-au impotrivit (PD-L si UDMR), iar reprezentantul PNL s-a abtinut. Serban Nicolae, senator PSD: "Constitutia confera autonomie Bisericii si trebuie sa respectam autonomia cultelor fata de stat" P.S. E vorba de 2008. Inca de atunci un idi*t statua ca toti suntem egali, dar unii suntem mai egali. De pilda popii!
Postat 30 Mai 2017, 15:47 de pinonel
rumanu
s p asta cre esti impotriva cainilor nu ai creier nici de o maimuta
Postat 30 Mai 2017, 11:18 de Rumanu
rumanu
nu i chiar asa NU FITI RAI politistul ala a ffost prins intre POLITIE SI BISERICA deci nu stii care i dreptatea
Postat 30 Mai 2017, 11:15 de Rumanu
@Oarecine
Ai pus un s in plus. E cu iz de anticre(S)tinism! Nu mai pot cu prozelitismul de tip nou, cand mai toti cre(s)tinii se simt datori sa arate tuturor cat sunt ei de credinciosi. O categorie aparte, sunt cei carora Divinitatea ... le vorbeste! Nu pot sa-i cred si asta dintr-un foarte simplu si logic motiv: Divinitatea n-ar spune niciodata prostiile care le ies acestora din gura! Tot asa de adevarat este ca si in tabara ateilor, cretinismul e la el acasa de foarte multe ori, in special din randul celor cu # (hastag).
Postat 30 Mai 2017, 09:05 de User anonimizat
Acuma serios...
...Probabil Semanati cu Bruce Lee sau van Damme , asta ca sa-mi explic cat de cat reactia fiului si ulterior intrebarea de 100 de puncte a politistului psiholog. Felicitari !
Postat 29 Mai 2017, 16:05 de SM
Iz greu de anticreștinism
răzbate din acest articol. Cameramanul ăla "amator", e un adevărat profesionist în instigare de scandal în interiorul bisericilor și a mănăstirilor din țară, după cum arată clar canalul său de youtube (Căutați Harry Geană). Și la Oradea, se afla tot în misiune, încercînd să iște un scandal prin remarci provocatorare adresate preotului călugăr (sau "popii", cum îi place autorului) slujitor în Catedrala ortodoxă a Oradiei. Nu i s-a permis accesul în catedrală cu acea atitudine perturbatore și gata, scandalul național, ajutat de către niște reporteri care ar fi trebuit să sape mai temeinic faptele, lăsând la o parte sentimentele lor contra Celui în numele Căruia au fost cel mai probabil, botezați.
Postat 29 Mai 2017, 14:17 de Oarecine
unu mai..
Si ai si castiga... Cainele nu face asa ceva, nici daca ai fi uns cu miere, deci esti in siguranta. Oricum, nu despre caini era vorba in articol, ci debceva mult mai serios.
Postat 29 Mai 2017, 12:10 de LucianCremeneanu
tineti bine cainii in lesa
Daca intr-adevar chiar m-ar linge cainele tau pe picioare pe strada, si io te-as da in judecata si te-as pune sa mi le speli..
Postat 29 Mai 2017, 11:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON