URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2020, 09:33

Preţul hârţoagelor

Preţul hârţoagelor (Sursa foto: expresswriters.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: preşedintele Casei Naţionale de Pensii, orădeanul Laurenţiu Ţenţ, a emis un ordin prin care solicitanţii biletelor de tratament gratuit pe care instituţia le distribuie pensionarilor (pentru staţiuni ca Băile Felix, 1 Mai, Amara, Sângeorz Băi etc.) nu mai trebuie să ataşeze cererilor şi copia talonului de pensie. O instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!

Din păcate, este doar o picătură de bun-simţ într-un ocean de nesimţire statală. Dacă Poliţia Rutieră îţi suspendă permisul şi vrei să-l recuperezi, trebuie să te prezinţi la această instituţie cu buletinul (al cărei conţinut oricum îl ştie) şi cu dovada înlocuitoare a permisului în original (pe care oricum o are în baza de date). Dar dacă ai pierdut-o, te-ai ars! Trebuie să faci cereri pentru un duplicat, poate şi să obţii autentificarea lui şi câte şi mai câte alte peripeţii.

La serviciile sociale ale primăriilor, când un cetăţean diagnosticat cu cancer se prezintă pentru dosarul necesar indemnizaţiei de invaliditate, e trimis înainte pe la comisii de expertiză şi la AJPIS, aşa încât, până să apuce să-şi ia banii, unii trec în lumea drepţilor.

Cu ani în urmă, când lucram şi pentru o agenţie de presă, m-am trezit cu contul bancar blocat de Finanţe pentru că timp de cinci ani firma respectivă nu achitase contribuţiile la Fondul Naţional Unic de Sănătate, iar eu eram somat să le achit la zi, cu penalităţi, altfel nu aveam acces la propriul card de salariu. Având în vedere suma, peste 1.000 lei, şi ştiind că datoriile fiscale se prescriu după trei ani, am întrebat un avocat ce şanse aş avea la o contestaţie. "Fii serios, mi-a zis. Pentru banii ăştia, nu merită să te judeci, că stai cu contul blocat cu lunile". Aşa că am decis s-o achit, adăugând şi preţul unei verificări la CAS, a două cozi petrecute la Finanţe (una pentru a obţine un fel de permisiune, a doua la casierie, pentru plata efectivă) şi a încă uneia la bancă, să duc dovada stingerii datoriei, obligatorie pentru deblocarea contului.

Sigur, de bun-simţ era ca slujbaşii statului să fi descoperit la timp că agenţia nu plătea CAS-ul şi s-o execute pe ea, nu pe mine, cu dobânzi. La fel, să trimită un mail pentru ca banca să afle că îmi poate elibera contul, la fel ca atunci când au cerut blocarea. Dar aşa nu s-ar mai fi justificat, poate, existenţa vreunui funcţionar. Cert e că am renunţat la un al doilea job, lipsind astfel statul de nişte venituri...

Toate acestea se întâmplă pentru că statul a fost condus amar de timp de indivizi care au pierdut contactul cu realitatea şi/sau interesaţi să intensifice birocraţia, pentru a crea "locuri de muncă" clientelei politice. Tocmai de aceea, iniţiative precum cea a şefului Casei de Pensii şi a Primăriei Oradea, care a deschis un ghişeu online, merită salutate şi multiplicate. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
online
in plus online nu mai avem nevoei nici de atatia bugetarii si ce-am facut, cine mai franeaza in tara asta daca noi vrem online si fara bugetari ?
Postat 20 Februarie 2020, 12:13 de Traian
testul e atat de simplu
daca intri in orice institutie si incearci sa obtii ceva banal, in secunda 2 te-a trimis la alte 3 institutii sa le aduci documentele pe care ar trebui sa le obtina ei daca ar lucra pentru cetatean, nu mai zic de copii xerox dupa orice si fara numar. la noi e invers cetatenii lucreaza pentru institutii. ce sa mai vorbim de online, semantura electronica si alte SF-uri.
Postat 20 Februarie 2020, 12:11 de Traian
CrisDumi: Bă, ce studii are mă, țuțibida asta a ta! ?!
Vasăzică, nu contează argumentele pertinente ale omului !?! Sistemul infect de a ne plimba "de la Ana la Caiafa" e pedeapsa pe care o merităm noi toți românii !?! La cum te bucuri avem o bănuială: și tu ești parte a sistemului!?!
Postat 19 Februarie 2020, 21:52 de FaBULA
Hai mai da-te in plm de comentator profesionist !?!
Dupa ce ca le stii pe toate acuma vii si iti versi voma si ranchiuna personala, ca o hahalera ce esti !?!
Postat 19 Februarie 2020, 16:38 de 1
Bilete de tratament
Daca ești bugetar bilete de tratament, dacă ești pensionar bilete de tratament.
Postat 19 Februarie 2020, 11:31 de Sandu2100
bun articol, nu putea cuprinde tot insa
e vorba de dictatura si batjocura institutiilor asupra cetatenilor ei, de aceia orice reprezentant al guvernului(prefect) care ar avea o urma de bun simt ar trebui sa stea ascuns sa nu fie vazut si sa lucreze. cat timp cetaceanul e batjocorit de institutii in ultimul hal. vezi cate documente iti trebuie la DASO pentru concediu crestere copil toate informatiile existand la alte institutii(ANAF,ITM), vezi hartuirea BNR si INS asupra mediului privat pentru informatii care exista la ANAF, adeverinte medicale pentru informatii care exista in sistem si sunt declarate luna de luna de angajator dar de ce putorile din sistemul bugetar sa munceasca cand "oile" pot sa le aduca tot plimbandu-se ca prosti de la o institutie la alta. un OUG cu articol unic prin care orice informatie exista la o alta institutie publica sa fie interzis sa fie solicitata unui cetatean si pedepsit functionarul care face asta ar rezolva tot dar cine sa isi asume asta?
Postat 19 Februarie 2020, 10:07 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON