URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2010, 11:33

Popor redus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dotat cu memorie de efemeridă, nu-i de mirare că alegătorul român a uitat cu ce lozinci l-a sedus Traian Băsescu prima oară, în 2004. Poate doar ultraşii pasionaţi de politică îşi mai amintesc ceva despre un poster cu un ardei iute ce ameninţa dosul lui "Bombonel" Adrian Năstase.

Câteodată e sănătos, totuşi, să ne amintim că Băse' avea două sloganuri mari şi late. Pentru naivi a fluturat promisiunea "Să trăiţi bine!", iar celor dornici de un preşedinte-jucător le-a servit deviza "Mizez totul pe o singură carte: Constituţia!".

Acum, când de la prima sa alegere s-a scurs un cincinal, iar de la reconfirmarea din decembrie 2009 a trecut parcă un altul, Băsescu nu mai suflă un cuvânt despre trăitul bine. În schimb, marota cu Constituţia i-a lăsat urme adânci, chiar dacă pe invers. Cea mai clară probă e tocmai ambiţia de a revizui cărticica pe care el însuşi paria în 2004. Fireşte, sucirea la stânga-mprejur e ambalată grijuliu în staniolul strălucitor al "reformării şi modernizării Statului"...

Cred, însă, că preşedintele nu mai are armata de fani pe care încă o mai mobiliza iarna trecută, necum pe cea de acum cinci ani. Pe câţi dintre cei mai înfocaţi suporteri i-ar preocupa dezbaterea pe Constituţie într-o perioadă când Guvernul i-a transformat pe mulţi în şomeri, când băncile evacuează clasa mijlocie din case pentru că nu-şi mai poate plăti ratele, când bătrânii care şi-au dat voturile pe un pachet de făină şi mălai sunt înfieraţi ca nişte "nesimţiţi" din cauza cărora Boc nu poate face autostrăzi?...

Cred că deja şi cel mai entuziast votant a înţeles că reducerea Parlamentului la o singură Cameră, ca în vremea Marii Adunări Naţionale, nu-i va aduce pe masă nici măcar o felie de pâine în plus. După cum nici reducerea numărului de aleşi nu va transforma în bine politica băştinaşă, de vreme ce viitorii parlamentari, chiar mai puţini, vor avea aceleaşi metehne precum cei de acum.

Şi, totuşi, preşedintele insistă. Cheamă partidele la Cotroceni, le cere să facă ce-a zis românul la referendum şi, dacă cineva îl contrazice, e pus la stâlpul infamiei, ca duşman al poporului. Şi, culmea, stăruie chiar dacă nici măcar propriii parteneri de guvernare din UDMR nu sunt de acord, ceea ce arată limpede că Băsescu nu va strânge cele două treimi necesare pentru schimbările fixate.

Ceva mă face să cred că patru ani de-acum înainte, în timp ce Guvernul va uita că prima sa datorie este "revizuirea" economiei, agenda preşedintelui şi a PDL va fi ocupată tot cu discursuri despre Constituţie, iar tema o să polueze şi alegerile următoare, din 2012.

Chit că, până atunci, înainte să se reducă numărul de parlamentari, mai degrabă se va reduce, din pricina sărăciei, chiar numărul de cetăţeni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
replica la articol
Articol din constitutia nervizuita a RRomaniei ,,nimeni nu este mai presus de lege,doar ca presedintele RRomaniei este deasupra si se defeca pe ea de lege si constitutie :)))=)).Jurnalistu saptamanalului ,,Bihoreanul `` Adrian Cris frumos articol ai scris o analiza politica buna a societati romanesti actuale ,noah ca te-am laudat Crisule :)))) .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 24 Martie 2010, 06:18 de Romanul Simplu
Basescu ii iubeste pe romani
Intaiul securist al tarii! Nu stiu daca poza e trucata sau nu, dar a observat cineva cum tine degetul din mijloc??
Postat 23 Martie 2010, 12:33 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON