URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 11:05

Politicienii nu sunt de vină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai probabil, Dumnezeu se afla în campanie electorală atunci când a făcut cerul, pământul, apele, anotimpurile şi vietăţile în doar 6 zile, pentru ca mai apoi să-şi permită o zi liberă. Atâtea fapte într-o singură săptămână mai pot face doar politrucii unui partid aflat la guvernare în săptămâna de dinaintea alegerilor, după ce vreme de 4 ani şi-au ascuţit pixurile de pe birou şi s-au şters la cur cu studii de fezabilitate. Ar fi gata să se sacrifice chiar şi în ziua a 7-a, dar Domnul şi legea electorală nu le dau voie.

În enciclopedia Larousse, la definiţia hărniciei, ar trebui să se găsească o fotografie a unui politician român (cu mustaţă sau fără) aflat în campanie electorală, a unuia care e deja la putere şi are toate instrumentele pentru a răspândi binele în jur. Căci campania electorală are puterea magică de a deschide sertare şi seifuri în care s-au prăfuit proiectele promise în precedenta campanie. Ca un producător muzical care scoate de la naftalină un hit vechi şi îl remixează pentru un nou succes, politicienii se deghizează în tehnocraţi şi îşi auto-plagiază vechile promisiuni.

După sărbătorile de iarnă, cele de Paşti + 1 Mai şi ziua de naştere, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unui om este campania electorală. Senzaţia că e băgat în seamă de semizei, că-i cel mai important membru al societăţii, este atât de încântătoare, încât e gata-gata să-i voteze din nou cu amândouă mâinile.

Cine n-a fost pupat măcar o dată şi bătut pe spate de un politician în campanie? Cui nu i-au fost ascultate cu atenţie păsurile şi chiar notate într-o agendă? Cine poate uita un steguleţ, o pungă de plastic sau o sticlă de ulei primite din mâini fine, calde şi rozalii?

Dar, cum noi nu suntem politicieni, nu ştim cât de grea şi extenuantă este campania electorală. Tocmai de aceea, imediat după ce s-au rostit speech-urile de mulţumire şi s-a supt şampania de instalare, aleşii încep perioada de recuperare şi relaxare, ce poate dura de la 4 la 5 ani. Fireşte că în perioada asta se mai plimbă puţin ţeava prin întreprindere şi se mai mută dosarele dintr-un dulap în altul, dar cu o viteză suficient de mică pentru ca multe să rămână de făcut în ultimele luni înainte de alegeri.

Politicienii nu sunt de vină. Ei ştiu că populaţia are memorie scurtă şi le este teamă de asta. Dacă termină autostrăzile, spitalele, sistemele de irigaţie, în primul an de după alegeri, până la următorul scrutin faptele lor bune vor fi uitate, iar răsplata la urne s-ar putea să nu mai vină.

Drept urmare, îndeplinirea planului se amână pentru atunci când memoria şi atenţia norodului sunt ceva mai treze. "Dar stai, că nu apucăm să facem un spital într-o săptămână, nici să terminăm autostrada!". "Nu-i nimic, colega! Le facem în următorul mandat. Poporul are nevoie de idealuri la care să viseze".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON