URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2010, 12:08

Podul de flower-power

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În controversata problemă a podului din Ioşia, ecologiştii orădeni, rămaşi de mult în adormire ca masonii, parcă au fost treziţi de PDL. A fost de ajuns ca Mircea Matei să dea un semnal pentru ca verzii să se opună şi ei. Suspect, în perioada dezbaterii publice a ieşit în presă şi şefa de la Compania Naţională de Drumuri, promiţând că Podul Densuşianu va fi dublat pentru că sunt bani căcălău.

Eu nu-i bănuiesc de rea-voinţă pe ecologişti, ci de naivitate, fiindcă au căzut într-o capcană: Bolojan trebuie împiedicat cu orice preţ să facă ceva în Oradea, pentru ca electoratul să regrete administraţia PDL-istă de tristă amintire.

De altfel, la origini, mişcarea ecologistă a fost o invenţie pritocită în pivniţele Kremlinului. Brejnev îi finanţa pe verzii care porniseră lupta împotriva centralelor atomoelectrice, iar junii occidentali, purtând tricouri cu Che Guevara şi cărticica lui Mao în jeb, se legau de calea ferată. Prostia asta ne costă şi acum, pentru că am rămas în continuare dependenţi de gazul rusesc.

Despre legenda cu încălzirea globală ce să mai zic? De atâta caniculă nu ne vom mai ocupa cu creşterea găinilor, ci cu a pinguinilor. Când şi aceste poveşti se vor veşteji, precis se va inventa lupta pentru salvarea iguanei diurne sau a mămăruţei de şarpantă.

Revenind la podurile noastre, în logica ecologistă va trebui să mai dărâmăm cel puţin două poduri. Dacă Viena are doar patru poduri rutiere, de ce să-şi permită Oradea să aibă tot atâtea? Ehei, cum s-ar mai limpezi aerul în oraş dacă am distruge Podul Decebal şi Podul Dacia!

În locul acestui război artificial eu aştept altceva de la ecologişti: să fiu invitat la plantare de sălcii plângătoare, pentru a înnobila malul cam chel de lângă Podul Ferdinand.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ecologistii nostri.....
Simpatizez miscarea ecologista de la noi. Din pacate, o lipsa majora a acesteia este ca protesteaza, de multe ori pe buna dreptate, dar nu are resursele necesare pentru a propune o alternativa. Nu mai departe de campania "Lasa-ti Crisul verde". Amenajarile contestate au fost amanate " sine die" pe findul crizei economice. Asta ar oferi suficient timp sa se poata intocmi un proiect alternativ, fezabil si viabil. Problema e ca un astfel de proiect fie trebuie sa-l platesti, fie sa ai in organizatie specialisti care sa-l intocmeasca pe gratis. Si in cazul podului, ar fi cam aceeasi problema/solutie. Dureros este ca nu se tin ecologistii de capul Primariei sau a RA Ape Crisuri sa ia masuri de eliminare a acumularilor de gunoaie (PET-uri, brazi de Craciun, anvelope, pungi de palstic etc. care se acumuleaza in apropiere de structurile podurilor, in special la cel de pontoane. Sau sa monitorizeze zonele in care au aparut adevarate halde de moloz de la amenajarile interioare din blocuri/case. Daca e sa fi voluntar ecologist activ, trebuie sa semnalezi constant si continuu problemele de poluare, inclusiv sa incerci sa faci campanie "de laom la om" pentru a combate nesimtirea cetateanului obi
Postat 30 Martie 2010, 10:54 de HighlandeRo
La naiba!
Haida de! A fluierat Matei de la PDL in biserica si s-au pus in miscare sfintii verzi. Mai bihorene, nu crezi ca dai prea mare importanta gesturilor unuia care calca si pe mormintul lui taica'su ca sa se faca important?
Postat 29 Martie 2010, 20:49 de STARRRRRRRR
jurnalist de 2 lei (vechi)
Am comentat mai devreme despre faptul ca, nefiind o admiratoare a ecologistilor, nu inteleg magaria facuta de jurnalist de a-i discredita pe acestia pt ca nu sunt de acord cu podul in discutie... Se pare ca omul nu suporta criticile, asa ca nu a publicat comentariul ! Drept pentru care apreciez inca o data ca este un jurnalist de 2 lei (vechi).
Postat 28 Martie 2010, 17:17 de margit
adevarul iti cade greu !
Inteleg, iti rezervi dreptul de a nu suporta adevarul !
Postat 28 Martie 2010, 17:13 de margit
zeflemea?
Cam zeflemitor articolul! Chiar nu e cazul!
Postat 25 Martie 2010, 14:22 de kbm
Rusine
Ne bucuram ca ne ignori Domnule Mircea Chirila . De ce nu ai bunul-simt sa dai un raspuns pe forum la comentarii ? Sau poate ti s-a facut rusine de slugarnicia , fatarnicia si pupincurismul libidinos de care dai dovada ?
Postat 24 Martie 2010, 06:58 de Vladimir
propaganda
mircea chirila, ma dezamagesti profund. de unde dumnezeu ai scos asta cu ecologistii ca inventie a Kremlinului??? un singur argument plauzibil istoric adu macar. apoi, stilul, tonul...total nedemne de un ziarist. cica ar trebui sa fiti obiectivi. sau suntem ziar de partid mai nou? atata paranoia, atata speculatie... sunt oarecati oameni, nu majoritari poate, care il sustin pe bolojan si l-au votat, dar nu vor un pod acolo. pare incredibil? inseamna ca vor sa-l discrediteze?? eu unul, impotriva podului fiind, zic cu gura mare ca bolojan e cel mai bun primar de cel putin 25 de ani incoace. si mai vreau o tura cu el. dar nici sa nu-l sustineti cand n-are nevoie. pana la urma va fi nevoie sa facem un mini referendum pentru pod pentru ca nimeni nu va fi convins sau multumit altfel. eu m-am saturat de scenarii cum ca va fi dintr-o data trafic perfect in oradea multumita podului sau, invers, ca va fi iadul pe pamant pe malul crisului dupa ce e gata. dar chiar nu putem vorbi ca oamenii normali? neplacuta mostra de neprofesionalism si lipsa de inteligenta
Postat 23 Martie 2010, 18:25 de dracu gol
Lipsa fonduri?
Pare-se ca autorul articolului a cam ramas fara fonduri. Cum omul a cerut si nu a mai primit incepe sa atace constant si pe rand oamenii portocalii. Forta jurnalismul neutru si (in)dependent de fonduri politice!
Postat 23 Martie 2010, 14:57 de marco aniello
Oh da
Efectiv ma incearca o senzatie de greata cand vad atata pupincurism . Azi maine toata lumea care e impotriva lui Bolo e PD-ista sau bolsevica . Vreti sa ziceti ca si consilierul lui Bolo , Orlando Balas , acum e bolsevic ? Cat timp era langa zeu era bun . Rusine sa va fie !
Postat 23 Martie 2010, 12:49 de Vladimir
cu parere de rau
din pacate acest articol are pur adevar. Pana mai recent nu am auzit de acesti ecologisti. cred ca toti ne-am dori aceste poduri. dupa parerea mea cred ca la multi ne lipseste ceausescu, pt ca cand el zicea ca asa se face sa se facea. pisati si panaramele din societatea de azi nu isi aveau barlogurile cu drept de apel. nu se mai poate face nimica in tara asta in care totul e in razboi politic.
Postat 23 Martie 2010, 12:24 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON