URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2018, 19:05

PNL, trezeşte-te!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".

La fel de convins sunt, însă, că după referendum PNL va trage ponoase grele. În loc să-l lase pe Liviu Dragnea şi întregul PSD să deconteze eşecul, Ludovic Orban s-a băgat ca musca-n fundul calului, acuzând asocierea PSDragnea cu demersul CpF, după ce inclusiv el a îndemnat cetăţenii să meargă la urne. Desigur, probabilitatea ca milioane de români să fi recurs la boicot fiindcă Orban susţinea referendumul este redusă (din nefericire pentru preşedintele PNL, nu-i în stare să stârnească nicio pasiune, nici măcar antipatie). Dar prin gestul său a comis două erori monumentale: a "furat" eşecul PSD-ului şi şi-a demonstrat superficialitatea propriei gândiri liberale. Câtă o fi.

De asta mă cam îndoiesc, însă, tot mai mult. Ce căuta Orban în propaganda pentru referendum? Dar neoprotestanţi ca Florica Cherecheş, Ben Oni Ardelean ori Gheorghe Falcă? Dar ortodocşi ca Ilie Bolojan, Ioan Cupşa sau Cezar Preda? Dacă au convingeri creştine, n-au decât să meargă la vot "pe persoană fizică", nu ca urmaşi ai Brătienilor. În rest, la biserică!

Părerea mea e că, în această chestiune, chiar dacă n-a adoptat nicio hotărâre prin care să susţină referendumul ca partid (dealtfel mulţi liberali au promovat boicotul, de la deputatul Ovidiu Raeţchi la consilierul judeţean Sebastian Lascu), PNL a procedat ca olteanul care, neavând ce face, s-a dezbrăcat ca să-şi păzească hainele. Mai rău, a şi rămas fără o parte din ele. A ieşit plouat, cu imaginea unor "pocăiţi" iraţionali, surzi la cuvinte precum libertate, liberalism, deschidere, toleranţă.

În opinia mea, PNL a ajuns să plătească prostia unor conducători pe care poţi fi gata să îi bănuieşti că s-au pus în serviciul PSD, ajutând acest partid să facă românii să uite o vreme şi de schilodirea justiţiei, şi de lipsa autostrăzilor, şi de înapoierea satelor, şi de pesta porcină, şi de scumpiri. Şi toate astea din iluzia că ar putea "capta" electoratul PSD.

Baiul e că, de-o vreme, PNL susţine o mulţime de proiecte populiste (legea dării în plată, obligativitatea ca 51% din produsele supermarketurilor să fie româneşti, legea antifumat) sau dedicate exclusiv politicienilor (Codul administrativ), uitând de legile cu adevărat aşteptate, pentru simplificarea fiscalităţii, încurajarea capitalului românesc, desfiinţarea pensiilor speciale, reducerea pomenilor...

Dacă nu se trezeşte rapid, tare mă tem că la europarlamentare (cu liste horror) PNL va asista la propria-i sinucidere, iar la viitoarele legislative îşi va cânta şi prohodul. Doamne fereşte!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
pnl=psd aceeasi mizerie
acest partid precum psd-ul nu are o ideologie care sa apere interesele locuitorilor Transilvaniei... diferenta de mentalitate dintre (fur pentru ca pot ) si (nu vreau sa fur ) o sa faca pana la urma....DIFERENTA
Postat 21 Octombrie 2018, 19:31 de shareware
Soricel
Răspuns final DA.
Postat 16 Octombrie 2018, 11:01 de Sandu1206
@soricel
toti stim cum mint curvele din psd si lingaii lor. Si tu stii, dar probabil iti place. Si avem de-a face cu ei zilnic, chiar daca nu vrem.
Postat 16 Octombrie 2018, 10:29 de oradea_mea_si_a_ta
@pinonel
ti-as raspunde nu cu una ci cu mai multe realizari din perioada lui bolojan, nu neaparat a lui, dar risc sa fiu catalogat ca cirac al lui si nu este cazul. Unele din ele probabil le folosesti si tu, dar preferi sa vezi doar ce este rau. Iti lansez eu o provocare: spune-mi tu o realizare a lui mang sau a vreunui psd-ist in Oradea (sau chiar Bihor) nu care sa fi fost initiat in mandatele lor si dus la capat in termen si la calitatea ceruta, ci macar dus la capat.
Postat 16 Octombrie 2018, 10:26 de oradea_mea_si_a_ta
Liberalismul nu moare, doar se predă din când în când autorităților !?!
Pentru cei care puneți la îndoială situația lui Bolojan !?! Are NU UN DOSAR PENAL, ci ... 3 la DNA, 2 la PG și două la DLAF în faze de finalizare și trimitere a citațiilor !?! "Statul Paralel", reprezentat în Bihor ca lider de către M.I. via B.V., se zbate să-l scape pe edilul șef de răspundere, ca să nu "ciripească" despre multe milioane de euro transportate cu mașini, avioane și elicoptere, de-a lungul ultimului deceniu către "sediul central" !?!
Postat 16 Octombrie 2018, 10:22 de CrisDumi
pam pam
@Sandu1206: De unde știi cum mint curvele? Ai avut de-a face cu ele? Am pus ghilimele, asta scrie presa centrală!
Postat 16 Octombrie 2018, 09:30 de soricel
Soricel
De ce să-și de-a demisia??? Pt că tu minți că o curvă??? Asta ai făcut toată viața
Postat 16 Octombrie 2018, 09:23 de Sandu1206
!!!!
"Ilie Bolojan e primar de 10 ani, din 2008. În aceste condiții, demisia sa a devenit suspectă, dând loc de interpretări sau scenarii. O ipoteză, primită pe adresa redacției DCNews, este următorul: ”Prim vicepreședintele PNL Ilie Bolojan a demisionat din cauza dosarelor penale aflate în cercetare la DNA Oradea acuzat de fapte de corupție. Informați opinia publică că unul din dosare are numărul 19/P/2017 și nu din cauză că nu mai are timp pentru aceasta funcție. I s-a cerut probabil să demisioneze să nu fie scandalul de foarte mare amploare.” Nu este pentru prima oară când se vehiculează dosare penale pentru Ilie Bolojan. Răspunsul DNA Prin urmare, am trimis o solicitare la DNA Oradea, care ne-a redirecționat către DNA Central, de unde am primit următorul răspuns: ”Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Serviciul teritorial Oradea, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. În acest moment, persoana la care faceți referire nu are nicio calitate procesuală în cauza menționată de dvs.” este răspunsul primit de la DNA."
Postat 16 Octombrie 2018, 08:56 de soricel
O speranta care-si confirma verticalitatea: USL!
Pnl-ul, precum Oradea, a incaput pe mana neoprotestantilor. Sunt tot un fel de psd-isti, tot lobotomizati, dar mult mai disciplinati si mai rafinati. Si desi sunt conectati la banul public mai mult decat psd-istii, o fac mai cu fereala, evita sa fie perceputi ca dragnea&co. Cine a crezut macar o clipa ca birtinezul &co vor binele Oradiei, poate sa consulte un psihiatru, e drept, cu slabe sanse de vindecare. Ei, birtinezul si ai lui, s-au folosit de lozinca cu ,,totul pt. oradeni, progres, turism, etc” doar pt. a sifona banii oradenilor, ai guvernului, ai UE. Nu-i leaga, in afara raptului la care se dedau, nimic de Oradea, de istoria acestor locuri, n-au amintiri cu orasul. Poate de asta le e asa usor sa rada tot si sa betoneze, asta e visul lor inca de cand inotau prin noroaiele de la tara, BETONUL! Au reusit sa-si securizeze jaful destul de bine. DNA-ul a dormit si va dormi in continuare, prefectul care a fost, a fost de-al lor si in 4(patru) ani nu a atacat in instanta niciun act de-al primarului sau de-al consiliul, desi cele care au ajuns pe alte cai in instanta au fost anulate in marea lor majoritate. O intrebare pe care am adresat-o de multe ori ciracilor birtinezului: dati-mi un exemplu, doar unul, de proiect initiat in mandatele primarului si dus la capat in termen si la calitatea ceruta! DOAR UNUL!
Postat 16 Octombrie 2018, 08:37 de pinonel
d-l asta Cris nu mai are alt subiect decat referendumul
Sa stiti o treaba d-le Cris, ca romanii nu sunt chiar atat de preogresisti si poponari asa cum ii credeti, doar ca la acest referendum au vrut neaparat sa dea un vot de blam psd-ului si lui Dracnea. Veti vedea picajul usereului care i-a luat in brate pe cei ce sunt pe invers.
Postat 16 Octombrie 2018, 00:32 de artistul
Domnule Cris
Ai sa vezi la alegeri "ce branza" fac usr si partidul lui ciolos. Atunci ai sa te trezesti (poate).
Postat 15 Octombrie 2018, 23:33 de Alcor
PNL, e treaz de multa vreme. Poate dumneata ar trebui sa te trezesti.
Alegerile se pare ca le castiga, insa, tot PSD.
Postat 15 Octombrie 2018, 23:20 de Alcor
Domnule Cris, te-ai panicat de-a binelea.
Scade tirajul ? Nu e vina PNL-ului. Vina va apartine (redactiei).
Postat 15 Octombrie 2018, 23:14 de Alcor
@toti
daca are vreo relevanta, sunt de acord cu toate comentariile la acest articol, culmea chiar si cu a lui soricel care recunoaste inca o data ca este un bou, chiar daca ar vrea sa fie tigru. Pe fond, cred ca noi toti amarastenii care ne dam cu parerea facem aceeasi greaseala ca a pnl-ului: ne limitam la a remarca greseli si a le face reprosuri tuturor partidelor. Sa nu uitam totusi ca psd-ul este un partid care pare de incompetenti si interlopi, dupa comportamentul din ultima vreme. Ca sa revin: si noi doar criticam, insa nu venim cu nimic in loc, nici macar cu o propunere, nemaivorbind de implicare. Daca psd nu, pnl nu, atunci cine ? Deocamdata alternativele sunt alde (o combinatie nefericita intre psd si pnl, deci zero), pmp (=base=zero), udmr (=pcr+psd+pnl+utc = zero), usr, mri, pro-r. Credeti ca vreunul din cele diferite de zero (pana acum) ar putea lua mai mult de 10% ? Ceva nou ? Pana una alta tot cu nulitatile mergem mai departe, dar alegerea ne apartine :)
Postat 15 Octombrie 2018, 22:47 de oradea_mea_si_a_ta
Sa se trezească?
Pentru ce sau pentru cine? Sa se ia de mana cu PSD și să se ascundă pentru totdeauna! Nu-l uit pe bolovan la mitingul lui ponta în Oradea de acum câțiva ani când îndemna lumea să voteze PSD numai sa scape de base. Asta nu mai este politica, asta e prostitutie.
Postat 15 Octombrie 2018, 22:24 de User anonimizat
Felicitari autorului!
Adi, meriti felicitari pt articol! Ce ai uitat sa spui este ca pnl-ul este la a doua gresala majora, prima fiind cea in care a spalat imaginea fostului pdl, primind cu bratele deschise servitorii chiorului! Boc, Blaga etc. Inca una ca asta si se poate lua de mana cu partidul taranist. La ce conducatori are, sunt sanse!
Postat 15 Octombrie 2018, 22:01 de Kid
Super articol!
Si exact la obiect. Parca autorul mi-ar fi citit gandurile. Doar ca eu nu puteam sa exprim asa concis totul. As mai adauga doar faptul ca liberalii in loc sa-si adune (si sa arda) uscaturile inca mai incearca in stilul unor coioti sa fure o imbucatura de la masa hienelor pesediste. Nu mai merita votati in continuare! Si-au trait traiul si si-au mancat malaiul. Sper doar ca formatiunile mai noi si mai radicale sa nu se "infecteze" atat de grav ca si PNL-ul.
Postat 15 Octombrie 2018, 21:42 de Neutryno
!!!
PNL doarme? Ba, nu am băgat de seama! Dar cred că nu mai știu unde mă aflu...aseară am aflat că în Liga 1 joacă Dunărea Călărași, Hermanstadt și Sepsi....sunt un bou!
Postat 15 Octombrie 2018, 20:46 de soricel
Scoală-te liberale ...
... că ți-a amorțit de tot !?!
Postat 15 Octombrie 2018, 19:51 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON