URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
26 Martie 2018, 12:32

Planul B: fără Euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice om cu bun simţ, întrebat ce ar fi de făcut prin ţară, ar înşira că trebuie construite autostrăzi, reparate căi ferate, înlocuite reţelele de apă, canalizare, termoficare şi gaz acolo unde datează din tinereţea lui Ceauşescu şi prelungite acolo unde altfel riscă nu le aibă nici nepoţii, că-i musai să fie modernizate spitalele şi şcolile etc etc. Nici nu-i nevoie de multă carte ca să înţelegi dublul câştig: dacă barem o parte din acestea s-ar face, milioane de români ar avea de lucru şi toţi ar avea siguranţă, confort, sănătate, educaţie mai bune.

Dacă, însă, întrebi un demnitar al statului (de fapt şi fără să-l întrebi), zice că urgente sunt "reformarea" justiţiei şi recâştigarea suveranităţii naţionale, deci faţă de Occidentul colonizator, care nu ne lasă să facem şi să dregem.

Luaţi cu grijile zilei sau pur şi simplu nepăsători, problema e că nu mai luăm aminte la ce spun şi fac politicienii, aşa că aceştia îşi văd de ale lor. Nu de ale noastre! Ajunşi în fruntea statului, îl confiscă, şi-l fac paralel celui al nostru, al tuturor. Îşi amenajează o ţară doar a lor, ca o rezervaţie, cu salarii şi pensii nesimţite, cu licitaţii trucate şi ministere înmulţite, cu funcţii şi amante interschimbabile, ba şi cu o geografie care înghesuie o insulă într-un buzunar, totul sub adăpostul unor legi strâmbate aşa încât să nu mai conţină nici măcar amintirea ideii de pedeapsă.

O ţară specială, a nomenclaturii, cu totul diferită de a noastră, cea în care restul norodului munceşte să-şi plăească taxele, impozitele şi ratele, se înjură în trafic şi se împuţinează pe şosele învechite, în care călătorul nu ajunge din oraşul A în oraşul B pentru că trenul deraiază pe te miri unde, în care se numără răposaţi din boli altădată eradicate, o ţară al cărei locatar e poftit să stea liniştit în pătrăţica lui, momit cu o sută-n plus la salariu ori pensie.

În timp ce România e separată în două sub ochii obosiţi sau nevăzători ai naţiei, se întâmplă mai nou lucruri ce par străine, dar care ne privesc îndeaproape pe toţi şi pe fiecare, direct şi personal. Aflăm, de pildă, că România "lor" n-a cheltuit cele 800 milioane euro alocaţi de UE pentru ca România noastră să aibă spitale regionale, dar comisarul pentru Dezvoltare, românca Corina Creţu, şi ministra Fondurilor Europene, Rovana Plumb, se laudă că au "salvat" o parte din bani transformându-i în vouchere pentru cetăţenii interesaţi să-şi ridice eficienţa energetică a locuinţelor. Crede cineva cu adevărat că măcar asta se va întâmpla?

Alt exemplu. Suntem în 2018, la mai mult de jumătate din actualul exerciţiu bugetar al UE (2014-2020), iar autorităţile nu sunt în stare să producă şi să gestioneze proiecte prin care trebuiau atraşi 40 miliarde euro, cota alocată României pe această perioadă. Până la finele anului trecut, au fost accesate doar 600 milioane euro, nici 3% din total. Ca să nu-i piardă pe toţi, Guvernul a modificat luna asta OG 40/2015 aşa încât să permită contracte de finanţare cu sume peste cele iniţial prevăzute în programele operaţionale.

Oradea a văzut o şansă în această modificare şi se pregăteşte să liciteze lucrări de 100 milioane euro care să înceapă efectiv atunci când va avea accesul la bani. Există, însă, riscul ca niciun şantier să nu fie dus la bun sfârşit, fiindcă între timp se mai întâmplă ceva...

Fără ca românii să fie întrebaţi dacă îşi doresc asta sau nu, ci bombardaţi pe toate canalele cu propagandă anti-UE, România noastră e îndepărtată pas cu pas de Europa. Pricina? Încăpăţânarea Europei că justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, că hoţii trebuie pedepsiţi, nu recompensaţi, şi că banii ei trebuie să se vadă în şosele, spitale, şcoli şi afaceri curate, într-o viaţă mai bună pentru societate, nu pentru politicienii puşi pe furat pentru a-i "investi" prin Brazilia, Madagascar sau Costa Rica.

Chiar săptămâna aceasta, CCR a dat semnalul întoarcerii armelor, anunţând oficial că nu mai vrea să discute cu oficialii europeni. A urmat premiera Dăncilă, care s-a lăudat cu o scrisoare ţâfnoasă către Europa, ca o ameninţare cu infringementul fiindcă ne persecută, vezi Doamne, "elitele".

Urmarea unei asemenea politici e logică, iar UE se şi pregăteşte să condiţioneze alocarea fondurilor de respectarea regulilor. Nu mai urmezi regulile, nu mai primeşti banii. Întrebarea e câţi dintre noi ne imaginăm ce ar însemna România scoasă din Europa. Ce am face cu "suveranitatea" şi "independenţa" dorite de conducătorii noştri fără normele, şi implicit, fără banii UE? Suntem pregătiţi pentru un Ro-exit? Încotro ne-am duce şi ce vom câştiga la schimb? Noi, cetăţenii, nu ei, politicienii. Vorbeşte cineva despre planul B?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@Control_Room: Și de la prost poți sa înveți, sa nu faci ca el!
Monșer, tu așa ti-ai rezolvat frustrarile? Prin vizita la psihiatru? Vezi ca a uitat sa te controleze și la mansarda!
Postat 27 Martie 2018, 20:41 de FaBULA
Fa Bula
Altele sunt frustrarile tale si nu ai solutii la ele. Incearca o vizita la pshihiatru.
Postat 27 Martie 2018, 16:15 de Control_Room
@Cont_Rol_Rum
O sa mă simt mai bine când deplasarea pana la capitala patrie o voi putea face în timp mai scurt, nu mai lung, atât pe calea ferata cât și pe cea rutiera. Nu mai vorbesc de educație, sănătate, ca m-apuca toate frustrarile. Cat despre reglarea tirului, nu e cazul, în orice domeniu lovești descoperi camuflata prostia. Dacă nu vrei sa te mai insulte adevarul nu mai da cinstea pe rușine!
Postat 27 Martie 2018, 09:00 de FaBULA
@Fa BULA, dereglatule
Ce ar fi sa nu mai insulti, frustratule ? Incearca si varianta asta. Poate o sa te simti si tu mai bine. :)))
Postat 26 Martie 2018, 23:11 de Control_Room
Back to the future
Era pe vremea comunismului o lozinca prin scolile patriei: "Nu stii ,te-nvatam... nu poti, te-ajutam...nu vrei te-obligam". Ar cam trebui s-o aplice mama UE in cazul Romaniei. Dar ue e doar o mama vitrega, cu propriile interese. Iar in ce priveste teoria conspiratiei, e valabila. Nu la 100% , dar la un procent deloc neglijabil.
Postat 26 Martie 2018, 23:07 de excalibur
Parafrazandu-l pe Brancusi: ați venit săraci și prosti în UE, și acum vreți sa plecati si mai săraci și prosti
Problema acuta a românului neaoș e cum sa nu mai folosească fondurile europene. Vezi Doamne, ce folos?! Si asa a fost o pălărie prea mare pentru el, de la ploaie s-a pleostit, iar vântul a zburat-o la vale. Bani aruncați degeaba. Basca, înlocuirea vechiului papion cu cravata noua ce se scamosaza la buric. La buricul targului. Alți bani, alta distracție de pomana. Numai ca mintea lui cea scurta uita ca cu bani din aceleasi fonduri azi nu mai umbla desculț cu pantalonii rupți în tur, nu îi mai ploua în casa. Pentru el e suficient ca nu îi ploua în gat, ca de aia are cap. Ș'apăi dacă are cap la ce îi mai trebe minte !?!
Postat 26 Martie 2018, 22:51 de FaBULA
Planul B, in acest caz, nu este functional.
A iesi din Uniunea Europeana, inseamna a preda tara marelui si lacomului urs de la rasarit. E un scenariu catastrofal. Coruptii ar fi capabili de o astfel de "isprava", pt a scapa de inchisoare si cu tot ceea ce au furat ramas intact. Pe de alta parte, functionarii care conduc UE sa lase tarile membre sa decida prin referendum in problemele tarii lor. Impunerea anumitor aberatii irita cel mai mult populatia si reprezinta o mina de aur pt propaganda coruptilor impotriva UE.
Postat 26 Martie 2018, 21:37 de Control_Room
vine vine o zi când se va sfârși...
Oradea liciteaza orice trece prin capul lui Bolojan! Dealuri care o iau la vale, betoane într-o Piață centrală ( mă, pietre care crapă zilnic, parcări....excesiv de umede ( la Parcarea prietenilor DIGI nu se lucrează!!!!), linii de tramvai de 15 milioane de Euro / ce-aveau niste autobuze electrice?)! Doar de dragul de a pune laba pe niste fonduri europene care tot aduc oleacă de smântânică!
Postat 26 Martie 2018, 18:50 de TDS
Viitorul Romaniei e clar in UE
Dar UE nu trebuie sa devina socialista si elitista, ca PSD-ul, ci reformata la idealurile care au originat-o, crestin-democrate, de centru-dreapta. Romania fara UE ar fi jale, am ajunge ca si Belarus. Coruptia sa isi faca de cap... Rusiei ii convine "divide et impera".
Postat 26 Martie 2018, 13:50 de unu
Adevărul e undeva la mijloc
Indiferent de orânduire (de stânga sau de dreapta), de când am intrat în UE mereu au fost voci pro sau contra cu argumente de fiecare parte. Mult visata prosperitate a întârziat să ajungă la noi o data cu intrarea în UE în schimb am simțit pe deplin taxele și restricțiile aplicate in UE. Faptul că avem acces la fonduri europene e un lucru bun dar parca as vrea sa vad in economie si taxe pe profiturile (inexistente) ale multinaționalelor care practic se împrumută fictiv de la firmele mama doar că sa poată sa mute lichiditățile înmulțite in Romania fara a plati taxe, firme care pun presiune și pe curs și care prefera un leu slab pentru că nu-i asa? tot ce produc, "merge la export" iar angajații sunt plătiți în RON. Și chiar așa, daca tot suntem în UE și orice factura sau acciza pe care o plătim e calculată in Euro la "cursul zilei" mă întreb de ce nici cei de stânga dar nici cei de dreapta nu au avut curajul sa facă acest pas când au fost la guvernare... Nu aștept răspunsuri pentru că știu că vor fi evazive, indiferent că vin de la cei de stânga sau de la cei de dreapta.
Postat 26 Martie 2018, 13:25 de User anonimizat
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON