URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2019, 09:51

Pásztor & Mang, drumul spre istorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.

La o săptămână după alegerile pierdute cu cel mai mic scor din istoria post-decembristă a partidului, PSD-iştii au dat o nouă Ordonanţă de Urgenţă, prin care au schimbat modul de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. Mai exact, în 2020 aceştia vor fi aleşi, din nou, prin vot uninominal, direct şi secret, de către cetăţeni, la fel cum s-a întâmplat în legislaturile 2012-2016 şi 2008-2012.

Logic, şansele oricăruia dintre cei trei mai sus pomeniţi vor fi, în aceste condiţii, nule din start. Nu văd nici un bihorean întreg la cap să voteze Traian Bodea, vicepreşedintele decorativ care, deşi deţine cele două voturi ce puteau face diferenţa în CJ pentru o majoritate netă şi eficientă, a ales să joace rol de remorcă în urma celorlalţi doi. La fel, nu văd niciun alegător PSD, oricât de taliban ar fi, care să voteze în fruntea Bihorului un personaj ca Mang, doar pentru a-l aşterne la picioarele UDMR, aşa cum tot face de trei ani încoace. În fine, e aproape axiomatic că un candidat ca Pásztor la preşedinţia CJ ar căpăta mai puţine voturi decât lista propriului partid.

Dacă vă amintiţi, nici PSD, nici UDMR nu au reuşit să pună mâna pe funcţia de preşedinte al CJ Bihor decât atunci când aceasta a fost târguită între partide, cu voturile consilierilor, cum s-a întâmplat în 1996-2000 (Mihai Bar) şi în 2004-2008 (Alexandru Kiss). Când au fost alegeri uninominale, preşedinte al CJ a devenit candidatul celui mai puternic partid, iar în respectivele legislaturi (Radu Ţîrle, între 2008-2012, şi Cornel Popa, 2012-2016) „parlamentul” judeţean a promovat, adoptat şi derulat cele mai importante proiecte.

În mod de neexplicat altfel decât prin teamă, o teamă ea însăşi inexplicabilă, opoziţia proaspăt câştigătoare a scrutinului din 26 mai a criticat recenta OUG de revenire la alegerea directă, prin votul cetăţenilor, a preşedinţilor de consilii judeţene, acuzând - ce-i drept, întemeiat - că baronii PSD-işti vor să-şi securizeze poziţiile în vederea alegerilor locale de anul viitor. Atât PNL, cât şi USR-PLUS au sărit să considere o „neruşinare” Ordonanţa, deşi este singura corectă emisă din ianuarie 2017 încoace.

Indiferent care sunt socotelile PSD, este categoric moral şi legitim ca alegătorii, nu consilierii judeţeni, să decidă preşedinţii de CJ, exact la fel cum decid primarii şi preşedintele României. Atât PNL, cât şi USR-PLUS au greşit, nerealizând că, în loc să le fie frică de baronii roşii, pot colabora ca să-i debarce.

PSD nu trebuie criticat, aşadar, când ia o măsură corectă, iar opoziţia, văzând cum puterea îşi taie venele, în niciun caz nu trebuie să-i smulgă lama din mână, crezând că-şi face manichiura.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mannixg revizionist
Fierbi de ura, ciuda si invidie. De 1000 de ani unguri sunt in conflict (armat sau diplomatic), cu totii vecini Furturile si crimele la care s-au dedat din momentul in care au navalit in Europa, venind din Asia, sunt fara numar. Asta e. Adevarul poate sa doara uneori, dar asta e realitatea istorica, si e cunoscuta de catre toata lumea. Din cauza asta nu aveti sanse la reusita in viata.
Postat 12 Iunie 2019, 15:29 de 232
Stiti de ce nu prea avem ... sanse?
Din vechime: "În viziunea cronicarului thessaliot, Kekaumenos (sec. XI), "neamul vlahilor este cu totul necredincios si stricat", nu are "credinta dreapta nici fata de Dumnezeu, nici fata de împarat, nici fata de ruda sau de prieten", este un neam care "umbla pe toti sa-i însele si minte strasnic si fura mult", este nedemn de încredere si sprejur, întrucât "jurându-se zilnic cu juraminte preaînfricosate fata de prietenii sai si calcându-si usor [juramintele] si facând si fratii de cruce si cumetrii si închipuindu-si ca prin acestea va însela pe cei simpli si deoarece n-a pastrat niciodata credinta fata de cineva. Prezenta valahilor la sud de Dunare e forte bine documentata înainte de secolul 12 nu este la fel la nord de Dunare unde încep sa apara dupa secolul 12." 1938, Nicu Porsenna(Neamul romanesc): "Astazi avem un roman moale, tembel, superficial, egoist, incorect; un semibarbar, numai cu aparentele civilizatiei. Acest om locuieste si conduce o tara cu aspect general primitiv(de tz...ganie), o patrie ale carei bogatii nu le stie pune in valoare, iar putinele valorificate ingrasa o oligarhie de politicieni hrapareti[...], care duc o existenta de lux in mizeria generala. Lux si mizerie: iata aspectul civilizatiei romanesti. In tara cea mai bogata din Europa, noi suntem cel mai inapoiat popor, din pricina lipsei de adevarati oameni... " 2010?, Aura Urziceanu: https://www.romaniatv.net/aura-urziceanu--declaratii-socante--romanii-sunt-rai-la-suflet--invidiosi--urati--dementi---_384735.html "Dupa cinci ani de urâtenii, rautati si asa cum mi s-au înfatisat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mica portita de a-i întelege, admite... dimpotriva! Sunt goi, fara constiinta, fara suflet, fara educatie. Sunt 97-98% rai la suflet, invidiosi, urâti, dementi si de o lasitate josnica! Sunt foarte periculosi, ca te aduc în stare sa-i vânezi si sa-i împusti! Nu ma recunosc sub nicio forma prin defectele lor ...si sunt plini. Tocmai de aceea renunt la cetatenia româna! " P.S. Majoritatea "aprecierilor" sunt la adresa regatenilor ...
Postat 12 Iunie 2019, 11:44 de mannixg
Neprofesionalism
Asta arata ca atat PNL cat si USR au venit cu temele nefacute. Inca nu ar fi prea tarziu sa se puna serios pe treaba (nu inca). PSD-UDMR-ALDE Bihor inseamna catastrofa pt judet. Ianos fiind sluga nenorocita a hudemereului, hudemereu cu interese binecunoscute, diferite de interesele majoritatii locuitorilor judetului/tarii.
Postat 11 Iunie 2019, 19:31 de 1234
Lumea se schimba
45+30 de ani de functii caldute pentru tot felul de indivizi fara nici o pregatire profesionala reala, fara chef de munca si rezultate, mincinosi si sireti dar cu gura mare APUN! Vine vremea profesionistilor, a programelor reale de dezvoltare si ridicare a calitatii vietii locuitorilor judetului, de ne vom intreba cine draq ia votat pe aia de atunci, ce era in capul lor? Romania merge inainte, Bihorul merge inainte, Oradea merge inainte iar acestia vor fi rusinea targului pe viata.
Postat 11 Iunie 2019, 13:28 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON