URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2017, 09:50

Partidul Coaliţia Pentru Familie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La conferinţa de presă din Oradea a Coaliţiei Pentru Familie jurnaliştii au fost în minoritate. Cei mai mulţi participanţi erau susţinători sau membri ai coaliţiei, la fel cum, uneori, la întâlnirile cu presa ale partidelor sala e ticsită cu membri. 

În atmosfera elegantă a Hotelului Dacia Continental, prezidiul a făcut, pe rând, primele declaraţii. Preşedintele coaliţiei, dl Mihai Gheorghiu, a pomenit de cele 3 milioane de semnături strânse pentru modificarea articolului 48 din Constituţie (căsătorie = bărbat + femeie) şi a lăudat susţinerea ei de către toate bisericile din România.

Dna Adina Portaru, avocat, a declarat că a venit de la Bruxelles pentru a îndepărta acuzele de neconstituţionalitate şi neeuropenitate ale iniţiativei, iar prof. univ. dr. Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel, a respins acuzaţiile de homofobie la adresa Coaliţiei, declarând că acestea ar însemna aruncarea a milioane de oameni care sprijină acţiunea în sfera tulburărilor psihice. Gazda întâlnirii, directorul Radio Vocea Evangheliei Oradea, dl Daniel Burtic, a făcut cu eleganţă şi distincţie oficiile de gazdă şi de moderare a evenimentului.

Totul a curs armonios până s-a ajuns la întrebări. Deşi niciuna nu a fost tendenţioasă sau rău voitoare, o stare de tensiune a început să plutească dinspre prezidiu. Când mi-a venit rândul, am anunţat, cu scuzele de rigoare, că am 5 întrebări. Am apucat să pun doar una - Coaliţia este de acord cu parteneriatele civile dacă acestea sunt heterosexuale sau militează exclusiv pentru căsătorie? După un răspuns în care a fost invocat Însuşi Mântuitorul, am rămas cu celelalte 4 întrebări în gât, căci mi s-a luat cuvântul. Din acel moment, conferinţa a început să se termine.

După ce, la un moment dat, i s-a pus punct unilateral, întâlnirea a intrat în prelungiri la cererea insistentă a presei. Am mai prins şi eu o întrebare: "Prin ce alte moduri sprijină CPF familia în România?". Răspunsul a fost demagogie politică pură: "Ar trebui să existe, ar trebui să se facă, nu este normal ca...". Nimic concret. Am să pun aici întrebările rămase, cu riscul să rămână retorice: 1. De ce aţi ales varianta referendumului în locul altor forme de lobby sau presiune politică? 2. Există alte directive sau legi împotriva cărora CPF s-ar putea ridica la luptă? 3. Nu credeţi că demersul dvs va spori intoleranţa faţă de cei care sunt altfel?

Sunt convins că iniţiativa Coaliţiei va avea succes. Ea stă pe 3 milioane de semnături, care se pot transforma în 3 milioane de voturi la referendum. Va scoate în stradă zeci de mii de oameni, alţii decât cei de la protestele civice din iarnă, cetăţeni noi în relaţia cu strada, mânaţi nu de valorile democraţiei, ci de teama ancestrală de cei pe care îi consideră anormali.

Statul aproape-secular se va pleca în faţa valorilor religioase multi-seculare fără să simtă că i-a fost încercată laicitatea cu degetul. Iar de va fi cazul, coaliţia se poate transforma lejer în partid. Crisparea şi reticenţa faţă de presă le are deja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
barbati cu rochite
Azi m-am uitat impreuna cu fiul meu de 3 ani la un canal de desene animate in lumba romana, unde la un moment dat apare un personaj nene cu mustata imbracat in rochita roz. Acum va intreb cum ati reactiona daca un nene cu mustata imbracat in rochita v-ar aborda copilul si l-ar lamuri ca e normal ca baieteii sa fie fetite si invers?!?
Postat 15 Martie 2017, 17:34 de User anonimizat
deviatie sau problema medicala?
Am niste intrebari pentru autor si pentru sustinatorii legalizarii casatoriilor gay: sunteti gay? v-ar conveni sa stiti ca copilul vostru (nascut normal, fara probleme genetice) sa devieze sexual doar pentra ca generatia noastra vrea sa intre in rand cu lumea "civilizata" transformand anormalul in normal? cand sustineti homosexualitate, tineti cont si de hermafroditi sau doar de cei cu devieri sexuale (da, homosexualitatea este o deviere). Daca sustinem aceste devieri, hai sa sustinem si psihopatii, violatorii, criminalii in serie.. Ce ziceti? maine poimaine o sa-si ceara si ei drepturile.
Postat 15 Martie 2017, 12:15 de User anonimizat
Legaliza-mi-as... alta intrebare.
Zilele trecute v-ati scandalizat ca un nenea umbla pe strazi gol cum l-a facut mama natura. Nimeni nu a fost tolerant cu argumentele individului. Verdict: bolnav psihic. De ce? Ca era frig afara? Daca era vara ce justificari aveati?
Postat 13 Martie 2017, 23:43 de User anonimizat
Relația cu presa
Și pe mine mă încearcă o grămadă de sentimente - nu pozitive - față de presă, iar unele întrebări puse de jurnaliști sunt de-a dreptul tâmpite. E dreptul lor să le pună, însă asta nu face din întrebările astea chestii inteligente.
Postat 13 Martie 2017, 22:35 de Shogun
@Pinonel
Cu arabii creștini n-am nimic; dimpotrivă. Însă cu arabii musulmani am. Nu știu dacă Paul Negruț a colaborat sau nu; probabil că dacă ar fi colaborat l-ar fi ochit careva cu ceva până acum. Tind să cred că n-a colaborat. Nu-mi place cum pune problema Coaliția pentru Familie însă nu-mi place nici gândul că ne transformăm într-o societate occidentală unde băștinașii nu mai fac copii doar pentru că așa "vrea" mușchii lor. În ultimă instanță e dreptul Coaliției pentru Familie să strângă semnături și să militeze pentru schimbarea articolului 48 din Constituția României. După cum, tot așa, e dreptul celor care nu-s de acord cu ei să facă la fel. Și-om vedea care-i mai tare.
Postat 13 Martie 2017, 22:33 de Shogun
@shogun
Ne place, nu ne place, vom ajunge la mana imigrantilor! Intentionat folosesc termenul de imigrant si nu de emigrant. Un migrant este emigrant la plecare si imigrant la destinatie. Daca am avea adevarati conducatori si nu niste hoti agramati, am incepe sa acceptam imigranti, dar selectiv. Sunt milioane de arabi crestini. Dintre acestia sunt sute de mii cu niscai scoala. Zeci de mii cu liceu. Ai prins rationamentul. Pe Paul Negruț il stiu de multa vreme. Stiu si acuzatiile care i se aduc, stiu si ce acuzatii aduce el la randul lui. Personal cred ca marea majoritate a popilor, pastorilor, etc, au semnat pactul cu diavolul, multi sunt si azi ,,legati" de un angajament dat in urma cu ani. Nu dau doi bani nici pe unii, nici pe altii!
Postat 13 Martie 2017, 20:55 de pinonel
@Pinonel
Paul Negruț știe. A călătorit cât alții în 10 vieți. Știe, și încă foarte bine. Că nu ești de acord cu el sau că n-a scos el din desagă cele mai bune argumente e o cu totul altă chestie, însă de știut, știe. Foarte bine știe.
Postat 13 Martie 2017, 19:22 de Shogun
!
Că inițiativa Coaliției pentru familie a susținută de toate cultele religioase din România e o chestie, însă demersul a început - la ale sale origini - ca mișcare cu intenții seculare. Cu alte cuvinte, argumentele împotriva legalizării căsătoriei între persoane de același sex ar trebui să vină din sfera societății seculare, nu a celei religioase. Eu, de exemplu, ca unul care n-am treabă cu acapararea de către cultele religioase a principiului adus în discuție, sunt în favoarea căsătoriei doar între persoane de sex diferit. Nu de alta, dar filozofia asta inclusivistă (toți au aceleași drepturi, cum ar fi căsătoria pentru persoanele de același sex) a adus la sapă de lemn natalitatea în țările occidentale, iar când spun natalitate mă refer la băștinași, nu la orientalii care au împânzit Vestul așa-zis civilizat. Eu unul prefer Anglia anilor 80-90, nu cea de astăzi, și nu-mi doresc o Românie care să ajungă, în 20 de ani, să raporteze nașteri aproape exclusiv din zona emigranților. Nu tot ce-i natural e și normal, însă societatea occidentală a uitat taman acest fapt. Din păcate...
Postat 13 Martie 2017, 19:19 de Shogun
mda...nazisti
mda. nazistii astia si sustinatorii lor. mi-e sila de oameni care se intor impotriva altor oameni care sunt diferiti.
Postat 13 Martie 2017, 15:06 de parker
he, he, he
Ma bucur ca te-ai convins, daca era nevoie, ca nu poti relationa civilizat cu ,,fratii si surorile"! A fost pertinenta si de bun simt intrebarea ta despre legalizarea parteneriatelor civile! Ok, nu accepti ,,casatoria" (impropriu spus casatorie, dar limba romana si nu numai ea a fost depasita de evenimente/realitate) intre persoane de acelasi sex, dar parteneriatul civil?! Avem deja o cauza celebra ajunsa la ccr, cauza Adrian Coman & Robert Hamilton. Care ccr s-a spalat pe maini (asa crede!) si a cerut lamuriri de la CJUE. Coalitia invoca art. 74(1) din Constitutia Romaniei. Chiar daca vorbim despre un referendum decizional, deci cu caracter obligatoriu, rezultatul lui poate fi infrant usor prin invocarea dispozitiilor art. 20 (1)(2) din aceeasi Constitutie. Nu cred ca vreunul dintre cei care au fost la prezidiu stiu ce reprezinta lista urmatoare : Africa de Sud, Argentina, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Noua Zeelandă, Portugalia,Regatul Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor), Spania, Statele Unite, Suedia, Țările de Jos, Uruguay și unele state ale Mexicului. E lista cu statele care au legalizat ,,casatoria" intre persoane de acelasi sex. Lista cu statele care au legalizat parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex e mult mai lunga. Ii rog pe initiatorii care colinda prin tara sa se uite un pic si la ,,calitatea" statelor din lista. Toate, fara exceptie sunt superioare Romaniei, ca venit, ca standard de viata, etc, etc. Adica ei sunt in fata noastra cam la orice capitol pt. ca acolo la ei e Sodoma si Gomora iar noi suntem pedepsiti sa o ducem greu pt. ca tinem la dreapta credinta?! Ce raspuns dau distinsele doamne si distinsii domni care diriguiesc aceasta coalitie?! Fratii si surorile din SUA, neoprotestanti, au gresit cand au acceptat decizia Curtii Supreme din SUA din iunie 2015 prin care s-au legalizat ,,casatoriile" intre persoane de acelasi sex pe intregul teritoriu al Statelor Unite?! Nu trebuiau ei sa proteste sinucigandu-se in masa dupa modelul Jim JONES?! P.S. Nu pacatuieste fratele Negrut (si multi altii!) cand accepta dolarii diavolesti veniti de la fratii din State?!
Postat 13 Martie 2017, 10:52 de pinonel
Susțin Familia B+F dar nu partidul
Iar Partid ? Ori schimbăm ceva în noi ori nu schimbăm nimic
Postat 13 Martie 2017, 10:21 de vocilebihoreanului29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON