URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 16:19

Partidul, Biserica şi Familia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rolul de bază al unui partid nu este binele universal sau prosperitatea populaţiei, ci binele şi prosperitatea propriilor membri. E un adevăr simplu şi crud, pe care niciun membru de partid nu-l va recunoaşte vreodată, cu atât mai puţin în campania electorală. Cu toate acestea, politicienii nu trebuie puşi la zid, căci instinctul de asociere şi de protejare reciprocă există natural în rasa umană. Hiba lor este că vor să creeze o impresie contrară prin aparenţa de garanţi ai binelui general, iar asta îi îndepărtează tot mai mult de oamenii neimplicaţi politic, ăia care aşteaptă să le pice bunăstarea în gură.

Rolul de bază al unei religii nu este să cureţe lumea de păcate şi nici de agenţie imobiliară pentru Rai sau Iad, ci să aibă cât mai mulţi membri, să fie cât mai puternică şi mai potentă economic, iar liderii ei să o ducă cât mai bine şi să fie cât mai influenţi. Cu toate acestea, prelaţii nu trebuie puşi la zid, căci instinctul de a o duce cât mai bine şi de a acumula putere există natural în rasa umană. Hiba lor este că discursul public, cel despre valorile morale şi spirituale, despre umilinţă, altruism şi alea-alea, e din ce în ce mai distonant faţă de realitatea din teren.

Atunci, de ce să ne mirăm când ÎPS Teodosie vine la audieri înconjurat de badigarzi în sutane, când pesedistul Bivolaru merge la Parchet înconjurat de colegi de partid sau când se votează împotriva ridicării imunităţii parlamentare? În astfel de organizaţii, preceptele de grup au întotdeauna prioritate în faţa celor universale. Din acest punct de vedere, nu există nicio diferenţă între membrii unui partid, ai unei biserici sau ai unei galerii de fotbal - noi facem bine, ceilalţi fac rău. Punct.

Dar oare noi ceilalţi, care nu suntem nici politicieni, nici prelaţi, nici fani din galerie, nu suntem oare la fel? Haideţi să aruncăm o privire rapidă în propria celulă de bază a societăţii. Oare nu familia ne învaţă că ai noştri sunt cei mai buni şi că tot răul vine de la ceilalţi? Mama e cea mai sfântă pentru că este mama. Tatăl e cel mai bun pentru că este tata. Copiii sunt perfecţi pentru că sunt ai noştri. Obiectivitatea nu funcţionează în astfel de situaţii, ba chiar este aspru condamnată. Şi atunci de ce pretindem să funcţioneze la alţii?

Bătăliile ideologice, oricât de complexe ar fi şi la oricâte reguli universale ar face apel, se reduc la o simplă ceartă copilărească: "Eu sunt cel mai bun!". "Ba eu!". "Tu greşeşti!". "Ba tu!"... Fie că defilezi cu steagul lui Dragnea, al lui Iisus sau al lui Dinamo, ceilalţi îţi vor spune că greşeşti. Dacă vrei să nu greşeşti, stai pe tuşă. Dar, vai, ce calamitate! În democraţie, tocmai neimplicarea transformă opiniile tip Gică Contra în mofturi de virgină bătrână, degetul ridicat înspre ceilalţi în unealtă de scobit în nas şi cârcotelile în pârţuri luate de vânt. Dracu' ştie cum o fi mai bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Religia,biserica,credinta.....,elemente necunoscute unui jurnalist precum domnul Lucian. Si atrunci. ?"Dracu' ştie cum o fi mai bine!"
.."religia(!!??) .... să fie cât mai puternică şi mai potentă economic, iar liderii ei să o ducă cât mai bine şi să fie cât mai influenţi".Religia,biserica,preotii si enoriasii,amestecam bine,punem la fiert(la ziar),mai adaugam ceva mirodenii(Dragnea,Iisus,Dinamo,familia) si sa vedem ce o sa iasa. O varza sau.." Dracu' ştie .." Ai uitat insa un incredient.Acel ceva ce ne diferentiaza de un animal.Credinta. Apoi, bunul simt, de a semnala unele derapaje ale celor alesi,in detrimentrul comunitatii. Credinta,ca opinia civica/critica a cetatenilor este ascultata si luata in seama. Altfel..." Dracu' ştie cum o fi mai bine!"Oricum, cetateanul oradean cu opinie civica,este ..."O virgina batrana cu parturi luate de vant" si pentru primarul Oradei,Bolojan Ilie.
Postat 27 Noiembrie 2016, 22:54 de platona
o fi mai bine..?
...cu vreo anarhie?unde nici o instituţie de stat,chiar corupte profund cum la noi,mai ales cea a justiţiei(nu vorbim de una religioasă),să nu fie băgate-n seamă?Sau cu un Ceauşescu unde prin media controlată absolut total parcă am trăi într-o absolută perfecţiune?
Postat 25 Noiembrie 2016, 07:56 de crisan
politica, biserica si familia
Bună compataţie, multe din problemele de atitudine cetăţenească provin din familie. Am observat încă din copilărie, din manualele şcolare, tendinţa românilor de a se considera superiori. Pe toate planurile se cultivă superioritatea, şi familia este o cărămidă grea într-un zid umbros şi plin de igrasie. Când şi cine va promova smerenia, ca model de relaţionare cu lumea? Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar dacă vorbim de Biserică, oare credeţi domnule Cremeneanu că aceşti reprezentanţi chiar sunt interesaţi de beneficii materiale??? Eu cred că ei sunt interesaţi mai degrabă să se impună social, atât ca persoane cât şi ca instituţie. Cu alte cuvinte obiectivul suprem nu este legat de "material" ci mai dgrabă de recunoaştere socială, în spiritul ascultării. Într-adevăr, enoriaşii trebuie să dea ascultare preotului, altfel rolul social al bisericii nu poate fi exercitat. Acum ce să facă episcopii dacă asta prinde la lume? Nu sunt singurii care se impun cu podoabe de aur la gât sau uneori cu maşini de lux. Întrebarea e de ce nu reuşim să respectăm, să apreciem şi oamenii săraci, oamenii despre care ştim că nu vor etala niciodată luxul sau bunăstarea, pentru că nu au de unde. Şi apoi să nu cădem în greşala de a considera toţi preoţii bogaţi, pentru că cei mai mulţi sunt de fapt săraci. oricum, subiectul e interesant.
Postat 22 Noiembrie 2016, 11:12 de bihoreanul2016
vezi-ti de nuntile tale!
"..oamenii neimplicaţi politic, ăia care aşteaptă să le pice bunăstarea în gură." Adica de 26 de ani ne facem datoria civica si votam ca sa nu o faca altii in locul nostru, am incercat toate variantele politice si s-au dovedit a fi nefaste pentru prostime si tu vii sa ne spui ca de fapt toti suntem niste hoti mai mult sau mai putin.. Ei bine nu ma duc la biserica dar asta nu inseamna ca nu sunt credincios. Nici la vot nu mai ma duc, asta nu inseamna ca nu imi pasa. Pur si simplu mi se RUPE de actuala clasa politica, care consider ca nu mai mareprezinta. Apropo: cati dintre cunoscutii tai sunt hoti sau popi (familie, prieteni, cunostinte)?
Postat 22 Noiembrie 2016, 08:48 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON