URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2018, 10:06

Oradea va fi Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.

Ba mai mult, Biharia a şi fost dată în judecată de Compania de Apă pentru un prejudiciu de 1 milion de lei. Se pare însă că tanti Gizi revine la sentimente mai bune şi îşi pune mintea la contribuţie pentru bunăstarea consătenilor. Profitând de faptul că racordul centurii Oradiei la autostradă se poate face doar pe teritoriul comunei, a marşat şi s-a mai ales cu o centură. Pe care bineînţeles că tot Oradea o va plăti.

Deci a dat orădenilor pământ pentru centura care-i interesează şi a cerut bani acestora pentru centura dorită de cetăţenii din Biharia. Până la urmă e un târg din care ambele părţi câştigă.

Şi uite aşa, încet, încet, pe cale naturală, Oradea se conectează tot mai puternic la comunele din jur, excepţie făcând Sânmartinul. Oşorheiul va fi legat prin Podgoria printr-o investiţie susţinută de Oradea. Sântandreiul va mai avea o ieşire la oraş prin zona Cazaban. Paleul va fi mult mai bine interconectat odată cu reabilitarea străzii Bihorului şi a drumului ce trece pe lângă serpentine. Acum a venit rândul comunei Biharia.

Singura comună ce nu dă semne să se "predea" este Sânmartinul. Deşi au existat proiecte care să ducă la eliminarea traficului infernal din Băi, domnul primar Laza nu poate să iasă din cuvântul partidului. Un drum prin Băile 1 Mai ar fi rezolvat problema, dar posesorii de pensiuni de acolo s-au opus, chit că tocmai accesul facil la locurile de cazare ar fi dus la o sporire a numărului muşteriilor.

Numai că oricât s-ar strădui primarii - ajunşi soldaţi credincioşi ai partidului şi nu gospodari angajaţi în slujba cetăţenilor - să se izoleze, dezvoltarea va veni peste ei ca un tăvălug. Iar dacă ar avea minte, ar accepta schimbarea, mai ales dacă se face pe banii altora, în cazul de faţă pe banii Oradiei.

Clujul a înghiţit, e drept că pe nemestecate şi cu consecinţele de rigoare, Floreştiul şi Făgetul, Timişoara la fel - Dumbrăviţa şi Girocul. Un plan coerent şi deştept făcut la Oradea ar elimina toate neajunsurile unei dezvoltări haotice.

Cât despre cei care se plâng că banii pentru comunele vecine sunt investiţi din taxele culese de la orădeni, ar trebui să vedem că mii de oameni din zonele limitrofe contribuie, prin impozitele pe salarii, la bunăstarea municipiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@tsd Vai, tocmai tu sa nu stii?!
,,Proiectul" este al alor tai, dar nu e pe repede inainte, ca urgenta numarul unu este bunastarea hotilor si a escrocilor! In alte ordine de idei, nu e nevoie de nicio lege, exista o hotarare a Academiei Romane, din 17 februarie 1993: Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de ,,sînt". Hotărârea a fost luată în conformitate cu art. 4 din Statutul Academiei Române. Eu ii inteleg pe ai tai, sunt din aceeasi categorie, cea mai numeroasa(!!!), a celor cu un IQ de sub 100, precum aia cu familia ,,traditionala"! Nu conteaza ca este o hotarare de-a Academiei, voi vreti o lege! Nu conteaza ca este o lege, ei vor sa se umble la Constitutie! Ai dreptate, nu te contrazic, sunt si prosti si multi! P.S. Sper sa nu te dezici de idi*tii aia din psd, ai fost, esti si vei fi de-al lor!
Postat 13 August 2018, 20:18 de pinonel
Re: sandu120*
Întrebarea corectă ar fi fost ... cum de niște sibieni au ajuns să reconstruiască Oradea !?! Sau ... de ce un birtinez îl desconsideră pe Bolojan !?!
Postat 12 August 2018, 19:46 de CrisDumi
CrisDumi
De cate ori ai fost in Sibiu????
Postat 12 August 2018, 12:40 de Sandu1206
Re: sandu120*
Nu Johannis e "autorul", el fiind "martorul" care nici nu mișcă în fața lui Gunther sau Horst, ca să nu mai vorbes de Jurgen de la FDGR sau "Klaus austriacul" de la SH-Central Viena ... Sibiu e condus de copiii unor sași plecați înainte de '90 sau imediat după !?! Orașul, care era un mare sat înainte de aderarea RO la UE, a beneficiat de fonduri ISPA până în 2009 și extra-fonduri de coeziune pentru finalizarea rapidă a infrastructurilor, ca după aceea să aibă o absorbție spectaculoasă din fonduri structurale, derulate și în prezent !?! Klaus Werner e "marioneta" inventată de FDGR, care are conexiuni până la nivelul cancelarului Germaniei și a Austriei, chiar dacă până și sașii râd de "prezident"-ul RO, pe care îl folosesc când și cum vor mușchii lor !?!
Postat 12 August 2018, 12:05 de CrisDumi
Re: cetateanbihorean
Du-te și i-ați un calmant ... apoi mai citește, chiar și printre rânduri dacă poți !?! Nu înțelegi nimic din ceea ce înseamnă funcționarea unei UAT după legislația românească, pe ce criterii se acordă fondurile europene sau guvernamentale, cum se redistribuie TVA și care sunt sursele locale de finanțare din taxe și impozite generale și locale !?! Dezvoltarea nu înseamnă turnatul betoanelor ciține de evoluția unei localități și, ca să înveți ce nu știu vreo 99% fintre cei bătuți în cap ca tine ... dezvoltarea durabilă se măsoară prin creștere socio-economică realizată cu resurse cât mai reduse !?! Nu banii sunt totul, ci mai ales gradul de satisfacție al "contribuabilului" față de rezultatele, eficiența și eficacitatea unei UAT !?! Dacă tăceai, păreai mai inteligent ... așa după cum edilul șef a învațat încă de pe vremea când a rămas dator vândut pe viață !?!
Postat 12 August 2018, 11:12 de CrisDumi
Crisdumi
Ceea ce insinuezi tu se traduce asa: dezvoltarea unui oras, municipiu sta la latitudinea unor functionari de la centru, care dau “unda verde” sau nu formal printr-o hotarare, si... gata! Bai baiatule, pe ce lume traiesti tu??!!! Nu mai stii cum sa acuzi primarul actual, prin diverse insinuari demne de filmele Sf americane sau teorii conspirationiste. Demonstrezi cat de limitat esti! Dezvoltarea unui ors, sat sau comune sta la latitudinea conducatorilor locali, ai oamenilor locului si abia apoi si altor factori. Fara investitii facute din fondurile europene, buna gospodarire a resurselor proprii, nici o forma de organizare locala nu se poate dezvolta!
Postat 11 August 2018, 23:50 de cetateanbihorean
CrisDumi
Sibiu e un oraș frumos . Datorită lui Klaus Iohannis a ieșit în evidență Sibiul. In '98 Sibiul era o ruină.
Postat 11 August 2018, 18:26 de Sandu1206
Oradea a pierdut șansa să fie Mare ...
... în urmă cu un deceniu, când actualul edil nou ales a refuzat să-i ceară șefului de atunci, Tăriceanu, ca orașul să rămână pe lista europeană a centrelor regionale (9 la număr) ... demers ce era în pixul premierului de atunci al PNL !?! De ce a procedat așa, dacă nu pentru a se rupe de "laudele" ce le-ar fi luat administrația anterioară a municipiului? Așa a dispărut Oradea de pe harta cu pricina, locul fiind luat de Sibiu care altfel n-ar fi avut nicio șansă în fața Brașovului !?! Mergeți astăzi la Sibiu. Veți vedea un oraș viu, uman, plin de temperament, foarte curat, cu toată infrastructura pusă la punct și funcțională ... impresionant ca și calitate a vieții, precum un oraș cu adevărat occidental, rezultat din transformarea rapidă a unui orășel insignifiant altădată !?!
Postat 11 August 2018, 18:05 de CrisDumi
Stupid people
Ce centura e aia care trece prin localitate și care necesită exproprieri de case/pensiuni in 1Mai??? Daca e centura ocolitoare, nu ar trebui să ocolească cu totul localitatea? Mă refer la comuna Sânmartin cu tot ce înseamnă Felix, 1 Mai...?
Postat 11 August 2018, 11:32 de User anonimizat
!!!
D-le Chirilă! Vă atenționez că încă se scrie Sînmartin ! Habar nu am de ce...la fel Sî ntandrei! Știu că există un proiect de ceva pentru scrierea cu "â" dar din câte știu nu este implementat!
Postat 11 August 2018, 11:30 de soricel
Da
Acma e momentul pt o centura inel, din Clujului, Paleu, biharia
Postat 11 August 2018, 11:27 de Sandu1206
Minciuni
Chirilă,lasa propaganda Oradea este mare și acum Cu bolo,fara bolo ,Oradea tot se dezvolta Bolovanu se excita când aude de exproprieri Asta i tot
Postat 11 August 2018, 11:08 de Calyn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON