URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2019, 09:59

Oradea face fapte bune

Oradea face fapte bune foto: Bogdan Mustăţea /Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă vrem să avem vizibilitate în țară și străinătate, trebuie să investim sume serioase. Evident că pe lângă asta mai trebuie și multă minte. Cred că prima mare lovitură de marketing dată de Oradea a fost aducerea Galei UNITER în 2016.

Acum a apărut la Târgul de Crăciun o Casă de Sticlă în care binevoitorii s-au apucat să dea cu pietre. Radio ZU organizează de 4 ani „Casa faptelor bune”, prin care se mijlocesc diverse acțiuni caritabile.

Ei bine, după patru ediții la București, cei de la Radio ZU au fost invitați o săptămână în Piaţa Unirii din Oradea, alături de 28 de cântăreți, contra sumei de 120.000 euro.

De aici a început cârcoteala. Unora nu le plac muzicienii veniţi, chit că e imposibil să satisfaci 200.000 de gusturi ale orădenilor. Apoi, niște Ghiță și Gyuri Contra au avut comentarii cu privire la utilitatea folosirii banilor.

Mai bine se astupau gropile de pe o stradă (evident, cea a comentatorului), mai bine se extinde canalizarea (exact pe ulița unde cârcotașul are o parcelă) şi alte și alte asemenea indignări.

După unii, Primăria n-ar trebui să cheltuiască 120.000 euro pe niște emisiuni care vor fi ascultate, estimativ, de „numai” 14 milioane de oameni. Mai bine ar împărţi banii tuturor locuitorilor. Cu 50 de eurocenți în plus, sărbătorile fiecărui orădean ar căpăta o strălucire aparte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Problema este alta !
Moderatorul Chirila are dreptate dar mai si greseste, ca doar e om. Lucrurile stau cam asa: 1. Nu s-a consultat nimeni cu populatia daca sunt de acord sa aduca pe cutaresc ori cutarescu pentru suma de... 2. Am fost la asa zisul concert al lui Stefan Hrusca unde am constatat ca mai multi ascultatori erau din alte zone, cum ar fi: Maramures, Satu Mare, Alba, Beius etc., decat Oradeni, dar Oradenii sunt cei care platesc pentru concert, multi au stat la casele lor, din cauza ploii posibil. 3. Credem ca suntem indreptatiti sa stim cat ne va costa fiecare eveniment de gen, daca stiu bine mai tot anul aveam concerte si chefuri, nu? 4. Deranjant a fost faptul ca s-au inchis mai multe strazi din jurul centrului cand a fost domnul colindator, dar sa nu uitam ca au fost si alte evenimente unde circulatia nu s-a inchis, atunci era deschisa tuturor. Pe dealta parte d-ul Hrusca vine din america taman in Romania sa colinde bineinteles strange cat strange, dupa care in primavara pleaca inapoi cu castiguri substantiale. Sunt destule semne de intrebare daca doriti d-le moderator. 5. Nu cred ca doar acele persoane carcotesc care doresc plombarea unor strazi ori sa aibe apa potabila fara sa fie intrerupta, ori arbori cazuti pe masini, lipsa transporturilor in comun si ridicarea taxelor si impozitelor dupa bunul plac in primul rand al Guvernantilor si doi colac peste pupaza si al HCL-urilor. Nimenea nu contesta ca nu s-au facut lucruri bune in Oras dar si multe anapoda s-au facut, totul pe bani europeni, platiti de populatie marea parte daca vreti suntem cu totii cotizanti la palaria UE, dar multi din acesti bani se scurg in neant dar si in multe buzunare sub diferite forme. Guvernul a ridicat stafeta pensiilor posibil cu cate 100 s-au 200 RON dar costurile au crescut de 3-5 ori atat,dar cel care are pensia de 15-20 de mi de ron se mai adauga alte 4000 de ron s-au cum e?? Saracu primeste o SURCEA iar cel avut primeste un TRUNCHI, in functie de pensie ori salariu. In rest sa ave-ti un Craciun Fericit cu totii
Postat 15 Decembrie 2019, 20:10 de opiniastrazii
sandu
La gaz am 23 de grade mereu, la termoficare am 19, 100 metri distanță între în centru, unu-i maxim 150 lei, altu-i maxim 550 lei, triumfu termoficării modernizate aleatoriu.
Postat 05 Decembrie 2019, 12:19 de User anonimizat
two
... La spitale e bine, se vede diferența. Gaz dacă vrei , plătești pt intrare. Și Decebal a făcut tot Filip, care în sângele lui e PSD-ist, și reporter la TVR
Postat 05 Decembrie 2019, 11:43 de Sandu1206
sandu
Ai uitat de parcări dintre care una interminabilă, Unirii cu bune și rele, printre primele străzi Italiană unde stă consilierul Tau, Eminescu care-i o romanță continuă și Luceafărului care până recent părea desprinsă din Pistruiatu. Noroc că Cuza Vodă o făcut-o liberalu Filip fără fonduri că altfel tot centru era făcut de liberalu Bolojan. La spitale nu știu unde bați că municipalu tot cu probleme îi. Gaz în tot centru putem pune? Fain și mai fain era dacă scoteai “FRAIERII” din enunț, se pare că n-ai citit ce ți-o zis moderatoru.
Postat 05 Decembrie 2019, 06:38 de User anonimizat
Să vadă pe ce s-au dus taxele și impozitele lor
Pe drumuri de centura, pasaje peste centura, poduri, ciuperca ( care e un eșec ) , pe parcuri în Oradea, pe străzi asfaltate ( în 2008 mai erau 8 străzi în centru neasfaltate ) , pe Gutenberg nu era asfalt ( care acu , aproape tot cartierul e asfaltat ) , episcopia la fel, Ioșia la fel, pe spitale, pe un nou drum de centura, mai nou pe școli, pe înlocuirea infrastructurii CET, pe reactorul CET ( că noi sa avem căldură mai bună, preț mai mic, eu am platit mai puțin, nu cu mult dar mai puțin, pe ianuarie am platit mai mult pt că sa facturat mai multe zile ) , pe calitatea aerului din Oradea ( de care beneficiezi și tu ) , pe refacerea unor străzi din centrul vechi și clădiri, pt a veni turiști în Oradea, pe Aquaparc, . Primăria Oradea nu sa băgat la aeroport ( și se vede ) , nu sa băgat la drumuri județene, nu sa băgat la autostrada biharia și restul lumii, nu sa băgat în sate că sa le facă toalete și apă curentă, nu sa băgat in județ că sa facă poduri ( nici unul în ultimii 10 ani , nici macar reparat )....
Postat 05 Decembrie 2019, 00:49 de Sandu1206
Chirila
"Dacă vrem să avem vizibilitate în țară și străinătate, trebuie să investim sume serioase." ... Orasul e cu poalele in cap, OTL-ul a fost redus, taxele cresc, parcari nu avem. Painea e putina si circul f. ieftin. Ne nagi pe gat pseudo-artistii aia pe care nu-i asculta nimeni?
Postat 04 Decembrie 2019, 23:34 de testtest
14 milioane
Mai putem face un mic calcul: 120.000€:14.000.000 radioascultatori=8.57 centi pentru fiecare conational,cu dragoste,din partea pmo.Pusi,stay tuned
Postat 04 Decembrie 2019, 19:56 de excalibur
În primul rând că "Gică Contra" nu poate fi rebotezat ... nici Ghiță și nici Gyuri !?!
Autenticitatea e confirmată deja de multe decenii, așadar a face pe deșeptul original nu ține ,la un "jurnalist" care ar fi fost mult mai util, pe lângă casă ... ca pensionar !?! Nu este vorba de cheltuirea a 120.000 Euro, raportat la 200.000 de locuitori și cât revine fiecăruia ... ci de oportunitatea acestui "consum" pentru cel mult 20.000 de orădeni care vor trece prin zonă și vor aprecia "spectacolul" !?! Și totul raportat la faptul că, restul de 180.000, vor avea peste o lună încă o creștere de taxe și impozite, de 4,6% pe lângă cei 300% deja plătiți în anii anteriori, de zece ani încoace !?! Nu cumva acești 120.000 ar face diferența între o administrație publică responsabilă în cheltuirea banului public ... și una care e doar de "spectacol" ?!?
Postat 04 Decembrie 2019, 18:27 de CrisDumi
Opinii
Fapte bune da. Baga o groaza de bani in buzunarele artistilor.
Postat 04 Decembrie 2019, 15:19 de User anonimizat
14 milioane?
Nu suntem de toti, in tara, 14 milioane. Apoi chiar de am fi, e cam aburd sa spui ca toti ii asculta pe ciorditorii de Buzdugan si Morar la Radio ZU. Dar, nu merge pe presupuneri. Conform statisticilor, audienta lor e pe la 1,3 mil in urban.
Postat 04 Decembrie 2019, 11:49 de unul
Neghiob.
Printre neghiobi mai sânt și d-ăștia mai boemi, da nu boemi de ZU, care ar vrea să audă/vadă un jazz, o simfonică, un teatru de banii ăia dacă tot o ardem art noveau sau life nouveau sau mai știu eu cum. Da așa ce mai halește votantu proaspăt scăpătat de ciuma roșie ce acum zece ani era albă, mai bine Carla’s Dream decât Chopin.
Postat 04 Decembrie 2019, 10:47 de User anonimizat
50cent
Ce inseamna sa ai un inginer in familie...Oradenii nu s-ar simti mai bine nici cu un € in plus,nici cu doi,poate nici cu 10.Concluzia aritmetica e ca putem toca chiar si un milion de €,chiar doua...pentru a ni se duce vestea.Vestea cea buna...
Postat 04 Decembrie 2019, 10:32 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON