URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2017, 10:04

Oameni și gunoaie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câte ori trec pe lângă un tomberon de gunoi îmi pierd încrederea în rasa umană. Parcă nu există un loc în care să vezi mai clar cât de departe suntem de statutul de fiinţe inteligente şi cât de mare e îndârjirea cu care ne opunem evoluţiei noastre ca specie. Umanitatea ar trebui să-şi pună deoparte planurile pentru maşini zburătoare căci, chiar dacă vor deveni realitate, rasa umană nu va avea inteligenţa necesară să le conducă. Noroc cu roboţii şi computerele.

Cum să te mai gândeşti la un viitor cu maşini zburătoare şi energii nepoluante când bipezii de pe Terra nu sunt capabili să colecteze deşeurile selectiv, să nimerească tomberonul cu punga de gunoi de la câţiva centimetri sau să turtească un flacon pentru a economisi spaţiu într-un tomberon pentru transportul căruia tot ei plătesc? Şi aşa tomberoanele ajung să cotropească spaţiile din jur ca nişte mici state în expansiune teritorială. Căci gunoiul trebuie să însemne musai şi mizerie, altfel nu se poate.

Ca indicator social, tomberonul este unealta ideală care ne arată toate hibele: cât suntem de lacomi, de leneşi, de nepăsători şi dezordonaţi, de iresponsabili şi egoişti, cât suntem de incapabili să privim în afara cercului nostru strâmt, cât de puţin ne pasă de mediul înconjurător, dar şi cât de mult ne închinăm la zeul Plastic. Degeaba ai casa curată, dacă în afara ei faci mizerie. Degeaba umbli tras la patru ace dacă arunci gunoaiele la întâmplare.

Când uşa "cuştii de gunoi" nu voia să se deschidă cu cartela magnetică, un individ pe lângă care treceam a început să smucească de ea cu furia unei maimuţe care vrea să scape de la circ. Înjura, îi făcea proşti pe toţi care o construiseră, ar fi luat-o la şuturi dacă n-ar fi fost din metal. De fapt, omul era nervos pentru că fusese trimis cu gunoiul. Şi aşa, tomberonul de gunoi mai scoate ceva la suprafaţă: cât de iuţi suntem la mânie, cât de rapid ne sare ţandăra când ceva nu merge cum vrem noi.

Ce va rămâne în urma atât de popularei sărbători de 1 Mai numai tomberoanele şi lucrătorii de la salubritate vor şti. Căci tomberonul este punctul terminus pentru toate sărbătorile noastre - în el ajung brazii de Crăciun uscaţi, ouăle roşii nemâncate, sticlele goale, flacoanele neturtite, cutiile de cadouri şi ambalajele de mâncare, iar în final, chiar cadourile şi mâncarea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fain articol, bine zis
O idee pt primarie: si gunoiul stradal (nu doar cel privat) sa fie colectat selectiv in 2 cosuri diferite pe fiecare cos: reciclabilele si restul. O idee pt ecologisti: sa nu ceara colectare selectiva pe 4-5 materii diferite ca devine asa obositor/complicat/deranjant ca nu mai colecteaza nici cel ce-ar vrea, ca nu am atatea cosuri de gunoi in casa, si in plus exista statii de sortare pt reciclabile care separa hartie/metal/sticla. Si o idee pt piata economica si ONG-uri: sa se gaseasca in magazine, sa fabrice cineva, Plastor, un cos de gunoi pt casa cu 2 saci menajeri, cu 2 compartimente separate.
Postat 02 Mai 2017, 10:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON