URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 09:22

O poveste de Crăciun

O poveste de Crăciun foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva seri înainte de Crăciun, unei femei din Oradea i-a sunat telefonul. O voce de bărbat politicoasă, dar fermă, a abordat-o fără ocolişuri: "V-am găsit numărul pe internet. Faceţi cumva şi acţiuni umanitare?". Vocea misterioasă suna din partea Poliţiei de Frontieră. Povestea, pe scurt: 36 de migranţi, prinşi în timp ce încercau să treacă graniţa, se aflau în custodie până a doua zi şi aveau nevoie de mâncare şi apă.

"Facem", a zis femeia şi a sunat mai departe o prietenă. Împreună au început să se scotocească prin buzunare şi să încropească un plan. S-au alcătuit rapid bugetul (250 lei) şi meniul (mere, cozonaci, sandvişuri cu pui, apă plată). Ar fi vrut să le ducă hrană caldă, dar nu aveau cum să o servească din lipsă de ustensile, căci Poliţia de Frontieră e armată fără popotă, nu restaurant cu linguri şi furculiţe.

Au cumpărat sandvişurile din mai multe locuri, căci nimeni nu avea 36 de bucăţi gata făcute. Pentru cozonaci s-au dus la o brutărie, înainte de ora închiderii. I-au explicat vânzătoarei situaţia. "Puteţi cumva să ne daţi nouă cozonacii pe care nu îi mai vindeţi mâine?". "Nu pot, că îi dăm la porci", a trăsnit creştina de după tejghea. Fetele au cumpărat câţiva şi, la nici două ceasuri după telefonul de ajutor, erau faţă în faţă cu migranţii înfometaţi.

Într-o sală de studiu a Poliţiei de Frontieră, aşezaţi cuminţi la pupitre, 36 de bărbaţi tineri din Siria, Irak, Afghanistan şi Kurdistan le priveau cu ochi obosiţi, curioşi, miraţi sau indiferenţi. 36 de destine distruse de războaie şi fundamentalism. Căldura arzătoare din calorifere, combinată cu geamurile închise şi mizeria aferentă unei călătorii începute cine-ştie-când, făcea aerul irespirabil. Nimeni nu ştia când mâncaseră ultima dată.

Rând pe rând, au trecut să-şi primească mâncarea şi apa. "Thank you very much", mai şoptea câte unul. Cei mai mulţi rămâneau tăcuţi în faţa femeilor albe. Un frontierist de-al casei s-a desprins dintr-un grup de caschete şi le-a rugat pe fete să reţină câteva porţii: "Mai sunt câţiva pe la poartă, în sala alăturată...". "Cum aşa? Că noi doar de 36 de oameni ştiam". După câteva minute, cascheta s-a întors: "Să nu uitaţi, doamnă!". Apoi a venit şi a treia oară cu aceeaşi rugăminte.

"Vă mulţumim. Aţi făcut o faptă bună", le-a lăudat, la final, vocea misterioasă de la telefon. "Aţi fi putut face şi dvs. la fel, dacă aţi fi pus fiecare 20 lei din salariu", le-au sugerat femeile bărbaţilor în uniforme şi au plecat. Din ghereta de la poartă le-au salutat jovial câţiva poliţişti de frontieră zâmbitori, molfăind fericiţi sandvişuri cu pui. Era seara de 18 decembrie, Ziua Internaţională a Migranţilor, iar pe străzi mirosea din ce în ce mai tare a Crăciun.


Precizare

Redacţia BIHOREANUL a primit o precizare de la Asociaţia Gata Oricând, care a simţit nevoia să se delimiteze de textul de mai sus. “Nici unul din membrii Asociatiei Gata Oricand nu a declarat cuiva din presa ceva despre aceasta actiune si nici nu am fost informati despre aparitia acestui "articol", cu atat mai putin ni s-a cerut parerea. Acuzele la adresa Politiei de Fontiera care transpar din acest mesaj nu ne apartin si nu ni le asumam. Noi nu dorim sa fim asociati cu acest material, mai ales ca nici nu am fost informati despre intentia publicarii lui, si nici nu sintem in masura sa comentam activitatea Politiei de Frontiera”, arată mesajul transmis de Ioana Lucaciu, preşedintele asociaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ceva nu se leaga
Cremeneanu a scris povestea sau ce o fi fara sa pomeneasca de o asociatie. Deci nu a adus nici un prejudiciu de imagine. Si totusi asociatia simte nevoia sa se disculpe (desi nu a acuzat-o nimeni de nimic, ba din contra) si numele ei devine public. De ce? Daca trebuia sa reactioneze cineva apai politia de frontiera trebuia sa fie aia. O miscare proasta pentru asociatie care nu avea nimic de pierdut.
Postat 11 Ianuarie 2017, 14:18 de TanarSiNelinistit
Lucian
pentru publicul nostru feminin, te rog sa modifici articolul astfel incat sa devina "a beautiful Christmas story"! Realitatea, da-o dreacu' ca e naspa rau!
Postat 10 Ianuarie 2017, 09:55 de User anonimizat
şi...
...cum putem tria dintre cei ce vor să emigreze pe cei ce vin cu idei fundamentaliste?sau,mă rog....să li se nască după ce se stabilesc prin Europa..
Postat 09 Ianuarie 2017, 21:46 de crisan
Un articol penibil
Domnule Lucian Cremeneanu, ai reusit sa arunci cu noroi in toti si sa patezi si Craciunul. Insinuezi ca fetele de la asociatia de caritate au cautat alimente expirate, iar politistii mancau sandvisuri de la migranti. Eu sunt convinsa ca fetele de la asociatia de caritate au pregatit cu drag alimentele respective, iar pentru politisti un mare BRAVO! pentru ca s-au gandit sa le asigure hrana acelor amarati. Au procedat corect apeland la o asociatie de caritate, nu cred ca e obligatia lor ca din salariu sa hraneasca zeci de migranti. Puteai intr-adevar sa scrii o poveste frumoasa de Craciun...
Postat 09 Ianuarie 2017, 19:51 de LauraPPP
Incredibil...
E poveste Lulu?E adevarat?Cita omenie la domnii frontieristi,cit bun simt....Ma intreb daca atotstiutorul de la PO cum proceda in acest caz...Stiu,visez basme si povesti birtineze!!!!!!!Sarutmina doamnelor cu suflet mare....!
Postat 09 Ianuarie 2017, 16:06 de grigore
Alo ?! Sunt eu, Picasso !
Doamna, trebuia sa-i spuneti "vocii ferme '' de la telefon ca veniti dvs cu o mediatizare( poze, articol elogios ) , da' sa cumpere ei cozonacii din banii de buzunar. Nu cred ca v-ar fi refuzat, c-asa-i la noi , obligatoriu cu mediatizare pt. orice fapta caritabila .
Postat 09 Ianuarie 2017, 13:34 de Iness
De invatat sa ajutam pe cei din jur. Ori suntem noi oameni de caritate, ori e statul socialist si redistribuie el averea prin taxare cu forta.
Interesant ramane cum 100% din 36 de imigranti, sunt barbati, tineri, vanjosi. Mult isi iubesc familiile, copii, nevestele, surorile, ca le lasa acasa in mijlocul luptelor, iar ei pleaca…
Postat 09 Ianuarie 2017, 11:12 de unu
Ha, ha, ha!
Sa puna politistii 20 de lei din salar? Astia nu stiu sa dea, stiu doar sa ia! Sa manance din sandvisurile cumparate de fetele in cauza, da, de asta ii cred in stare. Ce sa zic, neam de traista, ajuns logofat!
Postat 09 Ianuarie 2017, 10:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON