URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2011, 09:38

O numire logică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără ocolişuri, consider că numirea lui Gavril Grebenişan la conducerea Spitalului Judeţean, care include acum şi Maternitatea, e nu doar raţională, ci şi singura pe care Ilie Bolojan o putea face fără a-şi compromite programul sanitar.

În infrastructura rutieră, primarul şi-a cam făcut temele pentru acest mandat (mai puţin parcările supraterane, unde i s-au pus tălpi de neînţeles). În termie a asigurat construirea cu fonduri UE a unui CET nou, iar în salubrizare a făcut ordine. Pentru stimularea economiei a creat un parc industrial, iar în agrement a început transformarea ştrandurilor în acvaparcuri. Singura incertitudine majoră din programul său rămăsese chestiunea spitalelor.

Mizând pe descentralizarea acestora (deşi putea să-l doară în cot, ca pe alţii), Bolojan a folosit relaţia cu fostul subaltern de la Secretariatul General al Guvernului, acum ministru al Sănătăţii, pentru a dota cele trei mari unităţi: Municipalul, Judeţeanul şi Maternitatea. Dar, cum nicio sculă nu face doi bani dacă nu se află în mâna meseriaşilor, iar doctorii pot fi puşi în valoare (când o au) doar într-un spital administrat riguros, ceea ce risca să răstoarne socotelile primarului era problema managerilor.

La Municipal, de la numirea lui Laurean Pop n-au fost scandaluri, fiindcă aici nu s-au înghesuit universitari cu titluri calpe, dar şi datorită viceprimarului Gheorghe Carp, fost director general. La Judeţean, şi mai ales la Maternitate opoziţia la schimbare a fost însă aprigă, atât din cauză că ambele sunt pline de "sorbonei", cât şi pentru că banii sunt mai mulţi.

Cred că nimeni n-a uitat felul în care la Judeţean s-au făcut contracte păguboase, şi nici cum la Maternitate secţiile deveniseră feudele celor care, împăunaţi cu ranguri mincinoase, nu dădeau socoteală nimănui. Nici pentru că bihorencele se obişnuiseră să nască în Ungaria şi nici măcar pentru cazurile de malpraxis care au nenorocit atâtea familii.

Prin numirea lui Grebenişan, care a transformat Maternitatea dintr-un sat fără câini într-un spital cu reguli, rezistând zoaielor cu care fusese împroşcat tocmai din acest motiv, Bolojan dă un semnal de continuitate şi transmite impostorilor, hoţilor şi putorilor că nu renunţă la lupta cu sistemul de care toţi suntem nemulţumiţi. Dacă n-o făcea, era semn de retragere, "sorboneii" şi-ar fi făcut de cap mai dihai ca înainte, iar primarul pierdea şi loialitatea oamenilor de încredere, fiindcă cine ar mai fi acceptat roluri de kamikaze?

O observaţie, însă, se cuvine făcută: de acum, managerul Grebenişan nu are dreptul la nicio greşeală, fiind dator să instituie proceduri pentru orice situaţie şi obligatorii pentru orice angajat. Doar aşa regulile se pot impune astfel încât să nu fie abolite indiferent de numele celui care i-ar urma în funcţie, atât lui, cât şi primarului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Errare humanum est, perseverare diabolicum
Domnule, dati-mi voie sa va spun ca sunteti departe de adevar. Atat timp cat dumneavoastra nu aveti nimic in comun cu medicina, mai bine v-ati stopa din avantul criticilor. Se parte ca sunteti si partnitor si meseria de jurnalist este cam prea buna pentru speta de tabloist de care dati dovada Totul pare scris dupa ureche , de aceea sunteti si dumneavoastra angajat la ziarul la care scrieti.
Postat 13 Iulie 2011, 15:46 de Vlad
Confuzie
Nu inteleg de ce e atacat jurnalistul???Toata lumea stie ce afacut Grebenisan la RAR si la Maternitate. Ca a deranjat pe multi , asta e sigur!! mcar de-ar mai fi cativa cu vocatie de kamikaze ca el. Impostori,temeti-va de oameni care nu au ce pierde !!! ! Grebenisan are careiera univ,pe bune! Cu sau fara functie ramane tot un prof de exceptie printe nulitatile de la Sorbonica Oradea. ca sunt si studenti care-l critica e normal . Dar cei care conteaza il respecta si chiar admira! Asta nu suporta impostorii!
Postat 13 Iulie 2011, 02:00 de maria
@pacienta
Pardon,al Sorbonicii.Sa lasam Sorbona in pace.Apropos, la absolventii de Vad, Marghita, Ceica sau Holod cum le spune?
Postat 11 Iulie 2011, 22:12 de alma mater ceicasens
spital
Chiar asa de multumiti sunteti de prestatiile firmei RAR ECOLOGIC SERVICE ?, vai de mine , domnule cris de ce nu veniti sa vedeti ce ramane in urma lor dupa ce ridica gunoiele , asa treba se va face si in spitalul judetean ?? d-nul actual director unde se trateaza si cand de problemele care le are ?? ia vedeti? , d-nul primar la fel , ei nu au nevoie de servicii medicale , aa... ei rezolva mai usor , cu un telefon , o pila .. cei de rand sa crape , daca nu ne-am facut primari si ingineri sa putem fi director de spital , sa ne pricepem la toate ...
Postat 11 Iulie 2011, 11:30 de spital
greseli
Stimate Tovarase Cris, cu respect va anunt ca faceti cateva greseli pe care sunt convinsa ca nu le cunoasteti. In primul rand in Municipal toti sau aproape toti sunt integrati clinic. Ce-ar fi sa va interesati de ultimile integrari. Va spun eu ca este o tanara domnita care nu a fost capabila sa treaca rezidentiatul national. Ei, dar mamica, taticu.... au rezolvat problema. Altceva ce nu stiati ca e ca Ovi Pop este un demn reprezentant al Sorbonei. Nu stiu cine este tata, asta o sa-mi spuneti dumneavoastra, dar stiu sigur ca nema trecere rezidentiat. In rest mult pupincurism. Scuzati cuvantul. Il folosesc cei care au promovat un rezidentiat national fara mama si tata.
Postat 09 Iulie 2011, 12:14 de pacient
penibil
penibil articol !
Postat 09 Iulie 2011, 01:10 de neapisti distrusu
Nerelevant
Bravo Cris. Cu opinia asta te-ai facut din nou de ris. Nu pricep cum de are voie un sociopat sa aiba opinii publice.
Postat 08 Iulie 2011, 20:28 de Talk
@pacient
Dintr-o mie de reusite, se vor vedea intotdeauna mai bine cele 2-3 esecuri. Nu sunt aparatorul nimanui si-i inteleg foarte bine pe cei 2-3, dar este foarte trist ca atunci cand vorbim de reusite si esecuri, in unele cazuri e de vina soarta, Dumnezeu, karma, vineri 13, pisica neagra, canalu' cu 4 gauri, Iliescu-Boc-Basescu, iar in alte cazuri e de vina Omul. Depinde doar de care parte a necazului ne situam... Iar apropo de starea natiunii, antipaticul Brucan sintetiza odata ca a-m fi vreo 75% dusi cu pluta... Asadar, noroc si cele bune, ca eu vaslesc in continuare...
Postat 08 Iulie 2011, 10:17 de shadow
@@shadow
costin zicea mai jos chestia cu \"j\" si \"s\". Citeste-o si arde-o! :))
Postat 08 Iulie 2011, 10:07 de shadow
@shadow
Multumesc, shadow, apreciez ... aprecierea ! Si ma bucur sa aud ca nu sunt singurul/a care simte asa. Daca nu ma exprimam, dadeam in boli ascunse, nimeni nu spune ca sistemul sanitar nu are o multime de bube, dar sa-i acuzi in corpore pe cei la care apoi te duci cu inima in palme sa te faca bine mi se pare cea mai paguboasa metoda de refulare a nemultumirii, care denota nu numai lipsa ratiuni, a intelectului dar si a caracterului. Iar eu nu pot sa afirm ca poporul roman e lipsit de caracter, doar unii din reprezentantii lui, asa cum nu tot corpul medical e slab pregatit, spagar si fara inima, ci doar unii. Si-atunci cine ne iarta pentru generalizare ? Cred ca nici bunul Dumnezeu nu e, in marea sui marinimie, atat de ingaduitor. Nu sunteti de acord ? Faceti-va fiecare o <clisma> a creierului si-apoi incercati sa judecati drept...
Postat 08 Iulie 2011, 09:46 de pacient
@shadow
bai guru(istule), pe tine te intereseaza curu ? dereglatule, baga-ti unghia in gat !
Postat 08 Iulie 2011, 00:31 de @shadow
Jos palaria!
@pacient, cre ca esti singurul sanatos la cap, gat, cur si talpi dintre toti cei care posteaza... hai sa traiesti!
Postat 08 Iulie 2011, 00:00 de shadow
@costin
Ca sa fii respectat trebuie la randul tau sa respecti. Toate comentariile generalizatoare de mai jos, care acuza, la gramada, corpul medical denota ca v-ati pierdut minimul respect fata de cei care s-au pregatit ani de zile ca sa incerce sa va ajute sa treceti hopurile pe care viata ni le scoate in cale tuturor. Nu intotdeauna reusesc, ca n-au leacul magic, iar noi ne suparam pe ei ca nu sunt perfecti, dar oare noi nu ar trebui sa fim un pic mai oameni ? Cel putin din cometariile de mai jos, vad mai mult fiare si gunoaie decat oameni, si-atunci avem ce meritam !
Postat 07 Iulie 2011, 13:41 de pacient
nivel
Ca de obicei cand directorul de spital nu este medic sar viperele sa muste la greu. Un comentariu de mai jos puncta foarte bine putregaiul din sistem si anume dorinta medicilor de a-si pastra privilegiile in spitalele pe care ei le considera ale lor impotriva serviciilor de calitate. Insa singurul aspect gresit descoperit de cititorii medici este "j" in loc de "s". Cam asta e nivelul. Pentru ei conteaza forma si nu fondul. Bolojan macar pune la punct o categorie profesionala care a uitat faptul ca traieste din durerea oamenilor din nenorocirea lor si ar trebui sa acorde respectul cuvenit fiecarui pacient care li se adreseaza. SCURT.
Postat 07 Iulie 2011, 09:53 de costin
baaai, lingaule !
Adriane, ai ajuns un lingau de prima clasa !
Postat 06 Iulie 2011, 23:43 de Gigi de la scularie
Rusine
Daca nu erati internata ce cautati pe sectie la Dr. Faur? La 8,30 se fac vizite la pacientii internati si tratamente. Normal se merge la policlinica pentru consultatie. Si in loc sa-i multumiti ca totusi s-a ocupat de dumneavoastra tot el e de vina!
Postat 06 Iulie 2011, 22:07 de @Pacienta
@Pacienta
Doamna pacienta, trebuie sa stiti ca la Spitalul jud va puteti prezenta pt o consultatie numai daca prezentati o URGENTA si atunci sunteti vazuta la UPU de catre medicul de garda.Pt situatia pe care o prezentati dv trebuia sa mergeti la Policlinica cu bilet de la medicul de familie si programare pt medicul specialist pe care il doriti.Dv ati incercat sa va descurcati apeland la cunostinte si sa contactati un medic din spital care avea cu totul alta treaba in spital decat sa faca consultatii la NEGRU.
Postat 06 Iulie 2011, 21:48 de CAS
Adi Cris Goebbels
Banditelule Cris, e momentul sa-ti schimbi pseudonimul in Adi Goebbels. Cum te pricepi tu la toate, si la spitale si la drumuri si la gunoi... Bolojane, struneste-l, n-ai tu nevoie de astfel de limbi... Plus ca fii linistit, daca iti va merge rau, face si cu tine ce a facut cu Filip.
Postat 06 Iulie 2011, 21:10 de talibanul galben
@
1. PUPINCURISM MAXIM; nu asa se face meseria de jurnalist!!! 2. Grebenisan a facut "kk" la maternitate. nu a continuat nimic din renovarile de la maternitate. tot ce e acolo e de pe vremea vechii conduceri. abia am iesit din materniate de cateva zile si am vazut si auzit personal ce se intampla pe acolo!!! 3. De ce sa nu fie managerul unui spital de profesie medic? Inginer poate fi? Toti au cursuri de management. Avocat de ce nu ar fi? Dar jurist? IT-ist, arhitect ... ? Astia ce au, nu au tot cursuri de management? Cel mai corect ar fi sa fie un manager, ca exista aceasta specializare la facultati!!! De ce inginer?
Postat 06 Iulie 2011, 21:05 de eu
traseiestii "buni la toate". numai sa fie obedienti
nici pe vremea comunismului nu se facea, in presa,un asemenea PUPINCURISM. E JALNIC !
Postat 06 Iulie 2011, 19:57 de mda
@anca
...Anca ,tu esti proasta?????
Postat 06 Iulie 2011, 15:54 de gogu.
praf in ochi
Toata aceasta osana adusa lui grebenisan este doar cu scopul de a spoi imaginea deja sifonata a celui care l-a numit. Problemele din Maternitate sunt generate de obsesia dr Chitulea de a plati frustrarile acumulate de-a lungul anilor, si o face cu o inversunare obsesiva care numai imagine de medic si om rational nu releva. Numirea lui gregenisan, un naiv al sistemului, este si mai potrivita pentru prietenul lui, Chitulea, acesta putand sa isi continue campania de ura nebuneasca impotriva colegilor incomozi, si in acelasi timp sa isi ascunda marsaviile facute de el si acolitii lui, pentru ca acest manager este cunoscut ca si un nebun care vara pumnul in gura celor care au o alta parere. De altfel, cei ce sunt in spital vad cum de la o zi la alta se degradeaza conditiile din spital, hrana pacientilor, lipsa de medicamente, de materiale, lipsa de personal, si apatia celor ce inca lucreaza, de teama unei inscenari grotesti.Singurul care zambeste satisfacut e Chitulea....dar oare pana cand?
Postat 06 Iulie 2011, 15:16 de medic
faceti ordine in judetean
Luni dimineata am fost trimisa la spitalul judetean la DOMNUL DOCTOR FAUR , ptr ca am virus B la ora 8,30 am fost la dansul pe sectie nici nu avrut sa stea de vorba cu mine doar sa merg la cabinetul privat , dar pana la urma spunand la recomandarea cui am mers mi-a spus asteptati putin ca revin si am stat frumos pe scaun pana la ora 12 si nu a mai venit , iar vacile de asistente sunt sub orice critica , la ce vocabular folosesc un ton foarte ridicat fata de pacienti si ele te trimit de la ana la caiafa . Sunt sub orice critica numai bani vor . Va rugam frumos faceti ceva.
Postat 06 Iulie 2011, 14:53 de pacienta
...
Dl. Grebenisan e primul care a facut reguli in puroiul numit RAR Bihor. Pana cand nu a pus pumnul in gura la cei de acolo si a introdus programarile totul se face haotic si pe sub mana. Putei fi primul la usa cu masina si sa nu apuci sa intri pana dupamasa. Nu a reusit sa faca ordine perfect dar a fost o diferenta foarte mare. Dar cum orice minune dureaza 3 zile, la comanda politica, dl. Grebenisan a fost destituit si postul de director RAR a fost vandut (!!! pe bani efectiv) celui care a dat mai mult. Poate acum sa reziste mai mult. Spor la munca si nervi de otel va doresc.
Postat 06 Iulie 2011, 14:34 de Flash
Greu cu denumirile
Poate se supara Bolo pe tine si nu iti apreciaza limba data cu pleoscaituri. Cum poti sa il jignesti cu "Alejd". Este Alesd si "j" nu e langa "s", deci scuza asta a cazut. Astia sunteti oamenii care veti schimba managementul in Bihor. Mai bine luati abecedarul de la copii vostri si faceti un pic teme si apoi apucati-va de laude ca le faceti mai mult rau decat bine.
Postat 06 Iulie 2011, 14:18 de @ Corina
articol
Pertinent sau nu e clar ca articolul a fost scris in colaborare cu cel ce adapa mereu cu ura si venin ziarele dar roata ...se invarte si poate vine ziua cand unii vor trebui sa raspunda pentru aceste stari de lucruri... Rusine ecestei persoane slinoase care se numeste ziarist/
Postat 06 Iulie 2011, 12:37 de anca
realitati
Articolul este pertinent si real. Un manager nu trebuie sa fie medic. Altfel vechile practici si reguli de grup a doctorilor merg mai departe in defavoarea pacientilor. Judeteanul este un mausoleu al medicilor unde omul de rand este privit ca o marfa buna de exploatat. Spitalele care au manageri altii decat medici, au reusit sa impuna reguli de bun simt in favoarea pacientilor. Maternitatea, spitalul TBC, municipalul Oradea , spitalul Salonta, spitalul Alejd la un momentdat, diferentele s-au vazut, pacientii au trecut pe primul loc asa cum trebuie iar cuiburile de viespi si profitori au fost sparte. Era cazul ca si Judeteanul sa progreseze. Raman in judet cateva spitale cum ar fi Beiusul si Psihiatrie Stei care mentin inca cu acordul autoritatilor locale lipsite de viziune, un sistem de conducere limitat, axat pe apararea micilor interese personale a unor persoane si care optureaza progresul cu orice pret.
Postat 06 Iulie 2011, 12:06 de corina
Inca o limba
Inca o limba din partea slugarnicilor de serviciu. Felicitari! Nici pe vremea odiosului nu se ridicau astfel de osanale. Prin aceasta jigniti alti oameni capabili si care ar putea fi cel putin la fel de buni precum dl. inginer traseist Grebenisan( fost PD ), dar ei nu s-au inchinat sprancenei si astfel au pierdut cea mai mica sansa de a participa macar la un concurs corect. daca consideratie ca Grebenisan e cel mai bun de ce va este frica de un concurs?
Postat 06 Iulie 2011, 11:59 de Vladimir
bravo bolojan!
corect! felicitari primarului! le merita din plin! va dati seama cate ar fi facut daca guvernul ar fi fost normal si nu nemernic si ar fi dat bani si orasului nostru?
Postat 06 Iulie 2011, 11:36 de mircea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON