URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2019, 10:43

Noi nu zburăm, noi votăm

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii care ne dictează vieţile prin munca lor de zi cu zi ar trebui să înţeleagă un lucru foarte simplu şi uşor de înţeles - că atunci când iau decizii politice, administrative sau economice, ele vor influenţa momente esenţiale pentru unii oameni. Ca să nu credeţi că fac retorică goală, vă povestesc o întâmplare măruntă şi uriaşă, deopotrivă, petrecută săptămâna trecută.

Eram la volan, joi, când am auzit la radio că a murit regizorul de teatru Ducu Darie. Imediat după ce s-a dat ştirea, Radio România Cultural a redifuzat un interviu mai vechi cu el, ca un omagiu adus marelui dispărut. Alexandru Darie a povestit multe - despre copilărie, despre tatăl lui, renumitul Iurie Darie, despre facultate, despre alegerea inspirată de a face teatru, şi nu film, despre stagiatura de la Oradea, despre legendarul spectacol "Amadeus", montat aici, cu Ion Mâinea şi Cristian Şofron, şi despre succesul imens avut cu Shakespeare, jucat în limba română, chiar în Anglia.

Când a pomenit de anii petrecuţi în Oradea, a amintit şi de primul său spectacol, "Jolly Joker", după care s-a trezit suspendat de cenzura comunistă, dar şi de modul ingenios în care Mircea Bradu, directorul de atunci al Teatrului, a reuşit să îl bage din nou în pâine. Imediat după emisiune l-am sunat pe domnul Mircea Bradu să îi spun că Ducu Darie îl pomenise cu recunoştinţă. Era trist, aflase deja vestea. Şi îmi povesteşte Mircea Bradu:

"Fosta soţie a lui Ducu Darie, Maria Miu, este acum la Debreţin, unde face scenografia unui spectacol regizat de fiica mea, Anca. Imediat cum am aflat vestea, înainte să o anunţ, am încercat să-i găsesc o modalitate de a ajunge cât mai repede la Bucureşti. Şi ce variantă crezi că am găsit? O cursă WizzAir Debreţin-Milano şi alta Milano-Bucureşti. Totul în 3 ore şi ceva, la vreo 80 de euro. Deşi ar fi fost mult mai simplu să vină la Oradea şi să ia avionul de Bucureşti de aici. Dar cine îşi permite aşa ceva?".

Când au lăsat Oradea la mâna monopoliştilor de la Tarom, cei (i)responsabili nu s-au gândit la dramele pe care le pot provoca. Într-o ţară civilizată, să ajungi în cel mai scurt timp în Capitală în caz de urgenţă nu trebuie să fie un moft, ci o garanţie. Nu cere nimeni aparate de teleportare, ci doar o modalitate convenabilă şi rapidă, în acord cu anii moderni pe care îi trăim. Oradea inversează trendul pieţei mondiale a aviaţiei - în lume, preţul biletelor de avion scade, la noi creşte.

Povestea domnului Bradu mi-a amintit de o glumă recent răspândită pe internet - o hartă ironică a noii autostrăzi Satu Mare - Constanţa, izvorâtă din nesecatul nostru haz de necaz. De la Satu Mare, "autostrada" trece graniţa şi ajunge la Debreţin, apoi la Budapesta, de unde o coteşte spre Szeged, apoi trece prin Serbia şi Bulgaria înainte de a ajunge la Constanţa. Iar noi vom fi foarte ocupaţi în perioada următoare să ne alegem preşedintele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON