URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2017, 17:44

Nimic nou pe frontiera de Vest

Nimic nou pe frontiera de Vest foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu zece ani în urmă, când premierul Tăriceanu ne asigura că economia "duduie", astfel că la noi boomul imobiliar era mai dihai ca-n Dubai, sute de orădeni care nu şi-au permis o casă în propria ţară au găsit-o, la preţuri decente, peste graniţă, în Ungaria. Au continuat, însă, să lucreze în Oradea, să-şi aducă aici copiii la grădiniţe şi şcoli orădene şi să-şi facă aprovizionarea tot aici. De atunci, chiar dacă nu le-a mai putut lua impozitele pe case şi terenuri, statul român a profitat de pe urma lor taxându-le salariile şi cumpărăturile.

De vreo trei ani, satele ungureşti nu mai sunt, însă, doar "dormitoarele" unor orădeni, ci şi furnizoare de muncitori pentru întreprinderile orădene. Cum mulţi românaşi consideră că nu "se merită" să se trezească dimineaţa pentru salarii de 1.500 lei plus bonuri de masă, pentru aceleaşi sume se deşteaptă cu noaptea-n cap vecinii maghiari.

Şi pe bihorenii români, şi pe hajdu-biharenii unguri, i-a lovit din 7 aprilie Regulamentul 399/2016 al Comisiei Europene, ce instituie controale sistematice la trecerea graniţelor dintre statele membre şi cele din afara Spaţiului Schengen.

Nu e momentul să amintim acum demagogia livrată de guvernanţi privind eşecul admiterii noastre în acest spaţiu privilegiat, acum doar vedem nişte efecte: cum fiecare călător e verificat atât în bazele de date Schengen, cât şi în cele naţionale, cei care domiciliază dincolo de Borş şi lucrează aici stau în vămi chiar şi câte două ore la o trecere, adică până la patru ore pe zi. Pierzând timp, bani şi energie pe care altfel le-ar fi consumat cu folos. Pe lângă ei sunt afectaţi, evident, turiştii, transportatorii, exportatorii.

Cum s-au raportat la problemă autorităţile noastre? Ca în vremea lui Ponta şi a lui Năstase, Guvernul a făcut o şedinţă în care premierul şi-a arătat grija pentru "românii care se întorc de Paşti acasă" (deşi toţi ceilalţi sunt mult mai loviţi) şi şi-a etalat o nebănuită fermitate de şef, cerându-i ministrei de Interne "să se deplaseze la punctele de trecere a frontierei şi să găsească soluţii". Tot ca la manualul de propagandă a fost răspunsul, Carmen Dan zicând că avea deja un plan, "în care am trecut şi aceste deplasări ale mele personal".

Urmarea? În Vinerea Mare, ministra a făcut o vizită-fulger la Nădlac, pe unde şoferii au trecut frontiera în doar 2 minute, pentru ca imediat după plecarea ei situaţia să revină la normal, cu obişnuitele cozi. Prilej pentru ca aceia care nu s-au născut alaltăieri să-şi amintească vizitele Tovarăşului, înainte de care se vopsea până şi iarba, pentru ca apoi, abandonată, să se ofilească la loc.

Comparativ cu decizia Guvernului croat de a suspenda temporar aplicarea Regulamentului 399, mimarea de către Guvernul Grindeanu a unor "acţiuni" numai pentru televiziuni dovedeşte că preocuparea acestuia pentru "rrromâni" este, de fapt, strict de faţadă.

Aşa că Paştele trece, cozile rămân...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Spatiul Schengen
Treaba este simpla: suntem in UE dar nu suntem in Schengen! Povestile cu ministru si soferii care trec in doua minute vama sunt fabulatii. Chiar daca s-ar misca vamesul ungur dupa cum "vrea muschii" domnului ministru, nu cred ca doua minute sunt suficiente pentru verificarile impuse. Hai ca-i gata camapania elcatorala, ce naiba?
Postat 20 Aprilie 2017, 09:55 de User anonimizat
Bataie de joc!
Ieri avand treaba in Debrecen am verificat siteul politiei de frontiera, care arata in Bors timp de asteptare 160 minute, iar la Sacueni 30. Pornesc la drum spre Sacueni unde dupa 1 ora 40 de minute am ajuns sa traversez in ungaria. Am intarziat de la intalnirea stabilita o ora. Nu va luati dupa site, ca nu e actualizat. E penibil.
Postat 19 Aprilie 2017, 19:03 de Hoppmester
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON