URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2020, 12:39

Moise, transferul anului

Moise, transferul anului sursa foto: paginademedia.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze.

E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire. Când faci o astfel de emisiune în propria bulă, cu fanii tăi, nominalizarea-ţi nu e o surpriză. Undeva, în străfundurile minţii publicului, stă pitită credinţa că un profesionist într-un domeniu poate fi la fel de bun şi în altul. Aceasta e vecină de palier cu o prejudecată oarecum contrară - cine s-a afirmat într-o zonă profesională nu prea mai are dreptul să încerce şi în alta. Cel mai la îndemână exemplu e Gyuri Pascu, perceput drept umorist, "ăla micu’ de la Divertis", şi neluat prea tare în serios ca muzician.

Schimbarea domeniului de activitate vine la pachet obligatoriu cu o rebranduire a persoanei în cauză, proces deloc simplu. Iar atunci când jurnaliştii intră în politică, totul devine şi mai complicat, fiindcă, în ciuda tuturor acuzelor, presa este în continuare considerată o breaslă antagonistă puterii politice. Pentru unii, o astfel de schimbare e sinonimă cu trădarea, pentru alţii e un pas firesc în căţărarea profesională spre sfere mai înalte.

Ca muncitor în media, Moise a fost un mânuitor de cuvinte, un fabricant de fraze, un producător de conţinut şi un emiţător de discursuri în spaţiul public, ceea ce îl face foarte similar demagogilor din politică. Partea bună este că vine din mediul privat, din zona economiei reale, unde, dacă stai acasă, nu faci nimic, iar banii nu pică singuri din cer.

Probabil că, pe lângă cunoştinţele sale în diverse domenii, îndelung expuse în emisiunile de la radio şi TV, notorietatea a fost cea pentru care Moise Guran a fost invitat în lumea mare a politichiei. Această însuşire este esenţială într-un an electoral, iar partidele au nevoie de ea ca de aer. Transferul este şi o lovitură de imagine, la fel cum Real l-a transferat pe David Beckham nu neapărat pentru goluri, ci ştiind că va bate recordurile de vânzare la tricouri cu numele lui.

Aşa cum observa un amic pe Facebook, 66% dintre realizatorii emisiunii "România în direct" de la Europa FM au intrat în politică. Încă nu ştim dacă România a câştigat un politician prin Moise Guran, dar ştiu sigur că presa a pierdut un jurnalist credibil care făcea rating. Dacă îşi va transfera cifrele de audienţă în sfera politică, Moise Guran şi partidul adoptiv vor avea doar de câştigat. În caz contrar, o întoarcere la origini s-ar putea să nu fie posibilă. Uneori, drumurile de întoarcere sunt mai grele decât drumurile dus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Manipulatorul a plecat, presa a castigat
Un manipulator grobian mai putin in breasla.
Postat 20 Ianuarie 2020, 16:27 de 232
Asta (moise g) n-a fost niciodata jurnalist
El doar a facut pe jurnalistul. Prostea si el pe cine putea. In realitate el fiind un manipulator grobian...
Postat 20 Ianuarie 2020, 16:15 de 232
Citesti ce vrei si intelegi ce poti
Daca citeai pina la capat,mai gaseai o duma:"Vremea specialistilor de carton,cu doctorate,cu inalte scoli politice a apus.Romania nu mai are timp de fasoane.E vremea taranilor cu veleitati de ingineri,arhitecti.La urma urmelor e un fel de LEGO pentru adulti" Adulti se citeste 18+ nu xxx,be careful...
Postat 20 Ianuarie 2020, 15:50 de excalibur
Ideea e ca e nevoie de oameni cit de cit normali,capabili sa recunoasca /ca nu sunt perfecti,ca mai gresim ,ca incercam dimpreuna,ca invatam din mers.
Pai vezi EXCALIBUR, exact asta avem la Oradea
Postat 20 Ianuarie 2020, 14:15 de sandu1260
Oameni normali
Nu-s un fan moise,nici USR,desi omu a fost destul de profi si la biziday si la romania in direct.In ultimii 2 ani a fost prea dedicat corporatiilor,cruciat anti-pzd, era crezul lui sau il mina vintul USR de la spate.Ideea e ca e nevoie de oameni cit de cit normali,capabili sa recunoasca /ca nu sunt perfecti,ca mai gresim ,ca incercam dimpreuna,ca invatam din mers.Vremea specialistilor de carton,cu doctorate,cu inalte scoli politice a apus.Romania nu mai are timp de fasoane.E vremea pionierilor,entrepreneurs,capabili sa evadeze prompt din orice embrion de dictatura...desi si el e suspectat ca ar fi fost racolat...om vedea
Postat 20 Ianuarie 2020, 12:55 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON