URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2011, 10:53

Moaşe vechi şi noi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegând să scriu despre conflictul dintre vechea şi noua conducere a Maternităţii, mi-am asumat riscul să fiu etichetat în fel şi chip, cum s-a întâmplat de fiecare dată când am atins cel mai purulent subiect al ultimelor două decenii: încrengătura dintre mai-marii "Sorbonicii" şi felul cum aceştia au pus mâna, practic, pe tot oraşul, de la administraţia locală până la spitale.

Şi acum mă aştept la vituperări din partea "sorboneilor" care ani la rândul au supt la ţâţa spitalului, acumulând ranguri universitare (chit că ştiinţa lor e la genunchiul broaştei), doctorate (în specializări de care sunt străini), cabinete private (unde, însă, ca să nu rămână fără clientelă, au angajat pălmaşi care să se priceapă mai mult decât ei) şi, nu în ultimul rând, averi uriaşe (pe care vechea Miliţie Economică le-ar fi confiscat cât ai spune "internare").

Multă vreme m-am mirat de tupeul vechii conduceri a Maternităţii care, cu cât fugeau mai multe bihorence să nască ori să se opereze peste graniţă, ori la Cluj sau Timişoara, cu atât mai pe sus avea nasul.

După demiterea fostului director, a Lianei Antal, am fost martor astă-vară al încă unui fenomen uluitor, dar tipic pentru tupeul clanului de la Sorbonica, care pornise o adevărată campanie de discreditare a noului manager. Nici nu apucase Grebenişan să facă ceva că deja era aneantizat din simplul motiv că nu face parte din tagma medicilor. Şi, evident, anatema răspândacilor a prins: Bolojan e un nebun care pune un inginer să moşească la Maternitate. Cine mai stă să reflecteze că la spitalele din Europa şi SUA managerii nu sunt medici? Motivul e simplu: acolo medicii fac medicină, nu se ocupă de achiziţii, de femeile de serviciu, bucătărese şi portari!

Sunt de acord că oamenii puşi de Bolojan la cârma spitalelor orădene sunt nişte beneficiari politici. Dar, spre deosebire de foştii şefi, am îndrăzneala să afirm că dincolo de acest numitor comun, între cei vechi şi cei noi există şi deosebiri esenţiale. În primul rând, noii manageri, cel puţin deocamdată, nu s-au umplut de ifose. Apoi, tot deocamdată, nu s-au dedulcit la licitaţii trucate, la angajări pe pile şi la simpozioane peste hotare plătite de companiile farmaceutice. Dar, cel mai important pentru pacienţi, au şi schimbat în bine câte ceva în spitale, fără a începe cu modernizarea propriilor hogeacuri, ci cu saloanele bolnavilor şi sălile de operaţii. Pe cei vechi cine i-a oprit să facă aşa ceva? Doar şi ei aveau spate politic!

Nu mă îndoiesc că va veni o vreme ca şi managerii de acum să fie măturaţi de valurile politicii, pe ale căror creste încă se află. Însă, până atunci, nu mă abţin să savurez fundătura în care a ajuns vechea gardă. Înlăturată de liberalul Bolojan, aceasta nu mai are nici cui să se plângă pentru că până şi şeful PDL, Traian Băsescu, e la fel de pornit împotriva baronilor universitari. Să fie acesta sfârşitul Evului Mediu în spitalele noastre?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
desteptul
Cris, tie chiar nu ti-e rusine obrazului DELOC ??? Cat o sa te mai poata suporta pamantul ? Vezi ca buruienile sunt inghitite intotdeauna. Asta daca ai putea si intelege, bineinteles...
Postat 24 Ianuarie 2011, 18:16 de dudu
culmea
Cris, pute calculatorul de la rahatul pe care il maninci!!!!!
Postat 19 Ianuarie 2011, 19:36 de mariana marculescu
@safe
huu...... gunoiule!!!!!!!!!
Postat 15 Ianuarie 2011, 17:43 de life
pt safe
mah, loca(nebunule), daca o buna parte din presa e pe post de tonomate, ce vrei sa faca opinia publica? sa taca ? cu ce drept vii si spui ca numai tu ai dreptul la opinie si ceilalti nu ? pai esti tu normal ? nu esti! eu zic sa cauti un loc unde sa dai tare cu capatzana din dotare! poate iti mai vine mintea la loc (desi ma indoiesc ca te mai poti lecui)!
Postat 15 Ianuarie 2011, 17:36 de opinia
Trista realitate!
Datul cu parerea a devenit sport national in care romanii detin recordul imposibil de egalat de alte natii de oriunde din aceasta lume. Evaluarea profesionista a spitalelor bihorene si dispunerea unor masuri in consecinta era solutia normala intr-un stat normal. Factorii decizionali au preferat solutia dupa urechea ingalbenita a edilului sef,iar consecintele le suportam cu totii. Sa ne fie de bine!
Postat 15 Ianuarie 2011, 11:58 de safe
www
Bah ad. cris, eu cred ca prea te-ai obisnuit cu statutul de ziarist penibil...
Postat 15 Ianuarie 2011, 03:03 de ww
eroare
Adi gresesti! Nu "sorboneii" au pus mana pe oras, ci mai marii orasului au pus mana pe Sorbonica. Verifica ce au fost mai intai: sorbonei sau mai mari.
Postat 14 Ianuarie 2011, 11:15 de eu
Va dati cu parerea din exteriorul sistemului
Mai oameni, va inteleg ca sunteti frustrati dar sa vorbiti ca tatele la piata, fara un minim de informatie...Hai sa le luam pe rand: 1. Liana Antal - in 2005 s-a achimbat conducerea la Maternitate. Spitalul avea datorii atat de mari incat se punea problema decuplarii de la apa curenta si energie electrica. Cu toate ca nu am aceleasi convingeri politice ca si Liana, incerc sa fiu obiectiv si sa va reamintesc ca in 2005 si 2006 a reusit sa scoata spitalul din colaps. 2. Grebenisan - tipul asta este un politruc care a plecat din PNL ca sa conduca PLD Bihor iar apoi l-am zarit prin pedele. Culmea este ca la o intalnira cu base, care a fost organizata de filip la primarie, prin 2006 cred, acest individ l-a interpelat pe base cu nu mai stiu ce (pe vremea aceea era sef la ARR) iar marinarul l-a pus la punct intr-un mod deosebit de usturator pt. domnul conferentiar (mie imi era jena de rusinea lui). 3. Nu inteleg pe ce criterii a fost numit l-a Maternitate tipu asta de catre BOLO dar saracu a luat o ...ue cat el de mare, dupa ce cica s-a scolit pe la Bucuresti si a dat concurs si...alea...alea, Carp a desfintat spitalul ca entitate juridica in timpul ultimei vizite la Oradea a lui keke
Postat 14 Ianuarie 2011, 09:07 de Doctorul
korhaz
bei adi, am crezut ca tu ai fost ala ce o sarit in cap de la et. 7. din pacate nu era decit un alt "finlandez" cu neuronu' obosit. tu scrii in nota obisnuita, adica jalnic. nu m-as mira sa nu mai suporti si sa seri si tu odata.... varza
Postat 14 Ianuarie 2011, 09:06 de vio
@daisycutter
se pare ca nu te-am convins cu lista mea de sorbonei cu impact grozav la bihoreanul. iti mai dau un exemplu de sorbonel sadea. viceprimarul gheorghe carp. asistent universitar, trecut pe tusa repromovat pe post de sef de lucrari fara doctorat absolvit nici macar la ifrim. un exemplu de cadru didactic care ne formeaza copiii. mai vrei exemple?
Postat 14 Ianuarie 2011, 08:52 de medic
@florareasa sau daisycutter
se pare ca tu stai cu gura mai tot timpul deschisa...probabil ca ai macroglosie de nu-ti -ncape limba-n gura! Stiu un remediu pentru asta, cred ca-l banuiesti. In rest...toate cele bune!
Postat 12 Ianuarie 2011, 22:53 de doctor
@medic
ce mult iti plac lucrurile care duc discutia in balarii!! e o practica folosita de copiii mici, cand fac o boacana. tu, presupun ca esti medic de papusi barbie!
Postat 12 Ianuarie 2011, 22:38 de daisycutter
ne meritam soarta
Liana Antal e o doamna. Prin faptul ca nu raspunde unor asemenea articole da dovada de un nivel de educatie, civilizatie, bun simt si ce vreti voi, mult peste bihoreanul+conducerea actuala a maternitatii puse una peste alta, si mai poti pune si primaria deasupra. Nu stiu ce treaba aveti voi cu viata ei personala. O priveste, cum ne priveste pe noi, pe fiecare. E usor sa vorbesti din spatele anonimatului. Cum e posibil sa nu mai conteze profesionalismul? Cum e posibil sa nu mai conteze buna crestere, educatia si bunul simt? Improscati cu noroi intr-o persoana despre a carei calitati nu vreti sa sa vorbiti, sa le vedeti sa le recunoasteti.
Postat 12 Ianuarie 2011, 22:38 de cum e posibil?
@nevermind
Ioanci draga, nu eu am deschis gura fara sa stiu ce vorbesc!
Postat 12 Ianuarie 2011, 22:35 de daisycutter
Minciun
Inainte de a scrie un articol, ar trebui putina informare, ar trebui sa va dati cu parerea despre Grebi, dupa ce vorbiti cu medicii din maternitate si cu asistentele si ce angajati or mai fi, portar etc... sa vedeti ce parere au despre acest domn. Un articul de genul asta nu ma asteptam de la bihoreanul, nivel slab de tot. Cred ca am sa trec la Bihon, parca totusi merita mai mult sa fie cititi. Aloooooooo conducerea, nu mai permiteti asemenea articole ca nu va mai cumpara nimeni ziarul.
Postat 12 Ianuarie 2011, 20:06 de linu
@MEDIC
AI DREPTATE , FELICITARI PENTRU COMENTARIU
Postat 12 Ianuarie 2011, 18:28 de KALLA
ssssssss
---------s-au trezit postaciii pdl-sti,se apropie alegerile si lingai pdl-sti isi fac datoria si arunca cu kka.de ce nu ii lasam mai pe pnl -sti sa vedem ce rezultate au sa isi rupa gatul daca spuneti ca deciziile lor sunt gresite.cum face unul ceva cum postacii de la pdl il improasca tot.d-le cris bun articol.
Postat 12 Ianuarie 2011, 16:07 de ares
confuzie
sa inteleg ca articolul se refera la doamna doctor pantis, manager la judetean si sef de lucrari la maternitate? sau la doctorul ovidiu pop manager la municipal si asistent universitar la sorbona? sau la petrisor cismas manager la fostul 6 si conferentiar la universitate? si ce-a mai ramas? la 7 nu este nici macar un cadru universitar. iar grebenisan e ditamai conferentiarul la oradea. asa ca despre ce vorbim politruc de serviciu pnl pe nume cris? ori esti afon ori habar nu ai de ce se intampla. sanatatea este dupa chipul si asemanarea ta si ma bucur ca beneficiezi de acest sistem
Postat 12 Ianuarie 2011, 15:01 de medic
@daisycutter
Omu\' nu sunt nici de la sorbonica si nici pedelist...nu iti trebuie nici multa scoala si nici cunostinte politice sa observi ce jocuri puternice si murdare se joaca...dar sunt convins ca tu esti un pnlist idiot si ca ai primit 10 lei sa postezi comentariul lol:)))
Postat 12 Ianuarie 2011, 14:40 de nevermind
@nevermind
Te doare mintea lipsa sa spui unde e calomnia, greseala si minciuna din articol!?? N-ai invatat nimic de la Sorbonica....pedelist muftangiu!
Postat 12 Ianuarie 2011, 13:17 de daisycutter
bravo !
Se spun prea putin treburile astea pentru ca , dintr-un motiv sau altul, este o frica generala in a blama medicii in mod public. Sunt foarte multi specialisti in medicina in Romania, dar acestia nu prea vor sa aiba de lucru cu posturile de conducere, ci , din pacate, ceilalti. Intr-o fabrica de masini de spalat nu tehnicianul trebuie sa fie manager general ! Pentru prima data avem speranta de mai bine pentru spitalele din judetul nostru . Mult noroc !
Postat 12 Ianuarie 2011, 12:52 de anonim
jos cu hoţii de medici
Felicitări pt articol d-le Criş Da aveţi dreptate medicii vor să sugă din toate direcţiile Şi-au făcut cabinete private ca să fure tot ce pot din spitale materiale sanitare, filme radiologice etc şi să le deconteze pe bolnavi internaţi fictivi cum se întâmplă la spitalul Salonta Pe cine interesează?????Şi-au făcut averi imense din banii ststului Au mâncat in spitale gratuit şi ei şi asistentele Când se vor trezi cei din Minister ca să nu mai pună nici un medic in f-cţie de CONDUCERE că au furat destul!!!!!!D-le Grebinişean felicitări pt tot ce faceţi daţi cu ei de pământ că au furat destul
Postat 12 Ianuarie 2011, 12:01 de CETATEAN
Cris esti dezinformat
Crisule, la ce mare ziarist te pretinzi...esti pe nicaieri.Ar fi ideal sa taci mai bine decat sa improsti cu noroi si minciuni in jurul tau. Daca facea facultatea de jurnalism stiai ca o informatie inainte sa o publici trebuie sa o verifici din cel putin 3 surse nu?:) ei bine...in afara de asta vedem cu totii ce culoare politica ai si cine iti comanda sa scrii. Imi pare enorm de rau ca asazisii ziaristi de bihor, absolventi sau nu a unor facultati care nu au nicio legatura cu jurnalismul...sunt niste tonomate. Iar acuzatiile calomnioase stii cu ce se pedepsesc...nu?
Postat 12 Ianuarie 2011, 11:56 de nevermind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON