URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2019, 10:49

Minciunile și statuia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută m-au sunat de la Realitatea TV pentru o intervenție în direct cu privire la subiectul mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Mi-am făcut o sinteză a poveștii, apoi am așteptat să intru în direct şi le-am explicat că e un subiect interesant, dar nicidecum unul care să stârnească mari emoții la Oradea. Că au fost câțiva domni care s-au opus și... cam atât. Prezentatoarea m-a întrebat dacă nu au fost altercații și, la răspunsul meu că nu, i-am simțit dezamăgirea din glas. A şi încheiat repede subiectul.

Formidabil cum un fapt aproape banal, până la urmă, se rostogolește pe Facebook pe baza unor știri false. Povestea a căpătat proporții tragice, mai ales la comentatorii de peste munți, care erau aproape gata să vină să ne salveze simbolul național.

Ca făcătura să fie nu doar completă, ci și evidentă, s-a mai băgat în seamă și oficina sovietică Sputnik.md, iar de aici până la luările de poziții grețoase ale lui Șerban Nicolae și jalnice ale Olguței Vasilescu nu a fost decât un pas.

În realitate, a fost vorba de o mutare a statuilor și de opoziția a zece domni, vreo doi-trei turmentați - care de alcool, care de ideologia comunistă - care și-au exprimat dreptul democratic de a protesta. Așa că, frați români verzi, rămâneți la locurile voastre: Patria nu este în pericol!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Termenul de...
... "majestate" nu se foloseste la adresa regilor morti!! Nu am auzit pe nimeni spunand: "Majestatea Sa Decebal"!! Pai ce, el nu fu rege??!!
Postat 23 Mai 2019, 14:45 de AnaConda
@stefan: in vino veritas
În urma sugestiei lui excalibru, și pentru salvarea bugetului de cheltuielile unui referendum propus de tine, concentrează-te să îți imaginezi că avem două piețe a unirii: Piața Unirii din 1918 și Piața Unirii din 1600. Pe ultima, în cinstea Banului, o vor numi Piața Mihai Viteazul. În cinstea leului avem deja Piața Obor. Nu cheltui acolo prea mult, că tot nu îți vor face statuie!
Postat 21 Mai 2019, 20:07 de FaBULA
Li-citatie
Ar trebui taxate si stationarea statuilor in piata unirii si selectia facuta in baza unor licitatii,respectiv comisioane.Nu poti lasa un profesor de fizica sa incurce personajele si sa creeze niste schisme care ar putea duce chiar la scindarea tarii.Pina atunci,piata unirii ar trebui sa poarte numele piata ferdinand.Sau ,ca un compromis, Piata Unirii lui Ferdinand
Postat 21 Mai 2019, 19:46 de excalibur
PCR transpartinic. Ep.: Apucături de ...faraon (III)
VII. ”În realitate, a fost vorba de o mutare a statuilor și de opoziția a zece domni, vreo doi-trei turmentați - care de alcool, care de ideologia comunistă - care și-au exprimat dreptul democratic de a protesta. Așa că, frați români verzi, rămâneți la locurile voastre: Patria nu este în pericol!” 1. Mare păcat pentru orădenii de bună credință (și cu buzunarul bine jumulit, ”creștinește”) că János ur, ”călugărița-şefă” de PSD Bihor, nu găsește, de (prea) mulți ani, în tolba sa de cadre, amazoane model Olguţa Vasilescu, sau Gabriela V. Firea, care să candideze pentru funcția de Primar al Municipiului Oradea. Oare de ce, domnule Ioan Mang? O fi vreun troc politic pe la mijloc, sau doar mentalitate de ...”Sorbonica”? 2. ”Somnul rațiunii naște monștri” – Goya; 3. O întrebare decentă pentru don Ilie: Dacă au fost bani pentru un Referendum cu temă nerealistă la acea dată (Unificarea Sânmartinului cu Oradea), de ce nu ați avut curajul să faceți și un Referendum pe tema mutării Statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii? Sunt convins de faptul că cei ...”zece domni, vreo doi-trei turmentați - care de alcool, care de ideologia comunistă”, ar fi devenit aproape ...un corp de armată. De votanți pro menținere a statuii lui Mihai Viteazul în Piața Unirii. probabil, împreună cu cea a lui Ferdinand I. P.S. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”- Oana Zamfir [Antena 3 TV]. Și de ...
Postat 21 Mai 2019, 18:53 de stefan
Medievalii
Sughițătorilor după statuie le cam lipsește spiritul artistic. Talmeș-balmeșul e standardul după care se orientează, așa că nu ar fi nici o surpriză dacă am afla că sunt, în continuare, și susținătorii "struțocămilei" USL. Nu cred că se simțea prea bine domnitorul Mihai în decorul de Art Nouveau al pieței. Decorul următoarei destinații se potrivește mult mai bine epocii sale, alături de Cetate și de Catedrală. Dacă nu credeți, întrebați-l! Cu siguranță o să răspundă: "Asta-i pohta ce-am pohtit !"
Postat 21 Mai 2019, 17:43 de FaBULA
Pasarelele...
Si pasarelele se plictisesc sa se cace pe aceleasi ilustre scafarlii!!
Postat 21 Mai 2019, 15:27 de AnaConda
misiune de la bolo
Evenimentul a starnit destula emotie. Misiunea voastra este sa minimalizati (uneori cu succes) si sa tratati cu nepasare
Postat 21 Mai 2019, 15:25 de liberalul
Gunoiul ... tot gunoi !?!
Mutarea e una, iar dezafectarea cu totul altceva !?! Mai urmează să ne spună cum l-a sunat Bolojan și cât i-a dat, ca supliment la indemnizația de fost informator ... al fostei Securități !?! Dosarul "Înfrățirea" ... poate îi dăm drumul să curgă pe Facebook, dacă tot insistă cineva !?!
Postat 21 Mai 2019, 12:50 de CrisDumi
In sfarsit...
... vad ca ti-ai revenit, Mirceo si scrii cum o faceai odata! Excelent articol si adevarat de la cap la coada! O remarca pt. pagina lui Rares Bogdan, care a gazduit (pagina) un noian de minciuni pe tema reamplasarii statuii Maiestatii Sale.
Postat 21 Mai 2019, 12:06 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON