URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2018, 13:58

Meşterplan la Sorbonica

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a luat-o razna. S-a apucat, din banii Primăriei, să facă un masterplan pentru Universitatea din Oradea. El creionează un viitor campus cu săli moderne de învăţământ, cu locuri de cazare confortabile, cantine şi spaţii de recreere. S-o fi gândit, probabil, că dacă pe tinerii învăţăcei tot nu se omoară nimeni să-i şcolească, măcar să se simtă bine în studenţie.

Întreprinderea mi se pare complet inutilă, iar reacţia bleagă a conducerii Universităţii e absolut normală. Păi, vii tu, primare, să tulburi zen-ul unor dascăli care iau 3.000 de euro pe lună pentru a pregăti cei mai talentaţi vânzători la casele din Metro? Sau pe cei mai harnici culegători de căpşuni de pe tarlalele Spaniei?

În câţiva ani salariile din învăţământul superior s-au dublat. Credeţi, oare, că s-a dublat şi cantitatea de cunoştinţe cu care ies absolvenţii de pe porţile şcolii? Situaţia este valabilă în tot sistemul bugetar, salariile au crescut spectaculos, dar viteza cu care se mişcă slujbaşii e la fel de redusă.

Este evident că Sorbonica nu poate fi reformată din interior pentru că pletora de docenţi, senatori şi şefi de departamente stau cu ochii pe ceas să vadă cât mai au până la pensia aurită, când vor scăpa până şi de insuportabila corvoadă de a veni la serviciu.

Iar modul în care se dau sporurile spune totul despre rolul Universităţii: şefimea primeşte spor de 30% la salariu, iar cei care fac cercetare doar 5%. Ştiinţa e mai puţin importantă decât căprăria la înalta noastră şcoală de pe Peţa, cu sau fără vreun masterplan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Universitatea Oradea
Noua biblioteca din Oradea este la superlativ din toate punctele de vedere.
Postat 11 Mai 2018, 18:40 de Alcor
?!
Vezi la Debrecen, Budapesta și Sarospatak niște biblioteci de te doare mintea... în sensul că sunt extrem de bine dotate, organizate și îngrijite.
Postat 10 Mai 2018, 23:51 de Shogun
RASPUNS PT CETATEANUL TURMENTAT
De ce sariti asa ? Comentariul meu a fost un raspus dat utilizatorului "shogun". A facut o afirmatie mincinoasa, cum ca UO este sub universitatile din Ungaria, iar eu i-am aratat ca nu are dreptate. Vad ca va supara tare adevarul. Ok, atunci nu mai scrieti prostii. Corect ?
Postat 09 Mai 2018, 23:36 de Alcor
RASPUNS PENTRU ALCOR
@Alcor Noi vorbim aici de Universitatea din Oradea care este capusata din interior de catre profesori care si-au umflat salariile desi nu au nici un merit.Daca vrem sacomparam universitatile sa comparam cu etaloane superioare nu cu Universitatea din Pecs.Iar Biblioteca?Pe bune?Nu stiu lace sunteti student/a dar pe tehnica si IT majoritatea cartilor sunt depasite.Era nevoie de dotari performante in laboratoare nu de betoane.Acela a fost un contract cu dedicatie pt CIAC.Un proiect cam inutil pt ca studentii nu prea se inghesuie la citit mai ales cu accesul la Internet.
Postat 09 Mai 2018, 19:02 de CetateanulTurmentat
Eroare de tastatura
"Cunostinta de cauza".
Postat 09 Mai 2018, 18:21 de Alcor
@shogun
Sunt in Ungaria universitati mai naspa decat Universitatea mea din Oradea. Ca si student, pot sa spun asta in cunostiinta de cauza. La Pecs, vezi cladiri si dotari vechi, care arata mai rau ca si Univ Oradea. Univ Oradea arata bine in comparatie cu ceea ce sustii tu. Ca si peste tot, exista loc de mai bine. Daca vorbim si de biblioteca noua, ultra-moderna, nu vezi la unguri asa ceva.
Postat 09 Mai 2018, 17:59 de Alcor
StopIncompetentei
@UO Daaaaa Sorbonica e foarte "performanta".Performanta in a da salarii nesimtite stabilor care capuseaza Universitatea.Sa faca o ancheta jurnalistii legata de cate cupluri sunt pe statul de plata al Universitatii.Si referitor la ce scriai,stimate "UO" nici in 50 de ani de acum incolo nu se va putea moderniza Universitatea din cauza incompetentei majoritatii celor care se auto intituleaza profesor doctor universitar.Au si exemple de "etica" profesionala printre ei cum ar fi Ioan Mang a.k.a Dl.Xerox.Inainte de a face Bolojan cate-n luna si in stele sa se uite la ce exista deja respectiv cladirile de pe care cade tencuiala,laboratoarele care nu sunt dotate conform unor standarde internatioanle(daca nu exista asa ceva atunci macar a unor standarde de bun simt).Pana nu se va reforma,Universitatea Oradea va produce doar lipitori la fabricile de electronice respectiv casieri la supermarket-uri si viitori muncitori in strainatate pe salarii mici.
Postat 09 Mai 2018, 15:42 de CetateanulTurmentat
UO
„Sorbonica” n-a fost niciodata mai performanta, mai integra si mai bine organizata decit este astazi. Daca nu credeti, verificati indicatorii. Nu ca nu s-ar putea mai bine. S-ar putea mult mai bine. Si ar trebui, mai ales ca orasul a luat viteza. Dar e work in progress. Realist vorbind, o universitate buna (de stat) nu se face in 30 de ani. Se face eventual in cel putin 40-50. Vedeti cazul UVT, care era si ea numita pe la inceputuri „Sorbona din cucuruz”. Intre timp, e foarte bine ca voi, cei din presa, puneti presiune si aratati chestiile strimbe. Dar sa nu vorbim aiurea de dragul efectului retoric, campusul primarului vine la fix.
Postat 09 Mai 2018, 10:10 de poli
!
Clădirile Universității din Oradea arată nașpa; nu toate, dar o grămadă. Trebuie investiți bani la greu ca universitatea să arate măcar pe dinafară ca una cel puțin din Ungaria, dacă nu chiar din Austria. Că Germania, UK și USA sunt într-un univers paralel.
Postat 08 Mai 2018, 16:09 de Shogun
abordare corecta
dle Chirila, de acord cu dvs. Salariile ar trebuie raportate la salariul mediu pe economie si la performanta profesionala. In ceea ce priveste universitatea din oradea, studentii au noroc ca li se ofera destul de multe burse in strainatate unde se pot lumina un pic, altminteri ies in paguba cu nivelul de invatamant oferit aici. cata vreme pana si la fac de teologie se fac jocuri urate si se dau bani pt a trece un examen sau pentru a prinde o parohie, despre ce valori discutam?!
Postat 08 Mai 2018, 14:21 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON