URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2010, 12:15

Marea debarasare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce a condus autoritar organizaţia judeţeană, purtând-o din victorie în victorie atâta vreme cât la alegerile pentru Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean n-a avut concurenţi reali, ci doar sparring-partneri precum Mihai Bar ori Cornel Popa, dar eşuând când Ilie Bolojan şi Radu Ţîrle s-au dovedit adversari „pe bune", fostul preşedinte al PDL Bihor, Petru Filip, s-a ales de vinerea trecută cu supărarea definitivă şi irevocabilă a foştilor subordonaţi pe linie de partid.

Deşi de o lună a devenit secundul Ancăi Boagiu la conducerea PDL Sector 2 Bucureşti, semn clar că îşi pregăteşte o carieră „la Centru", fostul lider al pedeliştilor bihoreni a fost invitat special la reuniunea Consiliului de Coordonare judeţean. N-a binevoit însă să-şi scuze absenţa nici măcar de ochii lumii, mulţi militanţi comentând că, dacă tot nu-i făcea plăcere să-i revadă pe cei care l-au făcut de trei ori primar, Filip putea să le trimită barem un mesaj protocolar.

Ceva gen: „Aş fi vrut să vin, pentru că mi-aţi fost ca o familie, dar am fost reţinut în Capitală cu treburi de partid (sau de stat) ce nu suferă amânare. Vă mulţumesc pentru fructuoasa colaborare şi vă doresc succes în viitoarea activitate!".

În loc să facă acest minim efort şi să-şi calce pe orgoliul că, după alegerile locale din 2008, a fost considerat principalul autor al dezastrului, Filip s-a debarasat chiar şi la nivel ritualic de foştii colegi bihoreni, confirmând astfel ceea ce rivalul Ştefan Seremi dezvăluia într-un interviu publicat de BIHOREANUL: „Filip se foloseşte de oameni şi apoi îi uită!".

Numai că, la fel cum orădenii de rând nu uită că la fel a procedat şi cu ei în 2007, când i-a lăsat baltă pentru un scurt mandat de eurodeputat, fără a-şi lua rămas bun şi fără a le prezenta un minim bilanţ, sfidarea lui Filip în faţa activiştilor de partid nu va fi nici ea trecută cu vederea. Ignorându-i, fostul preşedinte al PDL Bihor a tăiat, practic, orice punte cu organizaţia care i-a adus numai satisfacţii, lăsându-i pe militanţi să explice singuri electoratului de ce fostul lor lider a sedus Oradea şi apoi a abandonat-o.

Fapt care, la alegerile viitoare, va îngreuna şi mai mult sarcina pedeliştilor bihoreni de a realiza ceea ce noul preşedinte Seremi a promis: refacerea relaţiei cu cetăţeanul, pentru a recâştiga, cum s-a exprimat liderul spiritual Vasile Blaga, „preşedinţia Consiliului Judeţean şi, dacă se poate, Primăria Oradea".

Politician inteligent şi versat, ambiţios şi tenace, Petru Filip mizează, aşadar, totul pe o singură carte: cariera la Bucureşti. Riscantă opţiune, din cel puţin două motive: la centru înghesuiala pentru caşcaval e şi mai mare decât la margine de ţară, iar acolo poate că alţii ştiu nu doar „tabla adunării", cum reproşa acelaşi Blaga, ci şi a împărţirii. A împărţirii cu colegii nu doar a sarcinilor, ci şi a beneficiilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Similar altora
Tot asa s-a debarasat Adrian Cris de Mircea Bradu, pe vremea cind primul lucra la Radio Transilvania iar al doilea il facuse om si-l scosese din * pe 'marele ziarist', dupa care acesta din urma a inceput sa improaste cu zoale pe oricare prindea in cale, intorcindu-se catre fostii amici din PD. Caci, daca nu stiti, Adrian Cris a fost membru PD, dar pentru ca nu i s-a oferit nici o functie, s-a intors la 180 grade. Mare om - mare caracter la Bihoreanul.
Postat 21 Decembrie 2010, 15:24 de Nice
foarte bine
Filip se foloseste de oameni si apoi il uita? dar cati s-au folosit de el si pe urma i-au intors gratios dorsala? sunt cu totii niste viermi incompetenti, ma bucur ca nu s-a dus sa faca frumos ca sa le satisfaca orgoliile!
Postat 21 Decembrie 2010, 00:16 de Gabi
Drum bun!
Drum bun, fara intoarcere! Trebuia sa duca cu el , toti coruptii din primaria Oradea! Ha ha ha, se golea complet primaria.
Postat 20 Decembrie 2010, 19:56 de Tanti Aurora
da de dosaru' lu Filip latifundiarul se mai aude ceva?
ce se mai aude du dosaru' lui filip? se prea pare ca va scapa si el de gratii pana e pedeleul la pu'tere. deh, ce sa-i faci, latifundiarul filip e deocamdata basma curata ca are imunitate, dar mai vedem noi peste vreo doi ani cate milioane de dolari va trebui sa inapoieze statului si cate hectare de pamant ii vor fi confiscate.
Postat 20 Decembrie 2010, 14:36 de gonzales
Never ever
Urat comportamentul verbal de la alegeri. Daca nu a venit Filip, nu inseamna ca a murit. Tot ce a facut in Oradea ca Primar, ramane in Oradea. Bolo e mic copil la realizari pt ca a ingropat programul de reabilitare conducte de apa, desi sunt 30% din oradeni fara alimentare cu apa, nu a continuat asfaltarea strazilor de pamant (rusine ca mai avem sute de km de strazi de pamant in Oradea), in schimb a asfaltat strazi deja asfaltate, a facut doar lucruri ce se vad, spatii verzi peste cimitire, parcari cu taieri de sute de arbori (ce mai conteaza!), oricum face doar chestii de imagien! Dezvoltare durabila era OK pe vremea lui Filip, dar e SF pt Bolo> Hai sictir Bolo ! Viziunea lui Filip e rara avis !
Postat 19 Decembrie 2010, 20:51 de omu` bun
Sa fim corecti!
Sa nu confundam inteligenta cu smecheria,nici macar atunci cand vorbim de Filip. Filip de Slobozia a facut cariera politica in Oradea datorita prostiei noastre. Prost sa fii,dar sa-ti revii,spune o vorba pe care ar fi bine sa nu o uitam. Cat priveste comparatia dintre Bar,Popa Cornel,pe de o parte si Bolojan si Tarle,poate ar fi bine sa mai analizati inainte de a va exprima in scris slugarnicia fata de cei care,in prezent,impart niste avantajii,care probabil nu va sunt straine,domnule Cris!
Postat 18 Decembrie 2010, 18:08 de SAFE
@talibanul galben
@ mancatorul de * portocaliu... Ar trebui sa spui ca bazinul olimpic a costat triplu fata de normal, du-te la Resita sa vezi cum arata un bazin care a costat mult mai putin decat al nostru daca nu crezi... aia cu Corso e o gluma buna, bani spalati in China si jumatati de granit puse intr-o perioada de timp inimaginabil de mare! pe vremea lui Filip s-au cumparat tramvaie cum nu-si permite nici un oras de genul Oradei la preturi astronomice care deraiau in zona actualei turbogiratii si pentru care au trebuit facute o multime de modificari prin tot orasul la peroane. Acum cativa ani coada nu era doar pe Magheru, uneori trecea de gara! asta ti-o spune unul care trece de mai multe ori zilnic pe acolo si e tot fapt REAL!!! In fine, aceste marete realizari s-au facut in peste 10 ani, pe parcursul a 3(trei) mandate de primar de catre prooradeanul Filip. Timp in care a reusit din economii sa-si puna deoparte niscaiva imobile si terenuri. De Bolojan nu trebuie sa spun nimic pentru ca se vede cu ochiul liber ce a facut in 2 ani jumate de criza.
Postat 18 Decembrie 2010, 12:50 de pilif
Culmea turbogiratiei
Stiti care este culmea turbogiratiei? Sa-l intrebe politistul pe soferul din coloana, pana unde e coada pe Magheru? (fapt real !!!) Filip a gestionat dezastruos predarea stafetei la PDL Bihor, dar ca primar a intrat in istoria orasului cu Centura pe care el a inceput-o, cu Bazinul Olimpic unde se tin competitii internationale care au asezat Oradea pe harta lumii, Oraselul Copiilor, zeci de strazi modernizate, Corsoul asa cenusiu cum e si multe altele. Bolojan deocamdata a enervat orasul cu turbogiratia, a facut din niste cimitire parcuri si a vopsit parcari intre blocuri, cateodata taind aiurea copaci. Ar intra si el in istorie daca ar construi celebrul sau pod, nu acolo unde vrea, in Iosia, ci peste turbogiratia din Centrul Civic.
Postat 15 Decembrie 2010, 22:37 de talibanul galben
CE BINE-I FARA EL !
Ce bine-i fara el ,dar oare chiar a plecat !
Postat 15 Decembrie 2010, 21:07 de pedelist
D.N.A.
DAR CU AVERILE FURATE DE LA ORADENI CE SE INTIMPLA?cind il vedem linga unchiul MAGHIAR?
Postat 15 Decembrie 2010, 16:13 de luky
Filip fratele lui Porches
Bine ca am scapat de pork.ul de Philips. Nu a facut absolut nimic pentru Oradea, din contra a reusit exact ce a reusit si Gyula Koletes la Cluj: a "inchis" orasul, l-a izolat, investitorii au mers catre tarile calde.
Postat 15 Decembrie 2010, 14:16 de Porches
despre
de ce tot spuneti ca este un politician inteligent? ce a facut el inteligent in Oradea? eu zic ca nu e deloc inteligent, doar ca s-a inconjurat de prosti.
Postat 15 Decembrie 2010, 13:24 de parabelum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON