URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2014, 12:38

Lucrări grele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Interesant, când e vorba despre o lucrare de canalizare se bat zeci de firme şi licitaţia se adjudecă la jumătate din valoarea poiectată. Când e vorba de lucrări care în general presupun meşteşug, renovări de clădiri, mozaicări sau refacerea vechilor pieţe, abia se prezintă câte un constructor, şi acela exact la preţul de pornire.

E clar că aici sunt nişte probleme de proiectare. Multe licitaţii au trebuit reluate pentru că proiectantul ba a uitat armătura la pasajele peste centură, ba s-a apucat să proiecteze un aquapark după ce singura lui lucrare similară a fost un WC dintr-o gară comunală.

Va fi foarte greu să renovăm centrul Oradiei mergând pe principiul că din cauza crizei de timp ne mulţumim cu cât poate constructorul. Dar şi aici greşeala vine din proiectare. Dacă preţurile ar fi fost mai aproape de realitate, precis s-ar fi încumetat să vină şi meşteri din Italia.

Cu un Marconst - pentru care ba e prea cald, ba prea rece pentru refacerea mozaicului din Pasaj - sigur ajungem să ne fie ruşine de oraşul nostru. Cu un singur participant la renovarea Pieţei Unirii sunt mari şanse să-l vedem pe responsabilul lucrărilor, viceprimarul Mircea Mălan, încărunţit înainte de vreme.

Poate nu suntem pregătiţi să redăm strălucirea vechiului oraş, dar dacă tot vrem s-o facem, atunci să nu ne zgârcim la bani, căci o asemenea întreprindere se face o dată la un secol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Constructorii "nu e" oameni şi ei?
E la fel ca la ziarişti unde sunt de toate felurile !?! Şi voi "jurnalişiştii" aveţi în mijlocul meseriei "mozaicari" sau, mai des din păcate, "săpători" şi "turnători" de profesie !?!
Postat 19 Iunie 2014, 07:45 de Carp III
Proiectare
Din pacate a fost odata Proiect Bihor, care a incaput pe mana unor parveniti care nu au nici o treaba cu executia, ce sa mai spunem de proiectare. Vezi lucrarile incepute, majoritatea nefinalizate sau finalizate cu multiple carente de catre marea firma de constructii Dumexim, actualul proprietar al patrimoniului firmei Proiect Bihor, ca de proiectanti la aceasta firma nu se poate vorbi, a ramas doar numele si sediul in care se lafaie acum teparii plini de datorii. Atentie se strange latul ...... vorba lui nea Traian Tomescu.
Postat 18 Iunie 2014, 15:42 de Sf Petru
parere 2
Nu sunt meseriasi care sa gestioneze lucrarile si ma refer la castile albastre, caci cei batrani cu experienta au iesit la pensie cei care mai sunt prefera sa stea acasa decat sa isi bata capu cu prostia si nesimtirea politrucilor pentru 2000 lei pe luna , atat cat sunt dispusi sa plateasca firmele inginerilor si maistrilor cu experienta. Asa ca firmele sunt pline de "injineri" scosi la banda la UO care stiu doar sa stranga surubul da rigips.
Postat 18 Iunie 2014, 14:08 de scortos
parere
Sigura firma de priectare serioasa din Oradea A FOST "PROIECT BIHOR" A fost pentru ca a fost acaparata de o firma neserioasa abonata la bani publici care de 15 ani inlatura orice concurenta la licitatii cu pretuti sub 40% sub estimarea facuta de proiectant. Cum au reusit sa finalizeze lucrarile cand oferta totala de lucrare nu acoperea nici macar suma de la coloana de material a urmatorului ofertant? Asta numai cei ce au finantat lucrarile din buget pot sti ! Fara un proiect temeinic intocmit de meseriasi si lucrarile sunt facute de mantuiala, dupa bani si numai cu majorari substantiale a costurilor. O cardasie idioata caci si primarii cer reducerea costului lucrarilor din faza de proiectare fara noima si fara gandire tehnica si cand ajungi sa executi lucrarea te ieie cu mainile de cap. Prostia sta in faptul ca tot felu de politruci au ajuns sa gestioneze sume imense de bani care sume trebuie sa revina in buzunarul lor, ca doar ei semneaza. "politrucia" a distrus Romania !!! Ca nu sunt meseriasi? Aiurea ! Nu sunt meseriasi care sa gestioneze lucrarile si ma refer la castile albastre caci cei batrani cu experienta au iesit la pensie cei care mai sunt prefera sa stea acasa decat s
Postat 18 Iunie 2014, 14:05 de scortos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON