URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2014, 17:30

Legile lui Murphy, chitara clasică şi cărţile

Legile lui Murphy, chitara clasică şi cărţile foto: Lucian Cremeneanu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât timp poţi ţine un grup de oameni cu atenţia trează citindu-le dintr-o carte despre Legile lui Murphy? Cinci minute? Şase? Hai să zicem maxim zece. După care vor începe să se foiască în scaun, să-şi butoneze telefoanele, să caşte sau să chicotească din complezenţă. În "Legile lui Murphy", un show pe cont propriu, actorul Şerban Borda a reuşit mult mai mult. A ţinut publicul în priză o oră întreagă folosind doar două ingrediente: pe Murphy şi pe el însuşi.

Un spectacol lectură pare condamnat din start la plictiseală. Ştiind asta, Şerban Borda a luat măsuri de bucătar profesionist: a ales cu atenţie ingredientele dintre amintitele legi, le-a porţionat pe genuri şi teme, a adăugat puţin praf de stand-up comedy şi a împărţit aluatul în bucăţi potrivite, nici prea mari, nici prea mici. L-a împănat apoi cu câteva numere de pantomimă uimitoare prin simplitate şi frumuseţe, l-a copt în căldura reflectoarelor de pe scenă şi, după o oră, a cules aplauzele.

"Legile lui Murphy" este un spectacol fluent, foarte balansat, fără momente moarte, care se pretează în multe spaţii şi ocazii. Deşi a adunat doar 21 de spectatori la cea de-a treia reprezentaţie din Moszkva Cafe (3 iunie), show-ul poate mult mai mult. Legile selectate îşi găsesc aplicabilitate la tot pasul, iar momentele de pantomimă născocite de actor sunt foarte simpatice şi creative. O fi românul bun la hazul de necaz, dar Murphy rămâne un expert. Iar întâlnirea lor pe aceeaşi scenă este foarte spumoasă.

***

Tot legat de cărţi a fost şi al doilea eveniment despre care vă povestesc. De la o discuţie dintre un profesor de muzică şi managerul unei librării s-a născut o întâmplare muzicală inedită: concertul "Chitară clasică printre cărţi", susţinut vineri, 6 iunie, în Librăria Humanitas, de către elevi de la Liceul de Artă din Oradea, coordonaţi de tânărul profesor Carol Kiss.

Pe scaunul înconjurat de cărţi s-au aşezat pe rând elevi din clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a şi a XI-a. Cu privirea concentrată pe griful chitarei, au interpretat bucăţi alese în funcţie de nivelul lor de pregătire - 19 lucrări de chitară clasică, de la Brescianello şi J. S. Bach la Fernando Carulli şi Leo Brouwer. A fost interesant de urmărit cum gradul de dificultate al bucăţilor muzicale creştea direct proporţional cu vârsta interpreţilor.

În general, copiii care studiază muzica îşi ţin reprezentaţiile în faţa clasei, la serbări sau în familie. Scoaterea lor în lume, într-un spaţiu neconvenţional, pare o idee bună şi stimulativă. În astfel de situaţii, muzica devine pentru ei mai mult de o simplă disciplină şcolară. Contactul cu scena, alta decât cea de la şcoală, este esenţial în formarea unor viitori muzicieni. Şi cu cât mai repede sunt aruncaţi în faţa publicului, cu atât vor fi mai bine pregătiţi. De aceea cred că astfel de evenimente trebuie să aibă loc mai des.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Eu tot nu înţeleg ce cauţi tu, Cremeneanu, la Bihoreanul !?!
Nu te potriveşti de fel, eşti un tip suficient de sofisticat ca să faci ce vrei în viaţă, nu să stai la mâna unor "mercenari" !?! Poate a trecut epoca ta, sau nu a venit încă !?! Te-ai nimerit "între" !?! Ghinion sau noroc !?! Oricum, te citesc cu plăcere, atât pentru subiecte cât şi pentru faptul că oferi un suflu de normlitate acestei publicaţii !?!
Postat 11 Iunie 2014, 18:23 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON