URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2017, 10:21

Judeţ cu capul spart

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o motivare clară a Tribunalului Bihor, care constatase că Triada din fruntea Consiliului Judeţean a fost aleasă nelegal, prin votul nesecret al UDMR-PSD-ALDE, Curtea de Apel Timişoara a întors-o ca la Ploieşti, stabilind spectaculos, definitiv şi irevocabil exact contrariul. Fulgerător, într-o singură şedinţă de judecată, fără nicio probă nouă, fără niciun nou martor care să răstoarne concluzia instanţei de fond.

Justiţia şi-a spus ultimul cuvânt, iar sentinţa va fi, fireşte, respectată. Dar nu cumva dreptatea s-a ales cu capul spart? Dacă şeful PSD Bihor, Ioan Mang, acuza că la Tribunalul Bihor s-ar fi umblat cu şmecherii (grijuliu, n-a spus cine), de ce să nu poată specula altcineva că şefii CJ s-au dus la Timişoara tustrei, başca cu trei avocaţi, tocmai pentru a presa judecătorii?

Eu, unul, subliniez, nu cred aşa ceva, ba chiar sunt convins că aceştia şi-au făcut treaba după conştiinţa lor. Aceeaşi care a permis, de pildă, şi ca Timişoara să fie oraşul vechilor palate încăpute legal pe mâna interlopilor şi bulibaşilor! Dar dacă eu nu mă mir de nimic, cetăţeanul poate. Orice simplu alegător se poate întreba legitim de ce, dacă el îşi arată buletinul de vot altcuiva, este pasibil de sancţiune penală, dar aleşii care votează la vedere şi când legea spune că trebuie votat secret nu păţesc nimic.

Schimbă însă ceva, în fond, decizia Curţii timişorene, în afară de faptul că le-a garantat funcţiile reprezentanţilor PSD, UDMR şi ALDE? Are această alianţă indestructibilă, formată dintr-un PSD "românesc", unul maghiar şi unul "de dreapta", forţa de a imprima o direcţie judeţului? Eu văd că nici măcar pe aceea de a păşi pe propriile picioare, după nesăbuita decizie a pesediştilor, adoptată la comanda lui Mang, de a o excomunica din "parlamentul" judeţean pe favorita de odinioară, Ana Maria Tiron, făcând astfel din cele trei partide egalele opoziţiei liberale. Nu degeaba adevăratul şef al UDMR şi al CJ, Szabo Odon, şi-ar fi luat la refec omologul pesedist, ci tocmai pentru că uriaşa eroare tactică a paralizat întreaga alianţă.

Puterea CJ depinde mai departe tot de cei 17 PNL-işti din opoziţie, şi nu văd de ce aceştia s-ar grăbi să se arunce în inferioritate validând al 18-lea membru al coaliţiei. Doar pentru că sunt ameninţaţi cu noi procese? Păi, legea administraţiei nu prevede nicio sancţiune pentru asta, doar nevalidatul putându-i da în judecată, pe Codul Civil, într-un proces care se va sfârşi cine ştie unde, când şi cum, dar care n-ar fi decât încă unul în plus, pe lângă cel în care liberalii sunt deja acuzaţi - culmea democraţiei! - că nu votează cum vrea Triada.

Sentinţa de la Timişoara aduce, de fapt, o singură noutate: spulberă atât iluziile PNL, cât şi socotelile UDMR-PSD-ALDE de a "întoarce" un consilier din tabăra adversă, eventual cu arginţii trădării, cum se auzea până mai ieri. În rest, pentru bihoreni rămâne cum chiar ei au stabilit: vor avea în continuare o conducere inaptă să-i ducă înainte şi o opoziţie incapabilă s-o schimbe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ilegal sau imoral
Nene Chis,vad ca ti se pare mai garav (ilegal) ca Triada a votat la vedere decat faptul ca Famiglia liberala blocheaza proiectele pentru comunitate doar pentru ca nu dansii au fonctiile de conducere .Eu am votat dreapta de cand sunt alegeri libere in tara asta dar daca maine ar fi anticipate la judet nu as avea niciun motiv sa votez cu AVRIGEANU ET.COMP.
Postat 07 Octombrie 2017, 20:39 de nealiniat
Daca ar fi fost o decizie contra PSD si in favoarea PNL ...
... Bihoreanul ar fi fost in culmea euforiei !?! Asa insa ... mai are de asteptat pana la alegeri cand amatorismul liberal, pe fondul evidentei mediocritati socialiste, o sa zica mersi daca ia 20% din voturi, nicidecum 50% cum este configuratia acum !?!
Postat 04 Octombrie 2017, 13:46 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON