URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Mai 2019, 11:21

Învăţaţi istorie, tâlharilor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tata, Dumnezeu să-l ţină sănătos, a fost militar. Fiind meseriaş, maistru auto, şi având 5 copii de crescut, nu îşi permitea beţii la vestitul Oituz. Lucra şi după program, reparând maşinile altora pentru un ban în plus. Cu toate astea, la începutul anilor ’90, mama, Dumnezeu s-o ierte, îl certa în fiecare lună fiindcă, în loc să aducă în casă solda, venea cu ea dijmuită. O sumă echivalentă câtorva sute de lei de acum îi era "reţinută" direct la casieria unităţii, "contribuţie" pentru statuia lui Mihai Viteazul.

Student la Cluj, am simţit pe pielea mea ce-au însemnat acei bani. La vârsta risipei, am învăţat să fiu auster. Ca să acopăr cheltuielile, înainte să încep munca pe care o fac şi acum, în anul trei m-am băgat portar la un muzeu. Aşa că ştiu personal adevărata istorie a statuii lui Mihai Viteazul, cea recent scoasă din Piaţa Unirii şi înlocuită cu a Regelui Ferdinand, inclusiv ce sume s-au oprit prin buzunarele unor ofiţeri.

Ulterior, într-o vacanţă, când am văzut prima oară statuia, am găsit-o chicioasă, în stilul celor comuniste. În plus, aveam nedumeriri: ce i-a apucat pe politrucii în uniformă să-l facă taman pe Mihai Viteazul, care n-a călcat niciodată prin Oradea? Nu l-au confundat, de fapt, cu Amza Pellea, din filmul lui Sergiu Nicolaescu?

Ştiau ei că Mihai Viteazul nici măcar nu era aşa român cum îl dădea istoriografia comunistă, că era fiul din flori al unei cârciumărese din Târgul cu Floci, ajuns domnitor pe peşcheş (corupţie!) şi uneltirile unui unchi grecotei? Dar că ţăranii l-au urât din inimă, fiindcă i-a legat de gliile boierilor, motiv pentru care rumânii din Muntenia s-au şi răsculat împotriva lui, iar cei din Bănie chiar l-au vrut înlocuit cu un turc?

Joia trecută, când în Piaţa Unirii era dezvelită statuia Regelui Ferdinand, n-am putut fi de faţă, aveam de lucru, dar ulterior, când am aflat de ruşinea "boicotului militarilor" la ordinul unui ministru PSD-ist care nici n-a făcut armata, m-au apucat deopotrivă şi furia, şi tristeţea. Câţi ştiu că şi "neamţului" Ferdinand îi datorează România Mare faptul că Oradea, la fel ca Sătmarul, Aradul şi Timişoara, se află înăuntrul ei? Dar ţăranii de azi ştiu că bunicii lor l-au numit Ferdinand cel Loial pentru că după războiul pentru întregire i-a împroprietărit cu pământ?

De ce furie? Pentru că un ministru agramat, mai neinstruit decât un caporal şi fără pic de cunoaştere a istoriei, ba care a şi sabotat mai eficient decât un inamic Armata Română (schimbând ilegal şeful Marelui Stat Major şi împiedicându-i înzestrarea), s-a dovedit un biet politruc, doar pentru a sabota un primar liberal. I-au urmat exemplul ruşinos şeful PSD Bihor, care şi-a binemeritat reputaţia de Janos Mang, şi şeful Prefecturii, care şi-a uitat trecutul moţesc cu care, altminteri, se laudă prin interviuri.

Pricini pentru care strig ca Rareş Bogdan: Învăţaţi istorie, tâlharilor! Măcar istoria acestui neam n-o mai furaţi şi falsificaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Apucături de ...faraon (VI)
XVI. ”Tata, Dumnezeu să-l ţină sănătos, a fost militar. Fiind meseriaş, maistru auto, şi având 5 copii de crescut, nu își permitea beţii la vestitul Oituz. Lucra şi după program, reparând maşinile altora pentru un ban în plus. Cu toate astea, la începutul anilor ’90, mama, Dumnezeu s-o ierte, îl certa în fiecare lună fiindcă, în loc să aducă în casă solda, venea cu ea dijmuită. O sumă echivalentă câtorva sute de lei de acum îi era "reţinută" direct la casieria unităţii, "contribuţie" pentru statuia lui Mihai Viteazul.” 1. Probabil, tatăl meu l-a cunoscut pe tatăl lui Adrian Chiș. Dar, dacă nu era la pensie, sigur nu ar fi bombănit pentru ”dijmuirea” soldei pe motiv de ...statuia lui Mihai Viteazul; 2. Oare din buzunarul cui s-au plătit cheltuielile cu actuala statuie a Regelui Ferdinand? 3. Oare din buzunarul cui s-au plătit monumente dedicate unor asupritori de români, ridicate în Oradea, în Epoca vechiului și noului PDL? XVII. ”Student la Cluj, am simțit pe pielea mea ce-au însemnat acei bani. La vârsta risipei, am învățat să fiu auster. Ca să acopăr cheltuielile, înainte să încep munca pe care o fac și acum, în anul trei m-am băgat portar la un muzeu.” 1. Şi alții. ...”La vârsta risipei” câștigau un ban făcând programe pentru colegii lor mai mici. Și nu ar fi bombănit deloc, dacă tații lor ar fi cotizat pentru Statuia Viteazului. XVIII. Cu actualul ”faraon” de la PMO, nu m-ar mira, ca Armata Română, care mai este, să ajungă să defileze prin fața statuii cotropitorului Ladislau I şi pe la ...coada calului Regelui Ferdinand! Eventual să facă și o retragere cu torțe pe ...Podul ”Sfântului” rege Ladislau I. XIX. O întrebare pertinentă pentru cârcotașii statuii lui Mihai Viteazul: De ce în cazul statuii Regelui Ferdinand, ridicată în 1924 de către sculptorului Mihai Kara, deci după încoronarea de la Alba-Iulia, acesta nu purta coroană? XX. ”Pricini pentru care strig ca Rareș Bogdan: Învățați istorie, tâlharilor! Măcar istoria acestui neam n-o mai furaţi şi falsificaţi.” 1. ”Faraonul” boicotat, strigă hoţii? 2. Oare cine a înăbușit în sânge răscoala de la 1907? ...Mihai Viteazul? 3. Ca să priceapă şi fanii lui Rareş Bogdan: Legile Reformei Agrare au fost ”catalizate” de sângele vărsat în Răscoala de la 1907, respectiv în campania militară dezastruoasă din toamna-iarna anului 1916. Dezastru datorat, în bună măsură, ofițerilor din anturajul lui Ferdinand I.
Postat 01 Iunie 2019, 06:08 de stefan
3 martifoi in poza
Trei martifoi in poza, un gras deformat handicapat pe post de les, strajuit de doi politruci mizerabilizati! 3 nulitati umane si pesedisti!
Postat 29 Mai 2019, 11:57 de scortosul
@crisdumi
... E Statuia Eroului Necunoscut nu "Statuia Necunoscutului". Cu 2 randuri mai sus te-am facut prost. Acum, dupa ce ai botezat statuia te fac psd-ist... PS Mihai Viteazul nu a unit, a cucerit doar. Constiinta nationala apare la sf de sec XVII si inceput de sec XIX. Dar esti prea cimpanzeu sa intelegi ce am scris acolo.
Postat 28 Mai 2019, 20:20 de elev
Tocmai...
...pentru ca onorabilul matale tata a platit pentru acea statuie, trebuia sa te determine sa fii impotriva inlaturarii ei!! Nu e singurul obiectiv pentru care a platit poporul roman!! Am dovada conform careia regretatul meu tata a platit pentru Casa Scanteii!! Mareata cladire (DA!!! MAREATA!!!) nu poate fi mutata dar gunoaiele i-au schimbat numele intr-unul pe care mi-e scarba sa-l pronunt!! Oare ce-ar trebui sa se intample in Franta pentru ca frantujii sa schimbe numele Turnului Eiffel in "Turnul Labei Libere" sau dracu mai stie cum??!!
Postat 28 Mai 2019, 20:12 de AnaConda
Ai prizat ceva, Criș, când ai scris asta ?!?
Trecând peste faptul că Mihai Viteazu a fost român, s-a născut pe teritoriul actualei Românii și a condus războaie pentru unificarea regiunilor românești, spre deosebire de Ferdinand, care tăia panglici și bla-bla-bla ... Mai urmează să promovezi demolarea, din fostul parc 23 August a "Statuii Necunoscutului" ... și să ceri amplasarea uneia cu Juncker, Timermmans și Weber, stând la o masă ca cea de lângă liceul maghiar și bând pălincă cumpărată de la fostul Oituz !?! Ești jenant, ember !?!
Postat 28 Mai 2019, 17:47 de CrisDumi
bravo!!
bravo adrian cris!!! asa este.
Postat 28 Mai 2019, 16:35 de TanarSiNelinistit
Punct.
Nota 10. Zic si eu .Punct.
Postat 28 Mai 2019, 15:26 de shareware
blestemul românesc este că am avut și mai avem trădători în fruntea armatei...
Se zice că după întâmplările bulversante de luni fanfara militară vrea să vină la Oradea chiar săptămâna asta ca să facă o cântare și susține că n-a venit în 23 numai dintr-o "neînțelegere regretabilă", făcând confuzie între solicitarea oradenilor și o nuntă a arădenilor din cartierul Kekecs de unde luaseră banii în avans...Mai mult, a sunat la Primărie ministrul PSD Leș și se oferă să evolueze în deschidere Paradei pe post de mascotă militară împreună cu Janos Mang pe post de clown de trupă ca să poata orădenii să dea în ei cu "roșiile otrăvite" ale lui Daea și să deschidă astfel o nouă tradiție cu specific local: "Festivalul Roșiilor Otrăvite de PSD"
Postat 28 Mai 2019, 11:59 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON