URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2016, 10:05

Înghiţitorii de păianjeni

Înghiţitorii de păianjeni Foto generic, YouTube/BuzzfeedIRL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai toţi am făcut glume de 1 Aprilie sau am fost victimele lor. Le ţineţi minte, nu-i aşa? Singura zi din an în care minciuna este nu doar tolerată, ci chiar apreciată, e un prilej de evadare din rigurozitatea vieţii de zi cu zi, o invitaţie la joacă, o întoarcere la ţâncul poznaş din copilăria fiecăruia. Întâi Aprilie, o zi simpatică, glumeaţă şi cam neserioasă, e pe cale acum să pună stăpânire pe întreg calendarul. Cu multă seriozitate şi fără urmă de glumă.

Trăim vremuri în care excesul de informaţie şi de canale de comunicare loveşte masele în moalele capului, le alterează judecata şi discernământul, le amputează capacitatea de a distinge între informare şi dezinformare, între bine şi rău, între adevărat şi fals. Faptul că utilizatorii de internet, atât cei cu identitate asumată, cât şi jalnicii anonimi, pot deveni comunicatori de idei şi opinii a eliminat filtrele de verificare a unei informaţii, a seriozităţii sursei sau a emiţătorului, pe care presa clasică, de bine-de rău, le are.

Acum vreo 10 ani am citit pe internet o informaţie care spunea că, pe parcursul vieţii, un om înghite în timpul somnului în jur de 8 păianjeni. Probabil că a ajuns şi la voi "ştirea". Ei bine, în urmă cu 2-3 ani am dat peste un interviu cu persoana care a inventat informaţia şi a lansat-o în spaţiul virtual mai mult în joacă - o jurnalistă şi bloggeriţă din Franţa, dacă bine îmi amintesc. Tânăra povestea că a vrut să verifice gradul de credibilitate al oamenilor şi să testeze cât de uşor se propagă o astfel de dez-informaţie.

Impactul a fost răvăşitor, cu mult peste aşteptări. Dezvăluirea că un om înghite cam 8 păianjeni în timp ce doarme a fost preluată de mii, poate zeci de mii de site-uri, iar de acolo a făcut saltul şi în presa scrisă, oripilând întreg globul. Faptul că a fost un hoax, o minciună recunoscută, nu s-a propagat aproape deloc. Grozăvia s-a produs nu atât din pricina femeii, ci mai mult din cauza celor care au răspândit informaţia fără să o pună la îndoială, dovadă a diferenţei imense între simplul consumator şi producătorul sau distribuitorul de informaţie.

Azi, informaţiile - adevărate, false, cine mai ştie şi cui îi mai pasă? - se găsesc pe toate gardurile. Paradoxal, niciodată oamenii nu au fost într-un mai mare pericol de dezinformare şi intoxicare ca acum. Adevărul pierde zilnic lupta cu divertismentul. Cititorii superficiali consumă informaţiile ca pe seminţele de floarea soarelui, doar aşa, să le treacă timpul. Preferă o informaţie spectaculoasă, revoltătoare sau şocantă în dauna uneia reale, dar banale. Le place să afle ceea ce ştiu deja şi fug de orice opinie cu care se află în dezacord.

Iar noaptea, în timp ce dorm, prin gura deschisă li se plimbă păianjeni. Nu mulţi, cam 8 într-o viaţă.

Citiţi pe această temă articolul "Un orădean, administratorul unui site cu milioane de vizitatori care a "împrăştiat" ştiri false în favoarea lui Donald Trump"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON