URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2018, 12:20

Foc la Episcopie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă grosul orădenilor empatizează cu Episcopia Greco-Catolică şi suferă pentru pierderea uneia dintre "Bijuteriile Coroanei", Palatul Episcopal, există şi voci distincte, care trebuie ascultate.

Nu mă refer la cei care, proveniţi din zgura comunistă, spun că e bine că s-a întâmplat aşa, că şi popii au dat afară Biblioteca. În spiritul eticii şi echităţii socialiste, aş vrea să-i văd cum ar reacţiona ei dacă ar fi daţi afară din locuinţe pentru ca Biblioteca să-şi facă nişte depozite de carte în casele lor.

Sunt însă şi unii care susţin că, la efortul investiţional al orădenilor, 20 de ani este un termen prea scurt pentru ca suma pe care o va cheltui municipalitatea pentru refacerea edificiului să se amortizeze. Căci această clădire ar fi funcţionat ca Episcopie în numai câteva încăperi, restul devenind oricum, cu sau fără incendiu, muzeu şi centru cultural.

Mai sunt voci care se opun donaţiilor, dar cei care nu vor să deschidă punga n-au motiv nici să deschidă gura. Dacă cineva vrea, nu poate fi împiedicat să contribuie la renovarea Palatului şi nu, de pildă, pentru ca asistaţii social să aibă mai multă bere şi seminţe.

Unii nu vor să se ofere nimic din banii Primăriei, deci şi ai lor. De acord, dar atunci să renunţăm total la orice solidaritate. Hai să mergem până la capăt şi să cerem eliminarea subvenţiei la încălzirea centralizată, făcută şi din banii celor care nu sunt racordaţi la Termoficare!

Probabil cel mai puţin conflictuală decizie ar fi fost ca, din donaţiile strânse, Episcopia să fi acoperit provizoriu edificiul, urmând ca renovarea să se finalizeze în timp.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
La fel si articolul de fata...
invective, cu valoare de întrebuinţare zero. Bine punctat. Eu daca donez bani pentru Palatul Episcopal donez pentru fosta bibleoteca judeteana, care in vremurile in care cartile se vindeau pe sub mana, presa era aservita puterii, programul la TV era de 2 ore, bibleoteca era singura raza de lumina din Oradea. Pentru asta provin din zgura comunista? In 89, la 19 ani eram student la Timisoara nu am iesit in strada dupa fuga lui Ceausescu, cum s-a intamplat la Oradea. Daca cineva va dona bani pentru Palatul Episcopal, va dona bani pentru o institutie de cultura nu sa vina cineva sa puna lacatul pe o cladire pe care o detine de 10 ani si nu a fost in stare sa o racordeze la reteaua electrica.
Postat 07 Septembrie 2018, 05:04 de ionel82
@Mircea Chirilă
De mult nu am citit un articol atat de abject. Reusiti sa ai ajungeti din urma pe cei de la Jeg Bihorean, nu sunteti cu nimic mai buni.
Postat 06 Septembrie 2018, 21:55 de ionel82
RE: @Mircea Chirilă
Dacă nu furnizaţi şi argumente în sprijinul celor spuse, rămâneţi la stadiul de postac emitent de invective, cu valoare de întrebuinţare zero.
Postat 07 Septembrie 2018, 00:25 de Florin Ciucas
Excalibur
Pe Wikipedia oricine poate scrie ce vrea. Wikipedia nu e o sursa sau inspirație, e o prostie
Postat 06 Septembrie 2018, 00:20 de Sandu1206
Subventiile astea la....
Subventiile astea la utilitati nu sunt altceva deact santaj, mita electorala cu care sa se laude politrucii locali. Iti da cu o mana si te fura cu doua! Cu termoficarea... un falimentator de cet si firma privata de la capatul celalat al tarii adus la noi de salvator, mare menajer de firma monopol local(un fel de bugetara mascata)! Imnpreuna cu birtinezul au blocat intrarea in oras a retelelor de gaz ca sa aiba clienti captivi de santajat in campaniile electorale. pnl-isti ce mai tura-vura! Si oamenii astepta ceva bun de la astia... aceiasi mizerie ca si psd-alde-udmr. Suntem robii, iobagii, serbii, sclavii staului asta incapabil sa gestioneze onest, cinstit, cu bun simt taxele si impozitele platite de amarasteni.
Postat 05 Septembrie 2018, 21:53 de scortosul
Sclavii primariei
Cică subvenție pe gigacalorie... Ce m-am răs.. hahaha.. pai mă lipsesc bucuros de subvenție pentru că oricum plătim mai mult (mult mai mult) decât face. Să renunțe primăria la monopolul impus pebtermie și să se limiteze strict la taxe care sa permită buna funcționare/administrare a orașului. Cât despre acte de binefacere, nimic dar chiar NIMIC nu face actuala administrație fara să aibă un interes. Așa că hai sictir!
Postat 05 Septembrie 2018, 21:36 de User anonimizat
Empatie
Transilvania 1784 : Numărul zilelor de muncă ale iobagilor ajunsese la patru la săptămână cu braţele, trei cu animalele şi două pentru jeleri. Asupra ţăranilor apăsau şi o serie de dări: zeciuiala din produsele agricole şi animale, plocoanele, cărăuşiile, cazarea funcţionarilor ce încasau birurile, încartiruirea militarilor. Nobilimea deţinea monopolul vânatului, morăritului şi pescuitului, cotropise păduri, păşuni şi multe terenuri agricole ceea ce îi nemulţumea pe ţărani. Au mai fost supuşi unor obligaţii privind mineritul, construirea de cuptoare, transportul lemnului şi al minereului, ca şi la plata unor impozite. Iobagii aveau voie să se căsătorească numai cu aprobarea nobililor. Populatia orasului oradea in 1890=2050 romani 27.220 maghiari; 1900=3335romani 44.750 maghiari; 1920=8441 romani 40.744 maghiari plus 17.880 evrei.(ro.wikipedia.org/wiki/Populația_istorică_a_Oradiei).De studiat daca Oradea din ultima suta de ani are ceva de dat sau de luat populatiei romanesti...
Postat 05 Septembrie 2018, 21:04 de excalibur
Chiar dacă nu ai dreptate în totalitate ...
... ai atins Chirilă taman punctul cel mai sensibil pentru diliii care se fac că ar administra orașul !?! "Stop subvențiilor de orice fel" ar fi actul justificativ cel mai de preț pentru Oradea ... fără donații și sponsorizări, care înseamnă cerșetorie pe față și cu acte în regulă !?! Dacă tot se erijează "conducerea" orașului în "dreapta" d.p.v. politic, atunci să se comporte ca atare, nu precum un cerșetor aflat permanent cu mâna întinsă !?!
Postat 05 Septembrie 2018, 14:41 de CrisDumi
Corect!
Corect cu subventia la GCal. In rest un pic mistocar ca un vrednic oradean, singurul oradean "pur" sange, nu viitura adusa de Cris asa cum spunea stimabilul(?) intr-un interviu la digi acu ceva vreme. In general te poti opune donatiilor pe care ai putea sa le faci tu, in rest abureala. Traiasca Birtinia!
Postat 05 Septembrie 2018, 13:01 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON