URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2013, 11:03

Fiecare cu porcii lui

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, ca în fiecare din ultimii ani în perioada asta, la BIHOREANUL au sunat o mulţime de cobreslaşi din presa centrală, cu aceeaşi rugăminte: "Ne puteţi ajuta cu nişte imagini şi informaţii despre vânătoarea lui Ţiriac de la Balc?".

Ştim de ce ne caută pe noi, nu pe alţii, ceea ce, profesional, ne măguleşte: primul reporter care a pătruns pe fostul domeniu cinegetic al lui Ceauşescu şi a asistat la tot ritualul "ţiriac" a rămas un echipier al BIHOREANULUI. Şi a dezvăluit tot ce se putea: pe cine cheamă magnatul să-i împuşte mistreţii, cum are loc "vânătoarea", ce zic participanţii (cu fostul premier Adrian Năstase în frunte), ba chiar şi ce bucate se pun pe masă la petrecerea de după "dezmăţ".

De vreo câţiva ani, însă, pentru BIHOREANUL "tradiţionala vânătoare de la Balc" a încetat să mai fie o provocare. Căci, în afara listei de participanţi, elocventă pentru a afla care sunt amicii lui Ţiriac, alte informaţii "evenimentul" nu mai produce. Sigur, dacă se întâmplă vreun accident sau carnea mistreţilor nu poate fi donată azilelor de bătrâni şi orfelinatelor pentru că aşa stabilesc veterinarii, asta mai face câte o ştire. Dar atât.

După ce-au stors moartea lui Sergiu Nicolaescu şi înainte de a toca divorţul "zânei" Andreea Marin de Ştefan Bănică, de subiect mai sunt interesate doar televiziunile, mereu în pană de idei şi în excedent de eter, plus "ecologiştii" profesionişti. Aşa se face că la Balc s-au înghesuit şi anul acesta carele TV, iar în studiouri verzii de ziua a opta.

Dacă activiştii Vier Pfoten au pichetat intrarea pe proprietatea lui Ţiriac, şeful Mişcării Verzilor, Remus Cernea, a anunţat că face un proiect de lege pentru nici mai mult, nici mai puţin decât interzicerea "măcelului de pe domeniul lui Ţiriac", pe motiv că "vânătoarea de la Balc încalcă sistematic Codul de Etică Vânătorească". Iar asta deşi însăşi gazda recunoaşte că "mistreţiada" nu e vânătoare, ci "recoltare" dintr-un ţarc în care animalele sunt îngrăşate tocmai în acest scop.

La fel cum "verzii" de profesie turuie pentru că altfel ONG-urile lor nu ar mai primi finanţări, marea masă a românilor mai urmăresc asemenea "ştiri" şi "dezbateri" doar ca să-şi alimenteze frustrarea că un bogătan îşi permite orice.

Lăsând la o parte micile foloase pe care le culeg localnicii de pe urma "măcelului", ba chiar şi ipoteza că fără Ţiriac pădurile din zonă poate erau de mult defrişate, ca în multe alte zone ale patriei, mă întreb când o să apară proteste şi contra pescarilor. Doar şi ei ucid animale, iar peştii sunt tot nişte "fiinţe nevinovate"!

Nu-mi plac deloc nici Ţiriac şi nici vânătoarea, dar cred că într-o ţară ai cărei locuitori sunt obsedaţi de capra vecinului a cam venit vreme să acceptăm că, totuşi, e treaba fiecăruia ce face cu porcii lui. În fond, noi ăştialalţi, care am sacrificat porci domestici de Ignat, i-am "asomat" europeneşte sau i-am înjunghiat cu cuţitul, chinuindu-i poate mai mult decât o face glonţul?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vanatoare?
Astia cu verzii, si mediul, va cacati pe voi sa-l atacati pe tziriac ca vaneaza odata pe an, DAR creste si ingrasa acei porci.AVETI HABAR CE SE INTAMPLA IN PADURILE DIN JUDET, DIN TARA ????BRACONAJUL E IN FLOARE SI NU NUMAI ....mai lasati-l pe tiriac in pace, si cantati pe alta pagina, l-ati linge la ochiu maro daca v-ar da sansa sa mergeti SA CASCATI GURA ....
Postat 21 Ianuarie 2013, 16:43 de ion
S-a gandit cineva de ce nu fac mizeria asta in alta tara ?!
Sa le luam pe rand : niste senili tolomaci impotenti, da cu bani, pierzand placerile vietii, se orienteaza spre a-si oferi niste (de)compensari pentru a dovedi ca mai pot ceva. Pe urma, la drept vorbind, exista in codul penal infractiuni ce se pot petrece chiar si pe mult trambitata proprietate privata. Deci nu facem chiar ce vrem, fie ea si capra vecinului. Noi, romanii scapand din comunismul salbatic, am uitat ca in lumea civilizata pt un caine subnutrit faci luni sau ani de puscarie, chiar si pe sfanta proprietate. Deci a se slabi...Iar argumentul suprem , ca unii romani inapoiati si contravenienti isi baga cutitul in porci, adica nu respecta legea, nu da dreptul altora sa faca la fel. Adica eu nu respect norma, ce il iau pe altu la rost ? Acest tip de handicap inca ne bantuie. La drept vorbind, acesti consangvinizati vin in Romanica, pentru ca dincolo lumea le-ar sparge mutrele si casele dar aici inca e un fel de Burundi al Europei, si nu asa, avem complexul inferioritatii si ne plecam in fata oricui cum am facut-o de-a lungul istoriei. Faptul ca in Romanica, nu exista legi, noi nu le respectam sau le interpretam tembel nu da dreptul nimanui sa faca o baie de sange.
Postat 19 Ianuarie 2013, 14:00 de giumbix
Bihoreanul vostru e mistreţul nostru
Gândeşte-te Crişule cu cât l-ai putea "tapa" pe Ţiriac, dacă ai vrea să faci pe mistreţul în sezonul următor !?! Nu ar trebui decât să-ţi dai jos fularul şi ai fi perfect încadrat ...
Postat 18 Ianuarie 2013, 18:28 de Carp III
Zise ....
Un neica nimeni este ziariast. El se văzu în oglindă, apoi zise: CE MARE PORC! Este Abrudan Adrian, el semnează Criș. Nimicul fără nume!
Postat 17 Ianuarie 2013, 17:42 de Am mustața-n gunoi
@Oradean
Suntem pe aceeasi lungime de unda! Eu ma gandeam sa nu exclud ca acest "fals tratat de vanatoare" are la obarsie talentele tenismanului Ion Tiriac.Si posibilitatea unor blaturi mai facile in tenis decat in fotbal-pe motiv de mai putini oameni de "convins"...Nu-i exclus ca unele meciuri de tenis sa fie motive excelente de a plimba bani (nu putini!) din unele buzunare in altele! Nu scrie nicaieri ca tipii cu mustata nu pot fi farsori ordinari,asa ca nici Tiriac nu scapa judecatii lui Shakespeare...Putina lume stie ca fiul lui Thomas Mann a fost dependent de droguri.Ce le pasa mistretilor?
Postat 16 Ianuarie 2013, 19:14 de gyorgy tozser
...sau cu pestii lui...
pt. prima oara,zic si eu,ai o abordare echilibrata a temei...apropo de pesti.... ...vreo diferenta?...pt. d-l Gica...da...the fish is mute,vorba lui Bregovic...
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:15 de FBI
zi-le toser
nu te-ai gandit ca poate /ong/ asta care face un pic de tam-tam e platit tot de miliardari ca sa le faca publicitate ? un plus de vanzari in contul lor.
Postat 16 Ianuarie 2013, 00:02 de Oradean
e simplu
mistretii aceia sunt crescuti pt a fi sacrificati, exact ca si porcul din cotet. copiii din orfelinate si oamenii in varsta din aziluri, se bucura de aceasta carne de mistret. ceea ce e diferit e ca pt sacrificare, Tiriac invita o multime de miliardari. atata tot. cat despre "activistii" care se dau in spectacol, in fata presei, afla, mah, umflatule, manance-te azilu', ca asa procedeaza peste tot in lume. circ in fata obiectivelor foto si video.
Postat 15 Ianuarie 2013, 23:45 de nail
Vorbe multe
Economiseam spatiu si timp daca povestioara asta se reducea la cateva randuri,ca,de pilda:"Balc,ian.2013.Ion Tiriac plus x vanatori si y gonasi.Mistreti: q." Ar fi incaput intr-un rand pe pagina de mica publicitate...Se prefera marea publicitate,cu fotografie color.Bravo! (Si tot n-aflaram daca s-a baut mai multa bere sau tarie?)
Postat 15 Ianuarie 2013, 13:24 de gyorgy tozser
Cum scrii in ultimul timp, adica slab
Slabut articol, in nota din ultimul an. Eu n-as comenta legalitatea ci moralitatea acestui macel, precum si faptul ca Tziriac, fiind sub expunere media de prim rang ar trebui sa dea un exemplu de bun simt si cumpatare celor mai putin norocosi ca el. Ma mai uimeste pofta de a vedea sange a acestor bogatani, un vanator nu are cand sa vada asa ceva. E un semnal de alarma pentru noi toti faptul ca cei care iau deciziile sunt niste oameni de o asemenea cruzime. Nu se poate compara senzatia cand prinzi niste pesti sau cand vezi sute de animale MARI urland, sangerand si murind practic langa tine. Asa ca nu sunt de acord cu echivalenta pe care incerci sa o faci in articol.
Postat 15 Ianuarie 2013, 12:20 de Gică
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON