URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2017, 09:34

Festivalul de mâncat pe stradă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreme de câteva zile, ne-am înghesuit să mâncăm în Piaţa Unirii, la Street Food Festival. Vremea a fost frumoasă, lumea a dat iama, hotărâtă să golească toate oalele, grilurile şi tarabele. Faţă de prima ediţie din Oradea, ţinută anul trecut, oferta a fost mai mare, iar spaţiul mai aerisit. Cozile au fost direct proporţionale cu renumele brandului sau cu gustul produselor, dar şi cu răbdarea muşteriilor.

Street Food Festival a pornit de la ideea de a oferi altceva unei ţări în care reţeta de mititei este trecută în Constituţie, iar gustul cefei de porc la grătar e înscris în codul genetic. A reuşit să alunge fumul gros de cârnaţi prăjiţi şi aburii de bere ieftină şi proastă şi să le înlocuiască cu arome mai delicate. Oferta gastronomică mai diversă şi mai rafinată a scos din casă un alt tip de public, pe care, de obicei, îl vezi în alte locuri şi cu alte ocazii. Băutorii de bere la pet şi cei cu tricourile ridicate peste burţi nu au participat.

A fost scump? A fost. Deh, aşa e când trăieşti în noua Vienă sau mica Barcelonă. Dai un ban, dar locuieşti în noua senzaţie turistică a Europei, nu-i aşa? Lăsând la o parte mica ironie, preţurile au fost la nivelul celor de la marile festivaluri muzicale (vezi Untold), cu diferenţa că acolo nu ai alternative, fiindcă te afli într-un spaţiu închis şi controlat. În schimb, orădenii care n-au vrut să dea 7 lei pe un pahar de bere au putut căuta alternative mai ieftine la barurile din pasaj sau chiar la ABC-uri.

Că mai avem cale lungă până la capitalele cu care concurăm s-a văzut la capitolul muzică. Deşi standurile şi mesele erau pline-ochi, oferta muzicală nu a avut aceeaşi priză. Trupe ca Soul Serenade, JazzyBit sau FUNKorporation au adunat prea puţini melomani curioşi în faţa scenei, dar, e drept, nici n-a venit nimeni să le spună să dea muzica mai încet. Dacă în Timişoara, Cluj sau Bucureşti au public mai consistent, Oradea nu e pregătită deocamdată să îi primească pe scena mare din centrul oraşului.

Per ansamblu, Street Food Festival a fost un exerciţiu de socializare civilizată în mijlocul unui oraş care se vrea tot mai civilizat, un mod simplu de a accepta că mâncarea mai bună costă mai mult, că muzica poate fi şi altfel şi că românii nu sunt chiar toţi asemenea personajelor din reclamele la bere. Da, e ceva mai scump, dar civilizaţia costă, nu-i aşa?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
mda...
@Mitru: La standul marelui chef Foa, o bucatica de lipie, 200g de varza rosie si 4-5 bucati de costita fara un gram de carne in supa de bbq. Am rontait costitele ca un caine vreme de 2 minute si am aruncat totul la pubela, 26 de lei un meniu. Alt stand, nu i-am retinut numele, am stat ca vitele cateva persoane pentru ceva mancare mexicana, o muzica tare, ei se uitau la noi, noi la ei, dupa 20 de minute a venit unul mai destept si a intrebat daca au chilli con carne, la care un vanzator zice "n-am inceput inca, mai dureaza jumate' de ora". Am ajuns la alt stand, am stat 30 de minute pentru un hamburger, in conditiile in care eram al doilea la rand. Clientul din fata mea a cerut un meniu, a primit altceva, al meu a ramas undeva pe o tejghea, noroc ca l-am vazut, ca altfel si acum as sta acolo la rand. In concluzie: degeaba denumiri pompoase, daca primesti chifle de Kaufland cu cartofi prajiti si un sos dubios. Pe urma, degeaba denumirile pompoase daca nu pui naibii o poza sa vad si eu ce urmeaza sa mananc, sa compar eventual produsul finit cu ce ar fi trebuit sa fie. In final, multi angajeaza studenti pentru perioada asta, nu sunt instruiti, habar nu au ce trebuie sa faca, o dezorganizare totala.
Postat 23 Mai 2017, 12:05 de seth
NO me gusta
Chestia asta cu "muzica " care bauna la maxim la orice adunare populara /masa de 8 martie/ nunta / stranduri etc. din Oradea a devenit ceva chiar de nesuportat . Nu conteaza stilul , se bauna pur si simplu de nu te auzi om cu om. Groaznic, tiganie regateana adoptata 100% si de noi .Da mna, de gustibus disputandum acuma ?!
Postat 22 Mai 2017, 22:31 de SM
saracii oradeni...
Un astfel de festival civilizat e intotdeauna binevenit. Nu doar ca rupe monotonia, dar la ce consum a fost, am si avut ocazia sa vad cat de "saraci" sunt oradenii. @seth, la care stand ai patit-o? E bine de stiut! PS... comparatia cu Viena si Barcelona a fost o ironie, subliniata chiar si de autor...
Postat 22 Mai 2017, 21:51 de mitru
???
ma uit!!! de a dreptul uluit!!! ati comparat Oradea cu Viena ? .... cu Barcelona??? unicul capitol unde se poate face aceasta comparatie, este evantual METEO, iar daca suntem realisti comparam cu Salonta ( mai putin nr de locuitori) daca tot a fost zilele Salontai !
Postat 22 Mai 2017, 16:29 de Lenny
mda...
Imi pare rau, nu am ajuns inca in Barcelona, dar am fost in alte locuri unde nu tin minte sa fi platit intre 5-10 euro pe 200g de varza stropita cu sos de bbq si o bucata de costita cu zero carne. Daca asta inseamna sa fi om modern, prefer sa raman la ceafa sus-amintita.
Postat 22 Mai 2017, 14:52 de seth
@ TanarSiNelinistit
noa hai nu zau..
Postat 22 Mai 2017, 14:24 de User anonimizat
Nu esti tu cand ti-e foame
Tinas, bihoreanoradean... Foame mare, nu prea ati avut lovele sa mananca si gura vostra ceva in centru... nasol... Nu esti tu cand ti-e foame!... Sau in cazul vostru nu se aplica, voi chiar astia sunteti, cu foamea in gat mereu... :)))))))))))))))))
Postat 22 Mai 2017, 13:06 de TanarSiNelinistit
paine si circ pentru sarantocii de oradeni
Cica asa e cand traiesti in "noua Viena sau mica Barcelona".. Scump! pe cand vom umbla si bunastarea oradenilor ca sa simta cu adevarat ca traiesc intr-un oras cosmopolit? Inca suntem la coada clasamentului in privinta salariilor dar suntem fruntasi la taxe si preturi. Imi place cand ni se serveste chestia cu lipsa de meseriasi sau lipsa de eficienta a palmasului oradean, motiv pentru care nu merita platit mai bine.. da' nu-i bai nici un bai.. e bun de bestelit..
Postat 22 Mai 2017, 11:24 de User anonimizat
d-lui Tinas
. .ieșiți din garsoniera d-voastră sa rerespirați și alt aer decât cel care emana oala de noapte de sub patul d-voastră O sa descoperiți ca pentru România rămasă intre intre ani 1990 - 1995 controlata de securiști transformați în politicieni Oradea arata tare bine !
Postat 22 Mai 2017, 10:49 de qxx
!!
"" si a""
Postat 22 Mai 2017, 10:31 de Tinas
!!!
Ce Viena ...Ce Barcelona...??? pai pute a pisat sia kkt...peste tot in jegul asta de oras...praful e de doua palme pe strazi..vai s-amar..
Postat 22 Mai 2017, 10:31 de Tinas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON