URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2020, 11:31

Eroi, profesionişti, lichele...

Eroi, profesionişti, lichele... foto generic, romania-insider.com / Tommyandone / Dreamstime.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În spitalele din Italia şi Spania sunt mii de medici şi asistente care s-au adaptat condiţiilor vitrege şi folosesc pentru protecţie ce au la îndemână, inclusiv saci menajeri. În Italia au şi decedat peste 50 de cadre medicale la datorie. Nici unul n-a dat bir cu fugiţii. Nici acolo, nici în restul Europei.

La noi, veştile sunt de Balcani. Într-un spital municipal, singurul medic epidemiolog bărbat s-a cerut în concediu medical, invocând întâi dureri de spate, apoi îngrijirea copilului. Angajata unui alt spital a furat cantităţi mari de măşti, mănuşi şi dezinfectanţi pentru a le revinde. În alte locuri, medici şi asistente se revoltă că tocmai spitalele la care sunt angajaţi ei vor fi mobilizate anti-coronavirus. Ce revoltător - nu-i aşa? - că infectaţii nu dau cuvenitele "atenţii" şi perturbă dramoleta internărilor inutile, făcute doar pentru a smulge bani de la CAS...

În Bihor, slavă Domnului, încă n-am avut asemenea cazuri, după cum nu am avut - şi sperăm că nici nu vom avea - îmbolnăviri ale cadrelor medicale. Iar asta se datorează organizării locale corecte, cu spital dedicat anti-coronavirus şi cu spitale-suport, precum şi unor relaţii speciale între administraţia locală, câţiva investitori generoşi şi câteva firme cu rădăcini în Coreea de Sud, de unde se aduc dotări vitale.

Avem, din fericire, o echipă de profesionişti la secţiile de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal, care cel puţin până acum nu s-au plâns de nimic şi şi-au văzut de treabă. Dar avem şi "loviţi în aripă"...

La Judeţean, câţiva sorbonei, mici baroni de secţii cu grade la Facultatea de Medicină şi Farmacie, au refuzat săptămâna trecută, de gardă fiind, să coboare la UPU, conform procedurilor obişnuite, pentru consultarea unor pacienţi aduşi prin SMURD, pretextând că n-au costume de "cosmonauţi" şi, din cauza asta, se pot infecta. Asta, deşi la UPU a fost redus la minimum riscul contaminării de la pacienţi. Ei, aceşti medici sunt leprele, în opinia mea, cu nimic diferite de doctorul din Rădăuţi care voia să dezerteze în concediu medical ori de asistenta din Ploieşti prinsă cu materiale furate.

În medicină nu avem nevoie de eroi. Ar fi stupid şi păgubos să cerem cadrelor medicale să plece la război cu mâna goală. Dar pentru că şi efortul anti-coronavirus e tot un război, în care medicii sunt ofiţeri care ar trebui să dea pildă de integritate, tot ce e mai rău este ca aceştia să fie nişte defetişti care subminează moralul colectiv, şi aşa fragil.

În Ungaria vecină, Guvernul Viktor Orban tocmai a ordonat ca în fruntea fiecărui spital să fie un comandant militar, a cărui misiune e să asigure respectarea reglementărilor epidemiologice, existenţa stocurilor de materiale şi gestionarea "fără întreruperi" a resurselor umane.

În război, dezertorii sunt judecaţi sumar de Curtea Marţială şi executaţi fără apel. Medicii şi asistentele noastre sunt datori să nu rişte asemenea stigmat, pentru că există viaţă şi după coronavirus, şi-l vor purta tot restul vieţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
101234
Penibil mai ești, tu ai invocat primu moderatoru, așa ceva!? :)))))
Postat 01 Aprilie 2020, 10:36 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat si cate conturi mai ai
Ma mincinosule, te-ai vrea si tu vreun cenzor manipulator... Intri sa provoci scandal dupa care astepti sa-ti sara fartatii sau moderatorul in ajutor. Te-am citit din prima ce fel de poama esti. Asa faci tot timpul. Vai si amar de capul tau. Ti-am acordat prea mult timp azi. Hai sictir!
Postat 01 Aprilie 2020, 10:13 de Oradea2020
101234
Un singur cont am, răspunde la un singur mail, la un singur ip, moderatorul vede asta, chiar am numele complet acolo. Dacă tu ești deranjat, te blochează de două ori după ce te-au rugat să te calmezi dar totuși te întorci, nu înseamnă că trebuie să fiu și eu la fel. Cu mine nu ține, pe boala ta te fac să pieri.
Postat 01 Aprilie 2020, 09:56 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat si cate conturi mai ai
Pleaca, ma, de aici cu minciunile tale. Tu minti mai des decat respiri. De scris poate ca ai scris, insa dupa ce te-ai incuiat in casa. In orice caz, la fata locului n-a fost nici urma de tine.
Postat 01 Aprilie 2020, 09:45 de Oradea2020
oradea101234
Ba am fost, ți-am scris de acolo, uite aici postarea la care nu ai răspuns fiind acasă sub masă de frică. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-35/lupta-cu-coronavirusul-peste-3000-de-teste-prelucrate-intr-o-singura-zi-in-romania-dintre-cei-bolnavi-doi-sunt-in-stare-grava-155325.html
Postat 01 Aprilie 2020, 09:36 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat si cate conturi mai ai
Iar minti sovinule. Umbli doar cu minciuni si sa faci scandal... online. Am fost acolo dar nici urma de tine. Te-ai incuiat in casa de unde minti si faci scandal. Te-ai vrea si tu vreun cenzor manipulator. Esti cu mult si sub nivelul celor din Coreea de Nord. Te arde adevarul si incerci sa minti, manipulezi, cenzurezi. Vai si amar de capul tau. Moderatorule, nu te autosesizei ? Individul asta umbla sa provoace iar scandal.
Postat 01 Aprilie 2020, 09:20 de Oradea2020
Oradea101234
Vezi cât te-a ținut? Iar ți-ai dat arama pe față! Atâta poți, jigniri. Ai zero toleranță la frustrare. De ce n-ai venit la întâlnire să mă faci șovin, mincinos și multe, altele? Eu n-am nimic de ascuns, m-am prezentat. Ești slab!
Postat 01 Aprilie 2020, 09:07 de oradeaveche
oradeaveche, two, user anonimizat si cate conturi mai ai
Ma propagandist sovin, cu minciunile si apucaturile caracteristice, iar cauti sa faci scandal. Te arde foarte tare adevarul. Comentariul meu este la subiect si e cat se poate de pertinent. Nu la fel sunt, insa, si comentariile tale. Te-ai vrea si tu vreun cenzor manipulator care sa stearga conturile celor care iti spun adevarul. Sovinule, esti sub nivelul propagandistilor din Coreea de Nord. Moderatorule, nu vezi ca asta (mai sunt cativa ca el) umbla sa faca iar scandal ?
Postat 01 Aprilie 2020, 08:28 de Oradea2020
Oradea2020101234
Ești obsedat de iredentism să poți avea o opinie limpede despre altceva. Ai două conturi blocate pentru limbaj vulgar, nu mai durează mult și o să-l ai și pe ăsta. Nu-ți fură nimeni Ardealu, nici măcar pateul.
Postat 01 Aprilie 2020, 05:51 de oradeaveche
Dragi patrioti
Se mai cinta imnul, prin oras,la granite,la megafon?
Postat 01 Aprilie 2020, 00:26 de excalibur
Ati observat propaganda si incercarea de cenzura a iredentistilor ?
Articol... S-a trecut sau nu la numirea cate unui comandant militar la conducerea spitalelor din Ungaria ? Cenzura si propaganda groteasca a iredentistilor unguri este de nivelul celei din Coreea de Nord. Exemplul dat era tocmai pt a reda propaganda si cenzura groteasca a acestor lichele ipocrite.
Postat 31 Martie 2020, 23:14 de Oradea2020
Subiect de dezbatere
Ar fi interesant de dezbatut cu viitorii parlamentari in cadrul emisiunilor televizate, dupa terminarea acestei pandemii, tema angajatilor din domeniul medical/ salarii marite sau nu, obligativitatea angajarii doar la stat sau doar la privat, numarul maxim de cumul in funcții, obligatii dupa terminarea scolilor medicale de stat pentru absolvenți, etc.
Postat 31 Martie 2020, 20:24 de Doru2019
Oradea1234
Mă așteptam să dai exemplu din Nagorno Karabah sau Ingușetia dar văd că nu reziști fără Ungaria.
Postat 31 Martie 2020, 19:07 de oradeaveche
Lichele ipocrite
Nu exista padure fara uscaturi. Imensa majoritatea a cadrelor medicale isi risca sanatatea si vietile la datorie. Am vazut scandal si amenintari cu procese guvernantilor, datorita lipsei echipamentelor de protectie, facute de medici si in Franta, Italia, Spania, SUA si alte tari care se spune ca au unele dintre cele mai performante sisteme medicale din lume. China sau alte tari, cu sisteme dictatoriale si propaganda caracteristica, nu intra in discutie. Acolo cenzura face legea. Cat despre exemplul cu Ungaria, daca la noi s-ar trece la numirea cate unui comandant militar in fruntea spitalelor, tocmai lichelele ipocrite iredentiste si slugile lor din presa, ar sari ca arsi ca s-a instaurat dictatura in Romania. Vedem ce comentarii fac si cand vine vorba de restrictiile de circulatie, intalnite peste tot in lume, impuse de situatia generata de Covid-19.
Postat 31 Martie 2020, 15:23 de Oradea2020
bine punctat!!
foarte bine a punctat Adrian Cris.... bravo! nu avem nevoie de lichele ci de eroi...
Postat 31 Martie 2020, 14:26 de TanarSiNelinistit
front
Cand te joci de-a armata si faci doar "pac-pac", nu inseamna ca esti pregatit de razboi. Criticile si remarcile de orice fel nu se potrivesc. Cand esti pe front si-ti trece glontul pe la ureche....nu mai e "pac-pac" se schimba psihologic totul. In locul celor din linia intai pot veni sa demonstrezee cei din spatele frontului...nu-i asa? Asteptam exemple.
Postat 31 Martie 2020, 14:18 de Christa
Zumzet
Era ieri un zumzet cum ca nu se mai accepta demisii in sistemul sanitar.Alte tari si-au chemat pensionarii sa sustina tara.Adevarul e ca virusul asta omoara.Bun,optimistii zic ca 80% fac forme usoare.Altii zic ca pandemia va dura 2 ani,cu infectarea 60-70% din populatie, cu pierderile aferente.Putem imagina o forma de compensatie: de exemplu,iti dai demisia acum,nu mai iei pensie de la statul roman.Mult mai suportabil decit plutonul de executie.Aplicabila si altora care fac prostii...
Postat 31 Martie 2020, 12:35 de excalibur
Doi, trei iepuri dintr-un foc, doctor la stat, doctor în privat și profesor la stat + știți voii!!!! da da adică nu nu nuu!!!
Au acum prea multa treaba la stat și nu pot sa o sterpeleasca la cabinetele particulare pe vremuri la ora 13 nu mai găseai medici în spitale în afara celor de garda toți o ușteau acum c-am nasol cu corona asta
Postat 31 Martie 2020, 12:30 de sss
nume
N-ar strica sa dati si niste nume ale acelor lepre. Pt a nu fi invinovatiti si cei ce-si vad de treaba lor, dar si pt a sti pe cine sa ocolim altadata.
Postat 31 Martie 2020, 12:24 de oradea_mea_si_a_ta
la plăcinte înainte, la război...
Ce fel de cadre medicale sunt alea care azi văd că spitalul nu are măști spirt și mănuși pentru protecție, dar ieri nu vedeau că pacienții nu au vată, pansamente și leucoplast? Ce fel de personal medical e ăla care ieri își lua salariul gras fără să-i pese de condițiile de muncă și care azi dă bir cu fugiții din cauza acelorași condiții? Ce fel de doctori avem în spital care s-au angajat prin ușa din dos cu pile la Universitate și au fentat examenele profesionale? Vedem acuma când dau bir cu fugiții tocmai incapabilii și pilangii de partid și de stat...
Postat 31 Martie 2020, 12:16 de decalog
Excalibur
Sunt de acord! La razboi ei stau îndărăt. Dar sunt primii care iau laurii... La toate instituțiile ce cam la fel.
Postat 31 Martie 2020, 12:08 de scorilo
Dreptate in mare parte
Singura observatie,in favoarea dezertorilor,e ca nu ne loveste un cutremur,un tsunami. E o mega furtuna,vizibila la orizont de 2 luni.Politrucii,fara guvern,ala-bala portocala,uite guvernul,nu e guvernul,uite citu,nu e citu...E destul de frustrant sa-ti dai viata,pe front,cu miinile goale,pentru niste incompetenti,care vor supravietui si-ti vor aduce coroane la mausoleu.
Postat 31 Martie 2020, 11:43 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON