URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2013, 09:55

Educaţie şi segregare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Măcar pentru că jumătate din sângele fiului meu este unguresc, pentru că am buni colegi şi prieteni maghiari, şi pentru că apreciez destule personalităţi ale acestei comunităţi (inclusiv politicieni, vă vine să credeţi?), mă consider lipsit de tare şovine. În sufletul meu, în orice caz, nu urăsc niciun ungur, asta pot spune cu mâna pe inimă. Pe unii, e adevărat, îi detest, dar nu-i urăsc.

Ca locuitor al acestui oraş, însă, sunt uluit uneori de manifestările cu iz şovin ale unor concitadini maghiari care, profitând de rangul şi puterea lor, au ajuns să transforme încet-încet unele drepturi în abuzuri şi să stimuleze, pe tăcute, o adevărată segregare etnică în şcoli. Mă refer la strategiile UDMR Bihor care şi în Oradea pe de o parte sprijină bisericile maghiare să revendice clădiri de interes public (uneori chiar şi fără temei legal, pentru că se invocă drepturi de proprietate având ca referinţă nu 1945, anul naţionalizării comuniste, ci nostalgii coborând până în Evul Mediu), iar pe de altă parte îi încurajează pe etnicii maghiari să-şi dorească şcoli exclusive, ca şi cum existenţa claselor maghiare laolaltă cu cele româneşti în şcoli mixte ar fi neîndestulătoare sau, mai ştii, periculoasă ("riscul" fiind, probabil, ca maghiarii şi românii să crească de mici nu străini unii de alţii, ci împreună, ca prieteni).

În acest număr al BIHOREANULUI am descris, cu mijloacele avute la îndemână, felul în care se nasc, forţat, şcoli exclusiv maghiare, prin adunarea claselor maghiare din şcolile mixte într-una care, apoi, e declarată unitate de învăţământ cu predare doar în limba maghiară, precum şi reacţia deplasată a unei directoare de şcoală care, neputând intra în posesia mai multor spaţii, s-a răzbunat reglementând accesul copiilor la WC-urile şcolii în funcţie de naţionalitatea acestora.

În acest caz, al directoarei de la Szacsvay Imre, am bănuiala că excesul n-ar fi fost posibil dacă persoana în cauză nu ar fi avut puternica susţinere a UDMR, din care - de altfel - face parte, şi în numele căreia a fost, pe rând, inspector şcolar, secretar de stat şi director în Ministerul Educaţiei, iar în final ditamai consilierul de stat, pe lângă fostul vicepremier Marko Bela. Personal, nu cred că un alt educator, fie şi maghiar, dar fără "spate" asigurat, şi-ar fi permis un asemenea gest fără a fi măcar mustrat!

De când am aflat despre această situaţie, mă tot întreb de ce, până acum, UDMR Bihor s-a lăudat doar cu miniştrii Sănătăţii, Cseke Attila şi Ritli Ladislau, doi din politicienii maghiari stimabili pentru lucrurile bune pe care le-au făcut pentru Oradea, dar niciodată cu secretara de stat de la Educaţie? Oare fiindcă, spre deosebire de Cseke şi Ritli, doamna Pasztor a avut misiunea să facă "lobby" doar pentru şcolile maghiare?

Răspunsul e la îndemâna oricui, căci atâta timp cât persoana în cauză a fost în conducerea Ministerului Educaţiei s-au închis doar şcoli româneşti şi s-au deschis doar şcoli maghiare. Place, nu place, atât se vede!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
liberali vs udemeristi
O asemenea impartire a regiunilor ar tine cont de necesitatea echilibrului economic, a intinderii si numarului de locuitori, de existenta universitatilor si a cailor de comunicatii convenabile pentru toate judetele componente, si nu ar duce la o enclavizare etnica”, a argumentat presedintele Consiliului Judetean si al PNL Bihor, Cornel Popa.
Postat 02 Februarie 2013, 19:20 de nail
liberali vs udemeristi
Presedintele Consiliului Judetean Bihor si al organizatiei judetene a PNL, Cornel Popa, a inaintat conducerii PNL un proiect conform caruia regionalizarea ar urma sa se concretizeze prin infiintarea a zece regiuni. Astfel, conform proiectului inaintata de C. Poapa, cele zece regiuni propuse de vicepresedintele PNL Cornel Popa sunt: -> Crisana (cu centrul la Oradea, formata din judetele Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures) -> Carpatica (cu sediul la Brasov, formata din judetele Brasov, Sibiu, Harghita si Covasna) :)) Iata deci, un proiect care dejoaca planurile separatiste udmeriste. Inclusiv, Muresul, este plasat intr-o regiune diferita de Covasna si Harghita iar la dihoreanul e acum o tacere de mormant, de priveghi !!!!!!!!!!
Postat 02 Februarie 2013, 19:07 de nail
Leprele udemeriste@
Azi, la Bucuresti, udmr, a sustinut iar, (a cata oara ?!?), \"varianta de regionalizare\" cu 16 regiuni. Ciumpalcii tin ca porcul de traista de aceasta varianta in care sa-i concetreze pe unguri in doua zone. Covasna-Harghita-Mures plus Bihor-Satu Mare- Salaj. Cornel Popa, le-a dat flit. A spus ca vrea o regiune in care sa fie Oradea centru dar in care sa intre si Maramuresul. Nu le-a tinut figura sarlatanilor udemeristi. Aceasta situatie in care udemeristii au fost infranti, nu apare in dihoreanul, ziarul de limba romana al udemeristilor. Nici macar nu e de mirare. Astia (dihoreanul, in special criszj) care a tot batut toba cu Oradea centru regional, dar NOTA BENE, varianta udmr, nu spune un cuvant despre ce s-a intamplat azi, si varianta cu care au venit liberalii din Bihor, adica, Oradea ca centru de regiune dar care sa cuprinda si Maramuresul !!!!!!!!!!!!!! foarte bine pt parlamentarii romani din Bihor !!!!!!!!!!!! Nu variantei cu caracter etnic, sustinuta de sarlatanii udemeristi.
Postat 02 Februarie 2013, 18:52 de Transilvania=Romania
Dupa fapta si rasplata.
Sa fie dupa cum o vrea Domnul, iar actualilor reprezentanti ai UDMR Bihor sa le dam ce a taiat Ciomul.
Postat 02 Februarie 2013, 11:26 de SAFE
prostia omeneasca
daca ungurii nu invata din greselile facute de-a lungul timpului, o vor pati dinou.
Postat 01 Februarie 2013, 16:45 de nail
tonomate
interesante lucruri spui. recunosc, nu le stiam. asa se explica tot pupincurismul la adresa udemeristilor. fir-ar ai draqu' toti, legati inclusiv de ghirila, alta **** locala.
Postat 01 Februarie 2013, 16:34 de book
Aha !?!
Aşadar nevasta lui Criş e de etnie maghiară. Aşadar nevasta lui a ajuns să fie anagajată la consiliul judeţean, de Kiss vicele, pentru că tipa îndeplinea trei condiţii. Prima că e nevastă de jurnalist (cum se crede el), a doua pentru că ştie limba maternă pe de rost, iar a treia pentru că încă poartă proteză dentară de corecţie şi poate astfel rrrrârrrâiiiii mai bine.
Postat 01 Februarie 2013, 16:03 de Carp III
@Pistike
inspirat. comentariu tare de tot insa unii nu au coloana verticala. au si in loc de sira spinarii tot un stomac nesatul.
Postat 01 Februarie 2013, 05:57 de @Pistike
peste bot
Turiştii călare, asiaticii originari de pe la poalele Uralilor, se apropie de finalul aventurii europene. Cei care nu-şi pun ştreangu singuri, vor migra înspre ţarcurile pe care le vom pregăti, din fonduri europene, pe amplasamentul actualelor gropi de gunoi. Acolo se integrează perfect. Tot UDMR Bihor e compus din slugile depanatorului tuciuriu, a căror misiune unică e să facă circ. Inclusiv Ceica Otilio şi Ritli, favoriţii lui Abrudan. Stai liniştit Adriene, dacă faci cerere la Tocheş, o să-ţi pună pruncu pe lângă Ciomârtan ca să facă din el un sălbatec care mă tem o să te ia la plesneală. Naiba să te ia de ţigan albanez care le-ai invadat corturile...
Postat 31 Ianuarie 2013, 09:50 de Pistike
sovinii de langa noi....
Niste imbecili cu creier de musca (tzetze). Daca nu le convine in Romania, sa mearga in ungaria. Nu-i opreste si nu-i plange nimeni. Valea !
Postat 31 Ianuarie 2013, 08:02 de smart
Realitati
Foarte bine, Cris ! Ai inceput sa constati si tu de ce sunt in stare aceste lepre separatiste, segregationiste. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Aceste lucruri se intampla si trebuie consemnate. In fata unor astfel de actiuni autoritatile trebuie sa dovedeasca fermitate. Aici duc politica si votul pe criteriu etnic. Iata, o astfel de educatie se da acestor copii in scoli.
Postat 31 Ianuarie 2013, 06:56 de on site
tema anului pentru orbi :))
Domnule Cris obiectiv mai santeti cand uitati cauza caruia se deschid noi scoli ,licee maghiare, uitati ca dupa 1920 si 1945 statul roman desfintat o buna parte a sistemului scolar maghiar din Transilvania. Pai rugati ca tineretul s-a faca mai multi copii astfel nu s-ar inchide scoliiile ,ori s-a se construiasca altele noi unde cele vechi au fost revendicate Cu demagogie nici scoli si nici elevi nu se nasc,nuami ochii se inchid si banii statului dispar in buzunarele politicieniilor. Pana cand un liceu sau scoala nu devine maghiar consiliul local oradean nu pune bete in roate ,insa cand se schimba situatia incep actiunile de \"bunavointa\" si de alte magii mioritice, ba ca consiliul local printr-un act de donatie doneaza terenul de sport al liceiului Lorantffy bisericii ortodoxe ,iar in cazul Szacsvay caldirea din vecinatetea lor este data altora celor de la Eminescu :))) Udmr-ul nu prea are ce s-a lauda cu Cseke, a fost ministru al sanatatii era cel mai slab dintre cei existenti , a dat gir unei restructurari dezastruoase din lipsa de profesionalism si experienta.
Postat 30 Ianuarie 2013, 19:14 de sinn fein
sovinism, segregationism, separatism, izolationism, revizionism, iredentism.
n-ar trebui sa fii uluit, daca ai gandi putin mai profund ! majoritatea ungurilor voteaza pe criteriu etnic. separtism, segregationism, denumiri iredentiste, revizioniste...
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:53 de The Fast Line
nu educatie si segregare mai corect segregare in educatie
Stimabili jurnalisti - titlul er fi fost mult mai potrivit daca era: Segregare in educatie - si daca ati fi putin profesionisti ati merge cu ani in urma sa vedeti cum a luat nastere si cu al cui suport si sutinere- Scoala Szacsvay Imre. In urma cu trei ani Scoala cu clasele I-VIII George Cosbuc - a trebuit sa isi schimbe instantaneu denumirea in Scoala cu clasele I-VIII Szacsvay Imre - unde obligatoriu sa invete doar copii de etnie maghiara, ceea ce facea la vremea respectiva ca toti copiii de etnie romana sa isi gaseasca un loc in alte scoli - situatie cu care m-am confruntat personal cand cu o saptamana inainte de inceperea anului scolar a trebuit sa gasesc loc intr-o alta scoala pentru baiatul meu. Dragi jurnalisti ghiciti cine sustinea aceasta initiativa : doamna Pasztor Gabriela - care functiona in Minister si avea puterea de a sustine astfel de demersuri. Ca urmare acum ca doamna a ajuns directorul acestei institutii mai are o singura problema de rezolvat sa dispara din acea cladire cele 3 clase ale Colegiului - clasele II, III si IV ale Colegiului.
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:33 de katalin
pt ea
Draga doamna nu mai da prea mult din gurita ca vor veni la guvernare incurand nationalistii ca tara NU MAI RABDA si atunci tare mult a trebui sa-ti ascunzi tot neamul si pretinii dar scapare nu mai aveti. Pe curand!
Postat 30 Ianuarie 2013, 12:45 de roman
dle cris...
Am citit editorialul din ziar si aveti mare dreptate.Nici eu personal nu am nici cele mai mici probleme cu etnicii maghiari dar daca tot ei doresc scoli separate atunci de ce nu muta cele aprox12 clase maghiare de la colegiul national mihai eminescu in oricare alt liceu de al lor chiar si ady endre,unde se lafaie copii in aprox 30 de sali libere cand la colegiul mihai eminescu nu mai au nici o sala de laborator datorita suprapopularii.e o nesimtire mare ca ei in celelalte sacoli sa aiba cel putin 20 de sali libere care le tin pentru tot felul de activitati iar altii nu au nici o sala libera.DECI 12 CLASE MAGHIARE MUTATE LA ADY ENDRE IAR ATUNCI SI EMINESCU VA AVEA LABORATOARE !!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 10:35 de dr.dre
Fiecare pasăre pe limba ei piere
Maghiarii aparţin unui neam "aprig", aşa cum s-a văzut în istorie. Doar că, întotdeauna când "au sărit calul" a apărut vreun "neadaptat" la cererile lor, dându-le cu putere peste bot, ca să-i audă schelălăind vreun secol. Singura lor vină, a maghiarilor, e lipsa de memorie.
Postat 30 Ianuarie 2013, 10:30 de Carp III
fleacuri si fleacuri
o cultura nu poate sa fie rea indiferent de etnie dar prostia unora face mult, mult rau , de mic am crescut intre multe etnii si nu am murit dar daca stau numai intre romani imi iau loc de veci, regres total si multa lasitate :)))) nu as putea trai fara alte culturi .Nu ma deranjeaza nici o etnie cum ma deranjeaza prostia romanului !!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 10:00 de caracterul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON