URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2019, 10:03

Drama unui popor chefliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea mai mare parte din localităţile ţării, festivalurile de zilele satului/comunei/oraşului sunt doar modul prin care primarii îşi maschează lenea şi incompetenţa. Concertele se aud, artificiile se văd, friptanele se simt în nări, oamenii au astfel dovezi directe că primăria face ceva pentru ei. E un mod mult mai isteţ de a cheltui bani decât pe studii de fezabilitate, pe care nu le vede nici dracu', sau pe şantiere ce provoacă praf, noroi şi nervi.

Doar gripa aviară şi cea porcină s-au răspândit în România mai rapid decât concertele şi festivalurile de stradă. Să găseşti astăzi o comunitate care nu sparge bani publici pe cântări aniversare e infinit mai greu decât să nimereşti o maşină adusă de dincolo fără vicii ascunse. Fapt pentru care acel candidat de primar ce va anunţa, în campanie, că vrea să suspende serbările aniversare, pentru a dirija banii în alte direcţii, va primi voturi doar de la rudele de gradul I.

Să-ţi serbezi localitatea împreună cu ceilalţi nu e un păcat, să nu fiu înţeles greşit. E păcat doar atunci când nu ai canalizare, nu ai drumuri asfaltate, nu ai iluminat stradal sau pierzi jumătate din agentul termic în reţele găurite, dar te droghezi cu 3 beri şi 7 mititei pentru ca să uiţi de toate astea. Iar după ce aburii se risipesc, te iei din nou la trântă cu mizeria de zi cu zi, mânat de la spate de amintirea superbă a concertului de aseară.

La fel cum, pe vremuri, la nunţile ţinute în bătătură socrul mare turna pietriş peste tina din curte şi acoperea pereţii semi-dărâmaţi cu covoare şi carpete "ca să fie frumos", tot aşa, unele oraşe şi orăşele din România se împopoţonează cu leduri, lasere şi ornamente hi-tech direct peste mizeria şi dărăpănăturile de zi cu zi. Nu contează că totul arată ca un rahat ornat cu frişcă şi marţipan, important e să se simtă lumea bine şi să-l pupe cu muci pe dom' primar. Astfel de situaţii se văd cel mai bine în timpul sărbătorilor de iarnă.

Industria muzicală, coautoare la toate aceste ospeţe, îşi trage singură şuturi în fund fără milă. Aici banii se câştigă uşor, publicul e asigurat... Cânţi la 10.000 de oameni, din care jumătate poate nici n-au auzit de tine, iar apoi te lauzi pe Facebook că ai umplut piaţa publică. Şi, mare surpriză, anul următor, la primul concert pe bani în acelaşi oraş, te trezeşti cu 50 de bilete vândute. Că, deh, lumea nu e proastă să plătească pentru ce poate primi gratis.

Dacă s-ar pune la un loc bugetele cheltuite în ultimii 10 ani pe serbări câmpeneşti şi orăşeneşti de către toate primăriile din ţară, s-ar strânge bani pentru o autostradă de jur împrejurul României. Dar noi suntem un popor chefliu, care îşi trage seva din clinchetul de pahare şi fumul de grătar. Rezistăm mult mai bine fără canalizare, asfalt şi apă caldă decât fără distracţie. Iar gropile nu se mai văd atunci când privim înspre cer artificiile acelea minunate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Total...
...de acord cu matale, stimate Domn!! Stau în Rogerius și adesea aud dinspre centru tunetele caracteristice focurilor de artificii!! De fiecare data ma întreb ce mama dracului mai avem de sărbatorit!! Panem et circenses...
Postat 09 Octombrie 2019, 12:05 de AnaConda
OMG
Am crezut ca e vorba despre oradea...dar m-am linistit: cele relatate se intimpla "În cea mai mare parte din localităţile ţării". Keep walking
Postat 08 Octombrie 2019, 23:24 de excalibur
Subtil
Bine punctat Luciane. Se nu uitam ca adulatorii si amatorii de astfel de evenimente se gandeac de doua ori daca sa manance meniul zilei la cantina fabricii sau sa isi faca un sandwich acasa, in schimb se bucara de zilele orasului sau de festivalul mancatului pe strada, unde o gustarica si o bautura costa cat salariul lui pe o zi.
Postat 08 Octombrie 2019, 22:04 de oradeanbihor
PERFECT
In sfarsit, un articol care pune punctul pe "i".Prost-i ala care da, nu ala care cere.Sunt multi care abia asteapta serbarile orasului, dar nu stiu cata mizerie zace in spatele tejghelei.Comerciantii nici nu se spala pe maini dupa ce fumeaza, se pisa, se caca.Mai nou, cu aceleasi manusi trase pe mana iau si banii clientilor.N-as manca vreodata de la astia!
Postat 08 Octombrie 2019, 10:28 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON