URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2018, 16:35

Dragă Andrei...

Dragă Andrei... Foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost la tine, la înmormântare, dar nu te-am plâns. Înmormântarea nu a fost despre tine, ci despre Dumnezeu, Iisus şi alte personaje din cartea aia cu coperţi negre şi pagini subţiri ca foiţa de ţigară. Preoţii ar fi trebuit să ne lase pe noi să vorbim despre tine, să ne amintim cum ne-am cunoscut şi câte am făcut împreună, să-ţi sărbătorim spiritul şi energia. Dar, din păcate, slujbele de îngropăciune nu sunt despre oameni, ci despre sfinţi.

A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.

Dragă Andrei, să ştii că părinţii tăi au fost extraordinar de puternici. Oamenii aceia minunaţi, care te-au crescut atât de bine şi pe care îi pomeneai tot timpul, s-au auto-educat exemplar pentru a face faţă acestei despărţiri îngrozitoare. Iar Ari, băiatul tău proaspăt intrat la liceu... Ştii ce s-a întâmplat cu el? S-a maturizat brusc, a devenit dintr-odată bărbat. Te moşteneşte în toate calităţile, iar colecţia ta de muzică e pe mâini şi urechi bune. Să mă ierţi, dar o să-l mai invit la o bere când ne vedem prin oraş.

Andrei, am pus muzică în cimitir, la înmormântarea ta. Două cântece Toto pe care le ştiu de pe vremea când eram colegi pe salarii de mizerie, când tot ce ne ţinea în viaţă era pasiunea (iar tu erai campion la capitolul ăsta). Mama şi tatăl tău au ales "Hold The Line", aşa că pentru câteva minute, spiritul tău s-a desfătat înainte de ultimul drum pământesc al trupului. Iar până ai ajuns la locul tău de veci (Ah, ce oribil sună!) te-a însoţit "I Will Remember". A fost atât de răscolitor! Atunci au curs mai multe lacrimi decât în timpul slujbei.

Când ne-am văzut ultima dată, pe terasă, cu trei zile înainte de acea sâmbătă blestemată, n-am schimbat niciun cuvânt. Voi eraţi la o masă, eu la alta. Dar gesturile ce ni le-am făcut de la distanţă au exprimat totul – plăcerea de a ne întâlni, bucuria de a te vedea fericit alături de o femeie venită ca un ultim cadou din partea destinului, satisfacţia de a-l şti pe Ari intrat la liceu... Iniţial, n-am vrut să vă deranjez, dar, după un timp, m-am răzgândit. M-am ridicat să vin spre voi, însă... plecaserăţi.

Ne-ai dat multe lecţii în viaţa ta, Andrei. Să fim sinceri indiferent de consecințe, să ne cultivăm continuu pasiunile, să nu stăm prizonieri în relații care mai mult consumă decât hrănesc, să iubim întotdeauna ca la 18 ani... Îţi mulţumesc pentru tot. Nu te-am plâns la înmormântare, dar o să am tot restul vieţii pentru asta: când o să ascult Toto, când o să-l văd pe Ari, când o să dau peste fotografiile făcute împreună ori când voi trece pe strada ta.

Drum bun, Andrei! I'll see you on the dark side of the moon, my friend!

P.S. Iartă-mă, te-am minţit! Am plâns şi eu la înmormântare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ok, inteleg
Dar daca tot sunteti asa porniti impotriva slujbei de inmormantare, de ce l.ati mai dus la Biserica si nu direct in mormant?! Ca va place, ca nu va place, slujba respectiva face parte din intreg (sa zicem luatul adio de la un prieten) si trebuie acceptata asa cum e. N.am nimic cu nimeni, doar ca nu inteleg comportamentul unora
Postat 20 Iulie 2018, 12:31 de speed
@speed
Nici eu n-am fost pentru ”slujba ortodoxă” sau de alt fel. Am fost ca să conduc la groapă un coleg drag, pe care îl cunosc de când era un tânăr adolescent, nonconformist, plin de pasiune și la fel de revoltat. Dacă l-ai cunoscut pe Andrei, ar trebui să știi că omagiul lui Lulu l-ar emoționa, dar n-ar da un scuipat pe schelălăielile bâlbâite, reci și de prost gust ale unui preot care nu ratează ocazia de a pupa dosurile politicienilor până și la o slujbă de înmormântare. Oricum, pe Andrei nu-l mai afectează nimic. R.I.P. Andrei!
Postat 20 Iulie 2018, 11:04 de che
mare păcat ca a murit! ce nu ne spune nimeni: trebuie mers la analize....de tineri !!! astea nu-s vremuri! de aia cade lumea secerata!
Condoleante familiei!
Postat 19 Iulie 2018, 21:33 de ADINA
Toti cei care au adaugat comentariu
Buna. Nu am obiceiul sa adaug comentarii la anunt, dar de data acesta o fac. Sa va fie rusine la toti cei care adaugati astfel de comentarii la un articol care este de fapt o scrisoare de la un prieten. Fiecare cuvant din articol este adevarat, inmormantarea a fost jalnica cu exceptia celor cateva minute in cele care am avut ultima ocazie sa ascultam muzica lui preferata alaturi de el. Atunci, in acele clipe si-au luat ramas bun toti cei prezenti de la el, l-am simtit cateva clipe intre noi. Daca nu va place articolul, aveti tot dreptul sa fie asa, dar va rog din suflet, taceti dracului si vedeti-va de treaba voastra. In ceea ce ma priveste pe mine, acest articol este cea mai frumoasa scrisoare de ramas bun di sunt sigura ca si Andrei ar fi de aceasta parere. Drum bun Andrei...
Postat 19 Iulie 2018, 21:30 de Kinga77
@TanarSiNelinistit
Sclav?! De unde si pana unde?!?
Postat 19 Iulie 2018, 18:01 de speed
Speedule, sclavule!
cum ar fi trebuit sa scrie?... subtire ca si creierul lui Speed?
Postat 19 Iulie 2018, 17:47 de TanarSiNelinistit
!!!!
Mare pacat...
Postat 19 Iulie 2018, 17:31 de Tinas
Draga Andrei...
Imi pare rau sa vad, cum un coleg de.al tau, nu e in stare sa scrie un articol omagiu fara sa o dea in balarii...si aici ma refer la prima parte a articolului. Ciudata rau comparatia dintre foile Bibliei si foita de tigara (pe bune, doar atat ai putut?) Stii ce e aia slujba de inmormantare? Daca nu.ti plac slujbele ortodoxe, pt ce ai mai mers? Doar sa semnezi prezenta si sa te bagi in seama cu un articol dupa?! Multumim domnule ziarist ca, din pct meu de vedere, ai facut un *. R.I.P Andrei! :(
Postat 19 Iulie 2018, 17:16 de speed
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON