URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2017, 13:12

Două întâmplări frumoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-au vizitat acum câteva luni nişte amici dintr-un alt oraş. Într-o seară m-au rugat să le recomand un restaurant din Oradea unde să mănânce ceva bun, nu foarte scump. I-am trimis la un restaurant cu specific italian, unde mai merg şi eu din când în când. Nu fac numele public* pentru a nu fi bănuit de reclamă, deşi, o să vedeţi, ar fi din plin meritată. Când s-au întors, oamenii aveau nu numai burţile pline, ci şi o poveste care m-a lăsat mască.

Ce se întâmplase? Ajunşi flămânzi la restaurantul cu pricina, li s-a spus că nu mai există nicio masă liberă. Rezervare nu aveau. În acest moment a intrat în scenă patronul. Le-a spus că mai are un local similar, aflat nu departe, şi i-a întrebat dacă ar vrea să meargă până acolo. Oaspeţii au fost de acord.

Proprietarul s-a uitat pe camerele video ale celui de-al doilea local şi a văzut o masă liberă. A sunat şi a poruncit ca masa să fie rezervată, i-a întrebat pe clienţii călători ce vor să servească şi a plasat comanda. Pe când amicii mei au ajuns la restaurant, bucatele erau gata şi, pe deasupra, foarte gustoase. Povestea m-a lăsat mască. Reacţia patronului fusese atât de surprinzătoare, încât, după cum mi-au mărturisit, s-au simţit pe altă planetă!

A doua întâmplare a avut loc săptămâna trecută, în acelaşi local, şi a avut ca protagonişti patru oameni, dintre care unul eram eu. Am băut un aperitiv, am servit masa şi ne-am întins la poveşti. La un moment dat am întrebat dacă n-ar trebui să comandăm şi ceva desert. Ei bine, mă credeţi sau nu, peste fix cinci secunde a apărut ospătăriţa, o zâmbitoare şi o fericită cu munca ei, cu patru deserturi în mâini. Două de un fel, două de altul. "Astea sunt din partea casei", a anunţat audienţa rămasă perplexă.

În prima fază am bănuit că e o surpriză din partea prietenilor mei, dar s-au jurat că nu. Am căutat din priviri o faţă cunoscută în local de unde să fi venit dulciurile. Nimic! Fata a mai zăbovit câteva clipe să ne convingă că sunt din partea ei. Mi s-a întâmplat foarte rar în România să primesc astfel de bonusuri, iar când s-a întâmplat erau mici aperitive, mărunţişuri. Cele patru deserturi nu erau tocmai ieftine, de unde şi mirarea noastră.

Când ceva nu ne e pe plac, sărim la război. Suntem neiertători cu erorile celorlalţi, luăm totul personal, împroşcăm cu noroi în stânga şi în dreapta, răspândim greşeala, răul şi întâmplarea nefericită cu obidă şi nesaţ. Dar binele şi frumosul, deşi parcă tot mai anormale, există şi trebuie şi ele povestite. Morala acestor două poveşti? Lumea nu e chiar aşa de rea, cum spun tot mai mulţi oameni. Şi ar mai fi una, deloc neimportantă: nu investiţiile într-un local fac diferenţa, ci oamenii. Căci de la ei pornesc toate - şi binele, şi răul.

* BIHOREANUL a aflat că localul cu pricina este Due Fratelli, de pe strada Roman Ciorogariu. Numele lui merită menţionat, fără ca acest articol să fie un advertorial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
exista si intamplari diametral opuse
E foarte bine ca se petrec si intamplari de bun augur in restaurantele din Oradea, insa exista si unele ce manifesta comportament opus (tot la Due Fratelli) fata de ce ati relatat dumneavoastra in acest articol. Spre exemplu: Due Fratelli. Dupa-masa, spre ora 18:00. Maxim trei mese ocupate pe terasa. Masa noastra, doua persoane. Tineam minte un preparat foarte bun consumat in urma cu cateva luni, tot acolo, cu garnitura de piure. Atunci, servirea fara cusur. Am comandat, tot cu piure. -Nu avem piure in meniu. -OK, am vazut, insa data trecuta ne-a servit cineva cu piure (de cartofi). -Nu se poate, nu avem in meniu. -Doamna, pe cuvant ca ne-a servit cineva piure langa preparatul asta. Stim ca nu e foarte italian de fel, dar l-am primit, cineva l-a pus pe bon, totul fara probleme. -Nu avea cum, nu exista in meniu (in tot timpul in care am stat la masa, lipsa totala de interes fata de clienti, mina plictisita si pe alocuri ton ostentativ semi-abtinut, dupa cererea noastra foarte absurda si de altfel foarte complexa ce implica PIURE) -OK, puteti totusi sa intrebati daca s-ar putea "efectua" un piure? -Da, dar nu cred ca... ... -Am intrebat, nu se poate. -OK, atunci ramanem doar la supa. Multumim. Concluzie: nu mi se pare o atitudine foarte prietenoasa cu clientul, mai ales ca nu vorbeam despre ceva complicat, insa e doar o parere personala si deci subiectiva. O zi frumoasa si spor la scris.
Postat 07 Septembrie 2017, 13:01 de mariusfildan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON