URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2018, 11:18

Donaţii obligatorii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi orădeni au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de terenul lor după bunul plac. S-a demonstrat că atunci când mergi la Primărie pentru o autorizaţie de construcţie nu trebuie să donezi o porţiune din terenul de la drum. Metoda e cel puţin neelegantă, ca să nu spun incorectă. Pe lângă că nu primeşti actul dacă nu donezi teren, mai trebuie să te şi duci la notar, unde laşi o grămadă de bani.

Mulţi orădeni au pierdut la faza asta mii de euro, dacă nu chiar zeci de mii, pentru că omul de rând nu-şi permite un război de uzură cu Primăria atunci când îşi face o casă. Trebuie să se mişte repede, fiindcă firmele de construcţii îi cer front de lucru, aşa că cedează.

Primăria are şi ea socotelile ei. Ca să nu mai ajungem în situaţia jenantă să avem străzi de 3 metri lăţime, unde riveranii mai şi parchează maşinile pe carosabil, instituţia preferă din start să se asigure că e proprietară pe terenul unde cândva va face o şosea normală, suficient de lată, cu trotuare şi eventual pistă pentru biciclişti.

Suntem clar în faţa unui dialog al surzilor. Cetăţeanul care-şi construieşte o casă este oricum la mâna Primăriei, indiferent că îi donează sau nu terenul, pentru că autorizaţia nu se eliberează decât dacă construcţiile sunt retrase suficient faţă de axul drumului, în aşa fel încât ulterior să se poată construi strada. Problema e că, dacă oamenii nu donează, vor avea pretenţii financiare la eventuala expropriere. Iar când este vorba de bani, Primăria are arici şi vipere la buzunar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@pinonel
Buna subliniere: care functionar va risca dosar penal? De fapt donatiile se aproba prin hcl,nu te poti indrepta impotriva unei persoane, dar raspunsul sublim al primariei in care ti se raspunde ca primesti autorizatia cu conditia cedarii frontului e semnata de 2-3 persoane, presedintele CMUAT si secretar CMUAT (EDILUL respectiv Arhitectul sef).Docomentul poarta titlul AVIZ NEFAVORABIL...suna bine ,ceva de genul: "nu ti se face nici un favor,nimicnicia ta". Respect Vuscan, ti se mai iarta din pacate.
Postat 18 Februarie 2018, 00:46 de excalibur
?!
Eu am inteles ca problema s-a rezolvat, dar PARTIAL! S-au castigat procese in instanta, nu de populime, de Vuscan, de Tarau, etc. Am spus PARTIAl deoarece e vorba de o dispozitie verbala a primarului, nu este vrba de un act pe care sa-l poti ataca in instanta. Adica actiunile in instanta se bazeaza pe ,,obligatia de a face", nu poti folosi ,,anularea actului emis de autoritati". Celebru e cazul Salem vs primarie si altii, dosar 4589-111-2014*! In acest caz birtinezul a impus expropierea celor de la Salem in beneficiul altor neoprotestanti. Si nu s-a jucat, a folosit consiliul local, care a dat o hcl cu decicatie, ILEGALA!(sa traiti dom' consilier av.Marinau!), institutia arhitectului-sef (sarut mana, dna Lipovan!), directia patrimoniu imobiliar, politia locala, ce mai, intregul aparat al primariei! Concluzia: conditionarea acordarii autorizatiei de construire de donarea de teren trebuie tratata ca abuz in serviciu! Plangere penala adresata parchetului, altfel nu merge. Sa vedem care functionar va prefera sa fie cercetat penal, cu mari sanse de a fi condamnat, pt. toanele birtinezului!
Postat 17 Februarie 2018, 09:07 de pinonel
Tds
Nu mai comentezi nimic?
Postat 15 Februarie 2018, 11:27 de Sandu1201
Incredibil..!
Curaj Mirciulica, e vorba de tine!Donatia ta e publica,o poate vedea oricine!Ce bine imi pare de teapa luata...Ai ramas cu ciorile gonite,platanii taiati si teapa bolojanului!Hahahha!
Postat 15 Februarie 2018, 08:32 de grigore
WinDos-ul garii
Ba da destept esti tu. Normal un drum ( duleu ) are 3-4 m lățime incape o masina jumate. Ce facem cu trotuarele, le face cu sens unic? sau nu facem , fa o vizită pe piatra craiului , livezilor, atacului, sofiei, strugurilor, etc. Apropo filip le făcea fara trotuare , Bolojan mai face si cu trotuare.
Postat 14 Februarie 2018, 20:42 de Sandu1201
Modelul oradean nu functioneaza in Europa !?!
Nu e lata soseaua, e ingusta ... se pune semn de sens unic si in paralel se circula invers pe urmatoarea strada !?! Asa e stilul si asa trebuie sa ramana, facand parte din farmecul arhitecturii unui oras !?! Cine nu intelege e ori prost ori de rea credinta ... ori amandoua la in loc, in cazul decidentilor din primaria oradeana !??
Postat 14 Februarie 2018, 19:31 de WinDos
Unu
Ai dreptate. La fel si iancu_remus.. Eu am cedat de bună voie un metru in fata si unul in spate , deocamdata nu in acte , in acte va fi cand se va asfalta si atunci o sa mai cedam juma de metru, si strada va avea o latime de 7 m , am front la 2 străzi, nimeni de pe strada nu vrea despăgubiri, toti vrem să se asfalteze si sa se faca trotuare.
Postat 14 Februarie 2018, 17:12 de Sandu1201
Justitia e oarba
Regretabil cum instantele se opun si ele dezvoltarii impetuoase a orasului si bunastarii cetatenilor ei care-si doresc drumuri largi cu utilitati pentru care sa fie impozitati pe masura confortului oferit de autoritatile locale.Curentul,apa si canalizarea este un privilegiu oferit de conducatori supusilor lor ,nicidecum o afacere profitabila.Iar confiscarea proprietatilor private i-ar scuti pe acestia de plata impozitelor, in continua crestere.Eventual s-ar putea rechizitiona cu totul proprietatile si imobilele, cetatenii urmind a plati doar niste chirii modice,stabilite de Marele Administrator.Nu e imposibil si nici fara precedent.
Postat 14 Februarie 2018, 17:05 de excalibur
!!!!!
Dirigintii de santier nu jecmanesc! Nu sunt, nu am calitatea de "diriginte de santier" dar am vazut sufficient de multe tampenii facute de care investitor-finantator constructor ca sa spun ca prezenta lor e obligatory pe tot parcursul executiei lucrarii. numai "rromanul" face economie cde 1000 de lei la o investitie de 100000eu. si la sfarsit plange ce lucru are facut in curte! Am vazut sufficient de multe fundatii la cota zero gata crapate, zidarii care nu au putut fi tencuite pana la excutarea de consolidari, plansee fara structura de rezistenta facuta care la decorofrare s-au prabusit,..... Tot romanul se pricepe la fotbal, agricultura si constructii si tate lucrurile le face pe principiul "merge si asa"
Postat 14 Februarie 2018, 16:35 de scortosul
Urbanizarea terenurilor, targ din care toti ies pe profit
1)Terenurile erau agricole, drumul era o ulita de 3 m ptr accesul unui tractor odata la luna. Daca proprietarul vrea sa faca case in zona, este normal sa fie obligat de urbanism sa asigure acces DECENT la parcele, nu pe acea ulita veche de 3 m. Altfel, Nu se autorizeaza formarea unei urbanizari haotice, de ghetou. 2)Apoi, cand primaria investeste bani publici in strada cu cele 12 familii, ca sa aiba confort si acces decent la casa, sa mai si urle ca vor bani pentru terenul expropriat, atunci inseamna ca trebuie sa urlu eu, platitorul de impozite de pe alta strada, ca sa isi plateasca ei singuri drumul si asfaltarea. 3) Degeaba retrag constructia casei, ca romanu ingradeste tot pana la ultimul centimentru de proprietate cu gard de 2 metri. Cu siguranta va urla ca vrea bani buni pe terenul expropriat ca l-a costat acea "opera de arta" brutalista cate mii de euro, ca a plantat meri si rosii in valoare de alte mii de euro..
Postat 14 Februarie 2018, 16:30 de unu
@adevarat
Pentru ce te-au amendat? Care a fost motivul?
Postat 14 Februarie 2018, 16:27 de scortosul
comentariu
Din păcate în practică se întâlnesc două situaţii 1) Când cei bătuţi în cap sunt proprietarii de rând şi care nu înţeleg că e nevoie de spaţiu pt a amenaja cele necesare conform cu condiţiile prezente, stradă lată şi trotuare decente (eventual şi ce va fi în viitor), cum au procedat unii încă cu zeci de ani în urmă. 2)Dar cu regret spun, ceea ce este mult mai grav, că în multe cazuri sunt bătuţi în cap , dacă nu de-a dreptul nemernici şi cei de la primărie. Este vorba de un caz concret, când un biet om , în loc de 4,5 m distanţă ,faţă de limita proprietăţii , crezând că este terenul lui a împins construcţia cu 1 m mai în spate. Dezastrul, în loc să-i accepte construcţia l-au amendat cu 1000 lei ,omul a crezut că în felul ăsta a scăpat, da de unde ,CUAMTul fantomă l-a pus să-şi facă o nouă autorizaţie (construcţia fiind terminată)de construcţie, în certificatul de "urbanism " fiind cuprinse alte avize , care l-au costat pe bietul om cheltuieli mult mai mari ca înaite.Culmea dobitocirii că bietul om a fost pus de două ori să plătească autorizaţia de construcţie pt acelaşi lucru la fel şi Inspecţia în construţii de str V. Alecsandrii. Culmea exploatării oamenilor simpli este că numai în ultimii doi ani s-au introdus noi jecmăniri prin aşa zişii DIRIGINŢI DE ŞANTIER şi INGINRI RTI. Voi reveni cu noi detalii.
Postat 14 Februarie 2018, 16:03 de Iancu_Remus
Tds
Pe strada unde am teren , toti proprietari au cedat 1m si gardul l-am facut toti cedand un m , acte nimeni nu a facut pt acel metru, asteptam asfaltarea, dar nu va fi in graba. Ca altfel ajungi sa ai străzi unde sa încapă doar o masina. Asta am hotarat toti de pe strada nu doar eu. Faptul că sunt proprietar nu ma face sa fiu tare-n clanta ca cine oi fi eu ca sunt proprietar. E la mintea cocoșului, pt confortul nostru am cedat.
Postat 14 Februarie 2018, 12:42 de Sandu1201
Au trimis controlul
Cand am avut curajul sa contest faptul ca Primaria mi-a luat ilegal din teren, dupa ce am castigat in instanta mi-au trimis controlul pe cap si mi-au dat amenda usturatoare.Vai de tarisoara noastra!
Postat 14 Februarie 2018, 12:03 de adevarat
Thriller
Statul roman e tributar apucaturilor din vremurile fanariote, opresiuni asupra populatiei la pachet cu o coruptie endemica.Disciplina in constructii si cadastre e terenul fertil al grupurilor infractionale organizate aciuate prin UAT-uri.Ordinul Arhitecților București a creat un site special pentru primarele bucurestiului unde acesta sa poata lua act de petitiile arhitectilor bucuresteni(Ordinul Arhitecților București pentru Gabriela Firea www.oarb-pentru-firea.ro/).Frumoasa tara,pacat ca-i locuita
Postat 14 Februarie 2018, 11:41 de excalibur
HAI CU APĂRAREA
Sandule, i-ai apărarea !
Postat 14 Februarie 2018, 11:38 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON