URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2013, 14:26

Dispreţ şi gaze de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După câinii maidanezi, plopii fără soţi şi cianura de la Roşia Montană, ecologiştii au mai deschis un front nou: gazele de şist. Nu ştiu dacă e sănătos sau nu să dăm drumul la această exploatare, dar financiar sigur nu e o afacere rea. Dacă polonezii şi americanii exploatează şisturile, biznisul nu e o tâmpenie.

Din păcate, tâmpiţi sunt cei care cred că pot promova o astfel de afacere prin metoda nebăgării de seamă. Nişte şmecheri de la Bucureşti au dat o hotărâre cvasi-secretă, de parcă ar fi vorba de pactul Ribbentrop-Molotov, prin care se aprobă prospectarea anumitor zone din judeţul nostru. După ce că sunt nişte lichele capabile pentru câţiva lei să arunce România în aer, indivizii n-au nici măcar habar de geografie. Altfel nu se explică de ce au concesionat şi perimetrul unei staţiuni balneare de talia Băilor Felix.

Nu cred că din start ar trebui să respingem ideea de a obţine gaze ieftine. Poate dacă cei din zona Tria, de exemplu, ar afla că exploatarea le aduce la bugetul local 2 milioane de euro pe an şi 100 de locuri de muncă, nu s-ar mai osteni cu adunări de protest.

Dar cine să le explice acestor oameni eventualele beneficii? Guvernanţii care dau hotărâri semnate pe colţul mesei, la un bufet unde odată cu consumaţia s-a achitat şi parandărătul? Rar mi s-a întâmplat să văd o formă atât de acută de dispreţ faţă de populaţie, populaţie care are un singur drept: să voteze tot la patru ani nişte infractori cu imunitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Cui nu-i place are voie sa se lamenteze
De aceea imi place Bihoreanul, pentru ca e voie sa-i faci tampiti pe toti si pe toate, fara repercursiuni de fond. Restul nu conteaza, iar gazele pot sa tisneasca la termen.
Postat 17 Februarie 2013, 20:28 de TAMTAM
Magar
patrafir, daca tii neaparat sa stii, nu emigreaza pentru ca EU il vreau aici. Pe tine cine te vrea? Nimeni, iti spun eu. Nici macar romanii tai. Incearca sa pleci daca iti da mana si te cheama cineva. Si nu-mi spune ca ramai aici din motive patriotice, ca la prima ocazie s-ar vedea doar praf in urma ta. Taci si asculta pe cineva mai intelept decat tine si nu mai devia discutia, inteligentule!
Postat 16 Februarie 2013, 08:05 de Georgiana
Să se facă căldură şi lumină !?!
... locuri de muncă mai multe, venituri salariale mai noi,, texe şi impozite mai mari ... etc ... etc ... nu huliţi înainte de angajare la sediul de exploatare !?!
Postat 14 Februarie 2013, 20:27 de Carp III
postacului Chevron
Chevron, ia-ti-l pe postacul Miguel si du-l la baza unei sonde. Adanc. Legenda Mesterului Miguel. Miguelito, de ce ne vrei otraviti? Ce rau ti-a facut Romania? Nu-ti iubesti pamantul, sau nu poti castiga un ban mai putin, dar cinstit? De ce nu emigrezi? Nu te vrea nimeni nici pe-afara?
Postat 14 Februarie 2013, 19:52 de patrafir
chimie
Ma bucur ca multa lume isi bate capul cu aceasta problema. Din nefericire cei mai multi au lipsit la orele de chimie. Cea mai mare problema a procedeului este legata de substantele folosite in cantitate foarte mare si de reziduurile toxice rezultate. Dar probabil ca cei care sunt de acord cu exploatatrea respira, beau si mananca bani ca oricum acestia nu au miros. Dar nu va speriati poluarile ajung pentru toti: si pentru saraci si pentru bogati si, mai ales, pentru copiii tuturor.
Postat 14 Februarie 2013, 13:24 de Alila
RUSINE!!
Cei ignoranti n-au nici o vina, dar cei alarmisti care arunca cu tot felul de minciuni sunt poate cei mai malefici. Adevarul este ca exploatarea gazelor de sist prin fracturare orizontala a avut rezultate total benefice pentru zonele unde se desfasurau. Ma enerveaza sa vad ca oamenii repeta tot felul de bazaconii precum "vezi doamne cratere o sa se formeze pe pamantul," etc. Sistul mereu se schimba in ultimii 10 mii de ani, si vezi ca nu s-au format cratere, chiar cu toate crapaturile uriase care au suferit de la mama natura. Fata de crapaturile naturale care se dezvolt la sist, ceea ce vrem sa facem este foarte mic in comparatie. Studiaza ambele argumente si gandeste-te si tu la ce este mai credibil: Pana acum, nu a existat nici o complicatie la exploatarea sistului. Va rog sa nu le ascultati pe mincinosii.
Postat 14 Februarie 2013, 13:10 de Miguel
rugaciune
Sfinte remuscernea punct ro ajuta-ne si ne izbaveste de cel rau de mai sus.
Postat 14 Februarie 2013, 09:23 de patrafir
@geograf
In trebusoara despre care tocmai se contura,cat de cat,un dialog-ati gasit de bon ton sa evaluati cunostintele subsemnatului in materie de filosofie,poezie etc.Si-n final faceti o (una bucata) trimitere bibliografica,pe care nu Dvs. o semnati...Lasand la o parte curajul cu care argumentati sub nickname-ul "geograf"...Pentru verificarea cunostintelor subsemnatului aveti la dispozitie "Clubul Inorogilor".Il gasiti pe net,sub semnatura mea.Lectura placuta!(astept comentariile Dvs.!)
Postat 14 Februarie 2013, 08:46 de gyorgy tozser
ba
chirila, nu mai scrie cand esti beat! lumea e rea si te judeca, sa stii!
Postat 13 Februarie 2013, 23:56 de joska
pamant agricol si turism, nu gaze de sist
Va dati mari specialisti in geologie, in economie si alte alea. Maestre jurnalist ai zbarcit-o. Indiferent daca e zona vulcanica sau nu, metoda de exploatare incriminata aduce doar contaminare chimica, instabilitatea subsolului, ..... cu toate consecintele. O sa ajungem ca zona bailor de sare de la Turda, unde e plin de cratere. Ca majoritatea oamenilor cu capul pe umeri, nici eu nu sunt de acord cu aceste exploatari. Nici macar cu explorarile.
Postat 13 Februarie 2013, 23:53 de taranul
paraindarat
cata superficialitate, sau e doar acel paraidarat? In acorduri se spune clar ca sunt de explorare-exploatare! asa ca lasa-ne cu prospectiunile. Cand o sa iti bage in cur..te 15.ooo de metri cubi de solutii toxice, o sa intelegi de ce Franta, Bulgaria si cchiar 17 state din SUA au interzis porcaria asta...Dar noi suntem cobaii Europei si cu organismele modificate genetic, ce ar mai conta niste cancere in plus...
Postat 13 Februarie 2013, 23:34 de bogdan
doua milioane
2 milioane de euro pe an? Sigur nu dolari? Dar este cu totul si cu totul extraordinar! Toata admiratia pentru precizia calculului financiar! De mare finete! Sunteti un guru! Bihoreni, de maine incepem sa injectam otrava! Sa alergam intr-un suflet, care cu calul, care cu caruta, sa ajutam utilajele sa ajunga mai repede! Sa taram si sa impingem tzevile! Vrem milioanele lor si suta de locuri de munca! Coada la angajari! Vrem si noi un Las Vegas, cu tot cu Nevada bonus! Vrem un Ecuador la cub! Se aude rasul cristalin al claponilor, dupa ce badea Gheo le-a citit articolul cu voce tare.
Postat 13 Februarie 2013, 22:58 de stati stica
@gyorgy tozser
Geologia nu este o zona adiacenta geografiei. Este ramura a stiintei geografice. Da, am scris la timpul prezent pentru ca si dvs ati folosit acelasi timp. Asta nu inseamna ca la trecut nu sunt valabile aceleasi lucruri. Arealul Campiei de Vest, cel in care se gasesc apele termale, nu a inregistrat niciodata fenomene vulcanice. Dar, dupa cum vad, le stiti pe toate. Sunteti poet si filosof, va pricepeti si la politica si constat ca sunteti si geograf (sau geolog?!). Dar faptul ca abordati stiinta la modul \"mistocaresc\", dovedeste, de fapt, o destul de semnificativa doza de ignoranta. Ca sa va lamuriti cum e cu procesele care se produc in scoarta terestra si duc la incalzirea apei termale, va recomand lucrarea d-lor prof. dr. Posea, Popescu, Ielenicz - Relieful Romaniei!
Postat 13 Februarie 2013, 22:46 de geograf
Ghici
Ghici cine e rusinea BIhorului si a Transilvaniei in aceasta seara de 13.02.13? Rugaminte catre E Bihoreanul: nu mai lasati toti depresivii la tastatura, daca am fi toti asa, sau daca am da crezare literei articolului, tara ar fi desertificata de mult timp. Oricum, in esenta, pe noi ne distreaza si ne incurajeaza asemenea aberatii, aluzii bodegar-discrete si aceasta lipsa ingrijoratoare de argumente in favoarea gazelor de sist, pentru ca ne dam seama ca n-avem niciun adversar pe masura. Ca dovada: multumim pentru insiruirea de litere si cuvinte. Speram ca veti remunera dublu acest articol, trebuie sa fie tare bine sa ai pile si sa poti scrie la ziar orice fantezie sau cosmar.. : )
Postat 13 Februarie 2013, 21:25 de Calmepan
@geograf
Multam de atentionare!...Treburile acestea tin ,mai degraba,de geologie,zona adiacenta geografiei.Scrieti la timpul prezent (ziceti" nu se manifesta").In adancuri lucrurile-s ceva mai complexe.Temperatura apei din zona sigur nu-i rezultatul frecarii placilor tectonice si nici a vreunui termoplonjor instalat in adancuri de extraterestri.Sigur ca asa cum geografia nu-i la indemana oricui,se mai gasesc si alte discipline bune de luat in seama.Mai mult: unele contin chiar elemente nerecomandate publicului larg.(Observati,va rog,ca nu se discuta cifre!)
Postat 13 Februarie 2013, 20:04 de gyorgy tozser
tot cu stima
Tot cu stima si de la mine. doar ca mult mai multa + urarea de mai jos \dreqq\
Postat 13 Februarie 2013, 17:29 de tsarcovnicu
@gyorgy tozser
"craterul de la Betfia" este, de fapt, un aven si nu are nici o legatura cu fenomenele vulcanice!!! este o microforma a reliefului carstic! in arealul campiei si dealurilor de vest nu se manifesta fenomene vulcanice, doar unele fenomene seismice (miscari ale placilor tectonice - zona de subductie). Geografia nu e chiar la indemana oricui!
Postat 13 Februarie 2013, 17:25 de geograf
argument nu
\"Dacă polonezii şi americanii exploatează şisturile, biznisul nu e o tâmpenie\". Beton argumentul. Da' beton!!
Postat 13 Februarie 2013, 17:17 de kaboom
...
mai du-te dracu\', dom\'le, cu parerile tale. cu stima.
Postat 13 Februarie 2013, 16:54 de H. Himmler
Non idem est si duo dicunt idem
Sigur ca-n Baile Felix au "aparut" niscaiva probleme -cam de multisor!-cu toate ca nici macar cizma de picior de sondor de gaze de sist n-a dansat step pe-acolo. Se pare ca tampenia nu place nici nuferilor. Vorbim,in cazul Bailor Felix despre o zona mai ciudata din punct de vedere geologic-pe-acolo aflandu-se inclusiv Craterul de la Betfia,lucru care-i in legatura cu fenomenele vulcanice;apa termala e adiacenta...De cu totul alte formatiuni geologice se povesteste in perimetrele vestite pentru exploatarile de carbuni,sisturi bituminoase etc.-acestea fiind de origine sedimentara.Altfel formulat: se vorbeste la fel despre lucruri diferite.Ca-n "Non idem est si duo dicunt idem",rimat de Eminescu.
Postat 13 Februarie 2013, 15:51 de gyorgy tozser
ASTEA NU SUNT GAZE DE șist ci gaze pe Șest
Gaze pe ,, sest " nu gaze de sist .
Postat 13 Februarie 2013, 15:06 de bily
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON