URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2019, 14:35

Dezbatere şi confruntare

Dezbatere şi confruntare foto: Europa FM
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi. Cei mai vocali au fost susţinătorii lui Dan Barna, candidatul cel mai interesat să demonstreze, în antiteză cu toţi ceilalţi, că e cel mai îndreptăţit să intre în turul II pentru a valida excluderea lui Dăncilă şi implicit a PSD din liga mare a politicii.

Dar raţionamentul e defect: dacă nu vrem PSD în turul II, pur şi simplu nu votăm Dăncilă, nu? Pe fond, nemulţumirea este nu neapărat neîntemeiată, dar mult exagerată. Ca prim argument,

amintesc că nici la precedentul scrutin, în 2014, n-am avut o „dezbatere” între cei 14 candidaţi înscrişi în cursă, ci doar înaintea turului decisiv, între Ponta - Iohannis. De altfel, de înţeles: nu există dueluri la grămadă, ci doar păruială la grămadă. Secundo: lipsa confruntărilor pauşale nu-i o „ruşine” românească: în Franţa, de pildă, în 2017, au concurat pentru Champs-Elysée 11 politicieni, dar confruntare a fost doar între cei doi (Macron şi Le Pen) relevanţi.

Pe de altă parte, o dezbatere am avut şi acum, la lăudabila iniţiativă a Europa FM (ruşinică Digi 24, Digi FM şi tuturor posturilor radio şi TV de ştiri), dar protagoniştii – Dan Barna, Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor – au patinat, fie discutând despre ce ar face ei dacă ar câştiga Preşedinţia (asumându-şi, însă, prerogative care potrivit Constituţiei nu aparţin preşedintelui, ci Parlamentului şi Guvernului), fie povestind ce ar fi făcut în trecut, în două situaţii-limită din care Iohannis a ieşit şifonat tocmai pentru că a respectat Constituţia: acordarea celei de-a treia „şanse” PSD prin nominalizarea Vioricăi Dăncilă (o şansă letală!) şi revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Şi Barna, şi Paleologu zic că ar fi refuzat să facă ce a făcut Iohannis, cu riscul suspendării şi „întoarcerii la popor”.

Precizând că, personal, la vremea respectivă am fost furios că în cazul LCK preşedintele a „cedat” şi nici acum nu-i iert „muţenia”, amintesc totuşi ceva ce publicul, ba chiar şi analiştii, par să fi uitat: dacă Iohannis proceda aşa viteaz, era suspendat şi înlocuit cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care în secunda doi promulga toate (fărăde)legile pe care altfel, evitând suspendarea, Iohannis le-a oprit la CCR sau prin temporizare.

În concluzie, este evident şi de bun-simţ, pentru sănătatea democraţiei, ca dezbaterile între candidaţii relevanţi să existe, poate chiar să fie legiferate. Cu un amendament: pe viitor, când candidaţii vorbesc „pe lângă”, pentru fiecare derapaj să li se taie din timp. Nimic nu va fi mai ruşinos decât să fie obligaţi la tăcere pentru fiecare minciună ori promisiune flagrant gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON