URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2019, 13:49

Dezamăgitoarea opoziţie

Dezamăgitoarea opoziţie (foto Libertatea / Dumitru Angelescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme.

Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.

PNL, care promisese răsturnarea Guvernului, s-a readaptat, probabil pentru ca adevăratul său şef, Klaus Iohannis, să păstreze sacul de box, sparring-partenerul cel mai facil pentru înnoirea mandatului. Egali în cinism vechilor politruci, oamenii noi ai USR-PLUS au fugit şi ei de guvernare doar pentru ca bronzul cucerit în mai să-l transforme la anul în aur.

Umilit la vot, arogantul până la nesimţire şef al PSD-ului "de dreapta", Tăriceanu, nu visează decât ca El să fie candidatul "stângii unite" la Preşedinţie, zilele astea fiind gata să abandoneze tovărăşia cu PSD-ul lui Dăncilă pentru a se alia cu Pro România, neo-PSD-ul aceluiaşi Ponta care în 2014 îi inventase PLR-ul. Cât despre UDMR, ajuns la Bruxelles cu sufragiile procurate de Dragnea de prin cotloanele Teleormanului şi Călăraşilor, face ce ştie: trotuarul. Pândeşte, să vadă zarurile oprite ca să afle cui îşi va închiria "autonomia".

Cu aşa putere şi aşa opoziţie, 10 august 2019 ne-a găsit cam în aceeaşi mocirlă ca 10 august 2018, cu diferenţa că nu mai bălteşte, fiindcă noul Colectiv de la Caracal a adus la suprafaţă hoitul statului şi al societăţii.

Decepţia e că opoziţia se dezvăluie şi ea în toată micimea. Iohannis, cel care a cedat pas cu pas România lucrului bine făcut, care s-a lepădat de Kovesi şi a iscălit legi controversate cu scuza că l-au forţat PSD-urile, care şi-a dezbrăcat geaca roşie imediat după OUG 13 înfăţişându-ni-se neimplicat, lipsit de voinţă, de vocaţie şi iscusinţă, a reapărut în piaţă taman pe 10 august, la cules de semnături.

După ce a vrut să credem că în locul lui putea împiedica nu doar crimele de la Caracal, ci aproape şi schimbările climatice, cel mai ambiţios rival, Barna, a ocupat şi el piaţa, dar mai cu talent, anunţând că fizic nu se duce acolo, ca să n-o murdărească. Dibaci şi pur.

Nici pe-aici, prin Oradea şi prin Bihor, nu avem prea multe motive de nădejde. USR-ul care în primăvara lui 2017 semna un pact cu PSD-UDMR-ALDE, sare la beregata PNL pentru cel din vara asta şi înfierează cu mândrie progresistă, de la lipsa containerelor anticaniculă înainte de caniculă ori a echipei de fotbal fără suporteri, până la defrişarea copacilor pentru lucrări edilitare, promovând ex-directori din Primărie, frustraţi că nu mai au posturi, dar gata să-şi "salveze" până şi propriile mame numai ca să ocupe, cât de curând, altele. Noi, fireşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mister
Pentru mine este si va ramane de-a pururi un mister, de ce mai merge lumea la vot!! Singurele motivatii plauzibile sunt efectul de turma si/sau naivitatea!! Din '90 incoace s-au perindat la putere toate formatiunile politice existente in Romania si toate au contribuit la dezastrul actual si la starea de metastaza a acesteia!! Datoria de 107 miliarde spune cuiva, ceva???!!!
Postat 15 August 2019, 09:18 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON