URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2018, 09:37

Demolare cu nepăsare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este foarte traumatizant să fii scos din casa ta, care urmează să fie demolată pentru lărgirea unui drum, chiar dacă legea permite acest fel de exproprieri în interes public. Înţeleg perfect reacţia oamenilor de pe strada Plevnei, care în mai puţin de un an vor trebui să-şi părăsească locuinţele. Dar, dacă tot există asemenea situaţii, oamenii trebuie să fie despăgubiţi îndestulător. Nu cred că aici e cazul să facem economii.

La demolările pentru drumul expres cred că cei mai fericiţi au fost proprietarii care au trebuit să plece, pentru că şi-au găsit case într-un loc mai liniştit, iar cei rămaşi s-au păcălit, fiind expuşi zilnic zgomotului produs de maşini. S-ar putea să se întâmple la fel şi în zona Podului Centenarului, dar un lucru e cert: primarul trebuie să stea de vorbă cu oamenii afectaţi!

Ilie Bolojan nu are voie să lase pe seama consilierilor discuţiile cu orădenii care urmează să-şi piardă casele.

Subiectul este prea sensibil, iar scuza că nu are timp să discute cu aceştia nu stă în picioare. Putea, eventual, să trimită la discuţii pe unul din cei doi viceprimari, că tot se spune că dintre aceştia se va alege viitorul edil. Să vadă şi ei că munca de primar nu înseamnă numai laude la inaugurarea unor obiective de investiţii, ci şi sudalme de la nemulţumiţi.

Până la urmă, absolut tot ce se face în Oradea trebuie să fie în folosul locuitorilor. Iar dacă unii au ghinionul să fie o "piedică" în calea progresului, merită trataţi cu înţelegere şi despăgubiţi într-un mod corect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@ pinonel
Ma crezi,nu ma crezi,asta e adevarul zilei de azi.In Romania ,mai mult,in Oradea...Nu postez nici un comentariu,fara sa am o proba,un suport real.Cu toate Conventiile semante si parafate, atat de edili cat si de CLO, tot am fost amendat de Institutia Arh Sef,pentru chestiuni acoperite si asumate in enuntul Conventiei, intocmita si asumata de insasi Primaria Oradea.Si am fost intimidat,amenintat,cu toate institutiile publice, obediente sau subordonate Primariei Oradea, la poarta mea....Si atunci ,ce sa vorbim de o familie,aflata in aceeasi situatie,femeia peste 70 de ani,barbatul grav bolnav,decedat in timpul negocierilor cu Primaria Oradea.....Si atunci ,putem sa ne intrebam:"Cum naiba poa' sa fie cineva atat de idi*t incat sa se increada in niste hartii venite de la X, Y sau Z?"Cand un director AIO(Belteghi la vremea respectiva),promitea,pe cuvant de onoare, ca totul se rezolva,ca este o chestiune birocratica, de cateva zile.....Ei,una s-a prezentat in Conventie alta a fost realitatea.... Primul avocat,blat cu Primaria si cu Instanta(o fetita sub 35 de ani)..dar mi-am propus sa nu mai "dau din casa"... escr*cilor...Asa ca,in particular,putem discuta...
Postat 04 Mai 2018, 02:09 de platona
@platona
Da-mi voie sa nu te cred! Cum naiba poa' sa fie cineva atat de idi*t incat sa se increada in niste hartii venite de la X, Y sau Z?! Mai mult, stiind cu ce escr*ci ai de a face, cum sa semnezi fara sa fii asistat de un avocat pe care l-ai ales ca sa te reprezinte?!
Postat 02 Mai 2018, 15:53 de pinonel
Cacialmaua exproprierilor"legale".
Ruleaza din nou pe plaiuri oradene Cacialmaua.In distributie actori de renume international precum Robert Redford, Paul Newman dar si cativa bastinasi de'ai notri(vorba vine),de p'aici, din apropiere,care isi incearca norocul pe scena oradeana: Bolojan Ilie,Popa Lucian,Borbei..) Cu ocazia reprezentatiilor de acum cativa ani(Amenajare valea Pasteur la Oradea,Drum expres), actorii nostri au excelat prin felul in care au reusit sa intre in pielea personajelor interpretate:fie el excroc,fie sarlatan,fie potlogar,fie snapan,fie fara scrupule..... Expropriatii ,care au urmarit actiunea,au ramas fara cuvinte... la asa o interpretare i-a apucat plansul..si au plans si au plans si.... s-au plans si la instante. Dar,chiar si instantele judecatoresti (unele e adevarat!!??),au ramas impresionate, chiar naucite de talentul actoricesc al edililor oradeni,asa ca ......le-au dat castig de cauza .Concluzia instantei:Cetateanul oradean,increzator in onestitatea institutiilor statului (precum Primaria Oradea de ex.),dar neavizat,necunoscator al legilor, pe de alta parte indracit in a-si pastreza avutul, proprietatea privata,agonoseala de-o viata, merita... sa piarda tot.Deci,atentie la Conventii.Nu cedati nimic fara aprobarea prealabila a Consiliului Local.
Postat 26 Aprilie 2018, 23:35 de platona
Atentie la Conventie !!!
Nu semnati acte care nu poarta stampila Consiliului Local !!!!!! Atentie mare in cazul incheierii Conventiilor intre persoanele afectate/expropriate si reprezentantii Primariei Oradea. Aceste Conventii , fara aprobarea Consiliului Local, nu-si produc efectele, fiind lovite de nulitate, indiferent de cine sunt semnate (Bolojan, Malan,Birta sau Popa Lucian). Cu litere marunte in subsolul Conventiei se face aceasta precizare, insa cetateanul oradean, incredintat de onestitate institutiei Primariei Oradea, da curs exproprierii in baza intelegerii stabilite prin Conventia incheiata, considerand ca avizarea de catre Consiliul Local Oradea nu este decat o chestiune birocratica, de timp. Realitatea insa este cu totul alta : Conventia incheiata intre persoanele ce urmeaza a fi expropriate si Primaria Oradea,nu mai este inaintata spre aprobare in Consiliul Local, deci nu-si produce efectele, fapt pentru care suma platita persoanei prejudiciate va fi stabilita la discretia primariei cu mult sub valoarea inscrisa de comun acord in Conventie.
Postat 26 Aprilie 2018, 14:09 de platona
@excalibur
Anagramand MATLAB am obtinut: BLAMAT, TALAMB, TAMBAL. Culmea e ca oricare merge!
Postat 25 Aprilie 2018, 16:02 de pinonel
Matlab
Buna observatie pinonel. Astia sunt stapinii matematicii, pe care o abuzeaza cum vor ,din toate pozitiile. Maestri ai iluzionismului financiar. Sa speram ca tocmai aritmetica sa-i destructureze, din interior ,la un moment dat...
Postat 25 Aprilie 2018, 13:36 de excalibur
Bani sunt, dar nu pt. populime! Populimii ii ramane doar plata taxelor marite an de an!
Ebihoreanul, 4 feb. 2014: ,,Aleşii orădenilor au decis, săptămâna trecută, să achiziţioneze în numele oraşului un teren de 6.459 de metri pătraţi în zona străzilor Xenopol şi Oneştilor. Terenul aparţine firmei Sinteza, aici funcţionând în trecut secţia de acid acetilsalicilic a fostei întreprinderi Sinteza, şi a fost evaluat la 82 euro metrul pătrat, adică peste 529.000 euro în total (echivalentul a 2,4 milioane lei)." Finalul articolului e de coma: ,,Pe lângă acest teren, Sinteza mai păstrează în zonă un teren de aproximativ 65.000 de metri pătraţi." In aceeasi zi, 4 feb.2014, alt articol, despre exproprierile pt. constructia drumului ,,rapid", citez: ,,Conform Alasso Company, evaluatorul tocmit de Primărie, [...]expropriaţii vor fi despăgubiţi la preţul pieţei, cu 24,4 euro pentru metrul pătrat de teren"!!!
Postat 25 Aprilie 2018, 12:36 de pinonel
Bihoreanoradean
Banii nu-s o problema.
Postat 24 Aprilie 2018, 19:31 de Sandu1201
Du-te ba sandule
pe pietonala suliii și nu plânge că trebuie dați bani. Ai vrut pietonala, ai vrut "frumos", ai desființat drumuri și trebuie să faci altele? Scoate banu'!
Postat 24 Aprilie 2018, 18:49 de User anonimizat
mda...
Se tot discuta de ceva vreme de aceste exproprieri, dar poate cineva va rog sa spuna cu subiect si predicat, cati bani se platesc pentru aceasta operatiune?
Postat 24 Aprilie 2018, 13:48 de seth
Da
Cred ca daca le-ar da 1 mil € pe casa ar fi mulțumiți
Postat 24 Aprilie 2018, 11:26 de Sandu1201
Respect dom' director
Cu observatia ca viceprimarii nu au pregatire juridica, sau dimpotriva...ei sustin ca trocul autorizatii contra donatii teren pentru drumuri va continua in Oradea mare, in ciuda sentintelor judecatoresti. Deci proprietarii puteau fi siluiti sa-si doneze casele in interes public, necum sa fie despagubiti indestulator.Pe motivul ca asa vor scapa de impozitele aberante ale primariei.Save Our Souls
Postat 24 Aprilie 2018, 10:15 de excalibur
bihoreanul nu are corectură ?
Corect ! Totuși aș fi scris obiective de investiți I ! Cu doi " I " !!!!!
Postat 24 Aprilie 2018, 09:52 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON