URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2011, 09:59

Demisia lui Cseke

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După demisia lui Cseke Attila, orice bihorean sănătos la cap nu poate avea decât regrete. (Sigur, unii jubilează că "am scăpat de un UDMR-ist", la fel cum se bucură că rămân pe poziţii bihoreni care nu fac nimic pentru judeţ. Dar n-am pretenţia că toţi sunt cu minţile acasă!).

Simpla însumare a fondurilor alocate în Bihor ar fi suficientă pentru a spune că senatorul Cseke nu se întoarce de unde a plecat cu capul în pământ. Cum însă informaţiile despre secţiile de spital renovate şi dotate modern sunt cunoscute, voi deconspira în schimb două detalii necunoscute public, dar relevante în legătură cu modul în care fostul ministru s-a raportat atât la propria funcţie, cât şi la conjudeţeni.

Luna trecută, când a inaugurat două secţii proaspăt refăcute la Judeţean, iar într-o discuţie cu medicii folosise expresia "cât o să mai fiu pe funcţie", l-am întrebat pe ministru cât mai rezistă. Întrebarea era informală, dar nu complezentă, în contextul în care deja izbucnise conflictul cu preşedintele CAS. "Sunt luat la întrebări de ce aduc atâţi bani, dar răspund mereu la fel: « Mergeţi în Bihor şi vedeţi ce s-a făcut cu ei »", a răspuns Cseke. Or, ăsta e adevărul: fondurile nu s-au dus pe apa Sâmbetei, nu au satisfăcut capriciile unor medici, nu s-au concentrat exclusiv spre comunităţi maghiare, ci contribuie la creşterea calităţii serviciilor medicale pentru întregul judeţ.

Merită să divulg ce-a spus ministrul şi când l-am întrebat dacă se teme sau nu că poate fi învinuit de favorizarea Bihorului în detrimentul altor judeţe: "Eu ce să fac dacă aici interesul pentru spitale e mai mare decât în alte judeţe? Dacă în alte părţi s-ar face proiecte, am aloca şi acolo fonduri. Dar dacă nu fac..."

Revenind la demisie, la cum îl cunosc eu pe Cseke, la cum a pus el problema când şi-a anunţat-o şi pentru că nimeni din Guvern nu l-a contrazis, am convingerea că gestul tânărului demnitar a fost chiar unul de onoare. Nu e normal ca la rectificarea bugetului ministrul să nu fie consultat, iar Sănătatea să nu primească nimic în plus ("suplimentul" de 341 milioane de lei e destinat strict stingerii arieratelor, nu dezvoltării sistemului). E anormal, mai ales că în acelaşi timp s-au majorat bugetele pentru SRI, STS, SIE, Apărare, Udrea şi Boagiu. Altfel spus, plătim mai mult pentru interceptări, pentru săli de sport în deşert şi centuri botezate "tronsoane de autostradă" la preţuri halucinante.

Avertizând că "atitudinea celor care spun că Sănătatea nu produce nimic e păguboasă" şi adăugând că "Sănătatea produce oamenii sănătoşi care pe viitor ar putea construi autostrăzi", cred că Cseke le-a dat o lecţie celor care tună şi fulgeră împotriva medicilor în particular, dar şi a bugetarilor "neproductivi" în general. Păcat că doar la plecarea din funcţie şi păcat că puţini vor înţelege această lecţie. Cum să priceapă unii care cred că la Sănătate trebuie făcute doar amputări?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
subscriu
are dreptate gogu, si fiu meu scrie dupa dictare in clasa a II-a dar ce nu stiti este ca moralistul de ADRIAN CRIS autorul acesui articol si al multora nesimtite sa nu le spun altcumva si- a lasat nevasta in luna a 9 de sarcina si s-a mutat cu amanta.BAI GUNOIULE CUM POTI SA DAI TU LECTII DE MORALITATE!!!!!!
Postat 19 August 2011, 19:55 de stiu tot
adevarat ce spun
noi suntem prosti ca citim prostiile lui cris da domnul ce a scris acest articol dictat de ghilea si mai susii pusi ai pd-l, nu e singurul articol si nici ultimul cand va ataca oameni la comanda.Sa-ti fie rusine cris, dobitoc ce esti.
Postat 19 August 2011, 19:51 de gogu
demisia
dupa ce a inchis spitalele, si a nenorocit atatia oameni, acuma si-a dat demisia.
Postat 12 August 2011, 17:24 de xyz
@dezmatul minoritar maghiarofon, tiganesc......
sugativele udemeriste, primesc subventii atat ca si partid politic cat si ca asociatie culturala ! cat despre situatia lui ceke, asta a adus, niste bani, prilej cu care "editorialistul" nu scapa ocazia sa-i ridice niste osanale, (dar pt ce e platit ????), dupa care a fugit ca un las. editorialistu', e cel putin prost informat. cei care se bucura mai tare ca respectivul si-a dat demisia sunt chiar unii unguri. ce spunea lakatos inainte de demisia lui ceke ? editorialistu' lu' peste...
Postat 12 August 2011, 16:58 de @buget
@ovidiu
Adica vrei sa zici ca bani trimis pt. spitale se folosesc la intretinerea parcurilor cu numere cum zici tu de "hunlandia"?esti pe linga subiect draga concetatene.
Postat 12 August 2011, 09:27 de eucumine
ceica
mai abrudane, ce nu vezi tu e faptul ca banii aia trimisi de la guvern au venit inspre firmele bozgorilor din oradea sau bihor, ca doar e campanie electorala. uitati-va si voi prin oras de exemplu zonele verzi sunt intretinute de firme cu masini inmatriculate in hunlandia. io zic ca e firma lu' rouji ca ea nu suporta nici numere romanesti. daca ar fi dupa mine v-as expulza pe toti dincolo de Tisa, ghiermi corupti ce sunteti.....
Postat 12 August 2011, 08:45 de ovidiu
lingau' lui kis baa...
pupincuristul de serviciu.
Postat 11 August 2011, 19:48 de zita hamesita
dezmatul minoritar maghiarofon, tiganesc, etc
de ce trebuie sa platim noi, cetateni romaninormali, fitzele unor indivizi smecheri care se declara minoritari pt a suge bani de la buget si a dezbina pe criterii etnice ? Daca vor sa se manifeste ca straini in natiunea noastra, acesti indivizi, trebuie sa o faca pe banii lor si numai in limitele legii romane !!!!!
Postat 11 August 2011, 19:17 de buget
udemeristi..
daca era corect asa cum spui, nu ar fi plecat ca un las. ar fi ramas sa-si faca treaba mai departe. in fapt, udemeristul, a cautat un pretext, si acum a gasit momentul potrivit.
Postat 11 August 2011, 19:10 de mda
cseke
pai daca un ministru al Romaniei poate tine capul sus ca si-a ajutat judetul si a nenorocit tara impreuna cu guvernul din care facea parte , eu zic sa-l punem acum sef la judet . Merita , nu ?
Postat 11 August 2011, 18:42 de suparatu
Demisia de onoare!
Felicitari d-le senator Cseke!Ati dat un exemplu de urmat de toti politicienii indiferent de culoare politica.prin tot ce ati facut pentru Sanatate in general si pentru Bihoreni in special.Ati dovedit ca aveti DEMNITATE DE OM!Va multumim!
Postat 11 August 2011, 09:26 de regina
Pupilul lui Kiss
Dar care e diferenta dintre Cseke si Verestoly ? De virsta doar. Asta mic nu a apucat inca. Si care ar fi diferenta intre UDMR si partidele romanesti ? De numar doar. Ca romanii sunt mai multi si mai prosti ?
Postat 10 August 2011, 14:57 de Abet
KRISS
Mai ca imi vine sa vars de atita pozitivism. Daca nevasta lui Cris nu ar fi angajata lui Kiss, poate ... poate ... poate.
Postat 10 August 2011, 14:48 de Book
Port-drapel UDMR
Pe cind varianta online a Bihoreanului in limba lui Kiss ? Repede, ca se apropie alegerile !
Postat 10 August 2011, 14:44 de Alms
subscriu
Poate ca la inceput a fost considerat ca fiind "inca unul", dar s-a dovedit ca nu e chiar asa. Reforma in sanatate trebuia inceputa de undeva, de cineva. De acord ca reforma nu s-a finalizat cu inchiderea sau transformarea unor spitale neperformante, dar, repet: cineva, undeva, candva trebuia sa-si suflece mainile si sa ia taurul de coarne. Un sistem imbacsit si jegos de atatia amar de ani nu se poate schimba in cateva luni, dar lucrurile incepeau sa se miste. Intr-adevar subscriu celor spuse aici; spitalele din judet au iesit din "intuneric". S-au cumparat aparaturi, materiale, s-au dotat sectii, s-au renovat sectii/spitale. Vorba dansului, haideti in bihor sa vedeti ce s-a facut cu banii!
Postat 10 August 2011, 12:55 de kitty
FELICITARI!!!!!!!!!!!!!
Felicitari domnului Cseke!!!!!!!Cel mai bun ministru al sanatatii din Romania post-decembrista!!!!!!!!!! Un om cu coloana vertebrala, care nu le-a facut jocurile politice a PDL-ului si UDMR-ului!Multumim pt ca ai ajutat spitalele din judet!!!!!!! BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 10 August 2011, 12:21 de cK
corect
sint de acord si eu vad in Cseke bihoreanul si nu un membru al unui partid,alaturi de Bolojan sint singurii care pot sta cu fruntea sus in fata alegatorilor,faptele vorbesc de la sine restul ne reprezinta doar pe hirtie
Postat 10 August 2011, 11:08 de luky
da
chiar pe bune,de toti cei plecati la bucuresti nu am prea auzit sau chiar deloc sa faca ceva pt. oradea si judet implicit,mai mult acum aud si de cercetari penale,vezi pe blaga,mai e cornel popa care se implica doar... cersind si urland ca nu se bag bani in drumuri din judet,in rest tacere si mai vine vremea alegeriilor sa-i vezi atuncia cum s-or lauda cate si mai cate proiecte au in derulare sa aduca fonduri si o viata mai buna pt. noi..prostimea,ca doar nu-i asa? suntem prosti la alegeriile facute...nu-i enumar pe cei plecati cu voturiile noastre la bucuresti fiindca ii stim cu toti foarte bine cand ..am votat orbeste,astia ne sunt bihoreni transformati in ..mitici de bucuresti,ce a facut cseke n-am auzit sa faca altul,pe buna dreptate ..am sa votez pricipiul si nu politicul,cseke meriti sa fi bihorean.
Postat 10 August 2011, 10:42 de eucumine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON