URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2019, 08:06

De vânzare mașină aproape nouă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După luni de gândire şi de sfătuire naţională ne-am ales o maşină, apoi imediat după ce am pus-o în circulaţie am început să o ponegrim la fiecare colţ de stradă, la fiecare semafor, în faţa oricui dispus să ne asculte. Încă de la primii kilometri i-am dorit sfârşitul în orice fel - accident năpraznic, incendiu spontan, auto-dezintegrare - orice, doar să dispară. Când în sfârşit am scăpat de ea, am început să batem la pas reprezentanţele pentru a găsi una nouă care să ne şteargă experienţa îngrozitoare de dinainte.

Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă, la fel cum obiectele noi nu le aduc fericirea dependenţilor de cumpărături, nici guvernele nu pot aduce fericirea unui popor atât de balcanic.

Ni se întâmplă asta pentru că un guvern nu este considerat niciodată o emanaţie a propriilor noastre minţi, gânduri şi dorinţe, ci, mai degrabă, o organizaţie malefică pritocită în laboratoarele secrete ale celor care conduc lumea din umbră. Guvernul este privit ca un duşman chitit să ne lase fără piele, o entitate duşmănoasă de la care nu poate veni nimic pozitiv. Dacă, totuşi, adie ceva bun dinspre el, ne intră în funcţiune mecanismul de auto-apărare bazat pe suspiciune bolnăvicioasă.

Şi, totuşi, de ce trăim cu obsesia permanentă că suntem trataţi ca duşmani de către propriile guverne? O fi vina exclusivă a clasei politice sau avem şi noi, oamenii simpli, ceva păsărici defecte la mansardă? Vedem duşmani la orice pas, ne simţim în permanenţă atacaţi şi vânaţi, cineva ne doreşte răul în permanenţă, tot ce e rău vine de la alţii, suntem eminamente puri, fără să fim vinovaţi vreodată pentru ceva... Cred că un psihiatru ne-ar putea pune un diagnostic de toată frumuseţea pe baza observaţiilor de mai sus.

O moţiune de cenzură nu poate schimba o alegere strâmbă atunci când ceasul ticăie pe repede-înainte până la următoarele alegeri. Ciclurile politice de 4, respectiv 5 ani, sunt gândite perfect pentru a zădărnici orice plan pe termen lung, pentru a fracţiona gândirea în perspectivă a unor minţi bine intenţionate. Pot să mai cadă sute de guverne prin moţiuni şi super-moţiuni, dar lucrurile nu vor fi mai bune. Până când nu se va schimba din temelii sistemul politic o să continuăm să visăm ca proştii cu televizoarele deschise.

Un automobil proiectat greşit din start nu poate fi reparat de un mecanic oricât de talentat ar fi acesta. Dar, ce e rău pentru unii poate fi bun pentru alţii. Aşadar, se vinde urgent maşină aproape nouă, un an şi 9 luni vechime, rulată exclusiv în ţară, cu puţine componente schimbate, consum foarte mare, a fost a unei femei care o folosea doar ca să meargă la piaţă. Mai multe detalii, în coşul de gunoi al istoriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dANu
cine citeste textul pana la capat intelege ca guvernul e comparat cu o masina nu tara... sa mai incercam inca o data......!!
Postat 16 Octombrie 2019, 23:05 de TanarSiNelinistit
comparatii
A compara tara cu o masina... Da, masina e tot aia, soferul e nou dar a vazut-o pe strada si vrea si el s-o incerce. Nu poate singur si nici nu prea stie - atunci isi cheama gasca: unul tine volanul, altul calca acceleratia, al treilea pune frana, ceilati tipa "la dreapta la stanga accelereaza etc". Intre timp tot ei stabilesc si regulile de circulatie. Si daca tot au masina de ce sa nu faca si un ban cu ea? asa ca o incarca la maxim si peste o alearga sa ajunga repede sa scoata banul iar motorul se strica si cei ce platesc carburantul raman calici. Pentru asta am decis sa incerc o masina straina dar nu-mi pare rau.
Postat 14 Octombrie 2019, 21:55 de DaNu
Sa facem Oradea Mare
S-o facem cit Romania de mare.Se pregatesc specialistii pnl pentru guvernare.Greaua mostenire psd va duce la anularea multor libertati individuale,curbe de sacrificiu plus alte idei avansate care deja sunt in vigoare in oradea.Dragii de ei,cita devotiune pentru interesul national,pentru tara,pentru popor...
Postat 14 Octombrie 2019, 10:17 de excalibur
testtest
USR, UDEMEREU la fel mizerie
Postat 14 Octombrie 2019, 08:49 de Sandu1206
psd pnl aceeasi mizerie
De ce ar trebui sa le tratam diferit? Pentru ca bihoreanul face propaganda politica pt cine plateste?
Postat 14 Octombrie 2019, 08:13 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON