URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2019, 09:31

Cum să nu votezi ca prostu’

Cum să nu votezi ca prostu’ sursa foto: capital.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă sunteţi deja într-o tabără sau alta, dacă ştiţi cu cine votaţi în 10 noiembrie, nu vă mai pierdeţi timpul cu dezbaterile electorale. Nu vă vor schimba opţiunea, în schimb vă vor consuma inutil timpul şi vă vor umple de nervi, dezgust şi resentimente. Campaniile electorale nu se fac pentru cei care ştiu unde pun ştampila. Adevărata lor miză sunt nehotărâţii. Şi aşa începe circul.

Un personaj din "Family Guy", un desen animat pentru oameni mari, făcut în America, îi numeşte pe alegătorii indecişi "cei mai mari idioţi de pe planetă". Pe de-o parte, o astfel de categorisire pare extremă şi condamnabilă. Pe de altă parte, dacă s-a ajuns în campanie şi tu nu ştii cu cine să votezi, e foarte posibil să ai o problemă. Iar problema nu-i mică, vorba lui Andrieş. Poate să însemne că nu te interesează politica, că nu înţelegi cu ce se mănâncă sau că, pur şi simplu, nu îţi pasă.

Presupunând că vor ajunge până în faţa urnelor, alegătorii intraţi nehotărâţi în campanie riscă să-şi formeze opţiunile pe considerente fără legătură cu politica. Căci în campanie se minte obscen, se aruncă cu lături ca-n cocină, se spurcă şi se calomniază fără nicio responsabilitate. Funcţia pentru care se bat candidaţii, cea de preşedinte, în cazul următoarelor noastre alegeri, cade în derizoriu şi pare că orice cârcotaş de pe margine ar face-o mult mai bine.

L-am ascultat vineri, la Oradea, pe Nansi Lungu, lector univ. dr. la catedra de Ştiinţe Cognitive, din Universitatea Titu Maiorescu. În discursul său (fără legătură cu politica) despre modul în care ne funcţionează mintea, unul dintre puţinele interesante din prima zi a conferinţei "The Digital Days Experience", reputatul profesor spunea că 98% dintre conducătorii auto se consideră mai buni decât ceilalţi şoferi. Cam aşa cred că e şi cu campania electorală – 98% dintre alegători se consideră mai buni ca preşedinte al României decât Iohannis, Dăncilă, Barna sau Paleologu.

Să te consideri mai deştept decât toţi candidaţii poate fi o minoră compensaţie pentru anii în care politicienii au făcut şi vor face totul ca să te simţi tu prostul satului. Iată un motiv în plus pentru a nu vota după ureche, cu cel mai simpatic, cu cel mai vocal, cu cel mai isteric sau cu cel mai puţin antipatic. Politicienii, aşa cum sunt ei, simt când au de-a face cu electoratul nepregătit şi îi livrează mesaje pe gustul şi înţelegerea sa – hăhăieli în loc de doctrine, urlete în loc de planuri de viitor, calomnii în loc de citate inteligente.

Să crezi tot ce auzi în campania electorală e la fel de greşit cu a nu crede nimic. Nu vota pentru că X a fost la tine în bloc, pentru că Y şi-a făcut poză cu tine, nici pentru că vecinul e membru în partidul Z. Şi, mai ales, nu te lăsa păcălit de promisiuni care nu au cum să fie acoperite de fişa postului de preşedinte. În lumea asta nu poţi fi considerat prost fără largul tău concurs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sau mai clar:
Nu vota pe cine nu merita, chiar daca asa nu o sa votezi cu nimeni! Uite unde am ajuns dupa 30 de ani in care a condus Raul cel Mic!
Postat 31 Octombrie 2019, 13:13 de testtest
Corect ...
... iar poza spune totul !?!
Postat 30 Octombrie 2019, 20:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON