URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2019, 17:00

Cum să donezi sânge în 5 paşi simpli

Cum să donezi sânge în 5 paşi simpli foto generic, tvr.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem invitaţi, rugaţi, imploraţi aproape zilnic să donăm sânge. Dar ce se întâmplă acolo, la centrul de transfuzie, după ce i-ai trecut pragul? Cum e donarea efectivă? Durere, suferinţă şi întristare? Nici vorbă! Iată un scurt ghid al unei experienţe mai degrabă plăcute decât înspăimântătoare.

Pasul 1. La ghişeul de la intrare eşti întâmpinat cu zâmbete, fapt rarisim în sistemul de sănătate. Prezinţi cartea de identitate şi carnetul de donator. Dacă nu ai (eşti aici pentru prima dată), ţi se face unul pe loc. Se notează în carneţel ziua donării şi data de la care este permisă următoarea, fiindcă trebuie să treacă minimum 8 săptămâni între două donări. Primeşti un formular de completat, ţi se spune "Mulţumim" şi eşti invitat în sala de aşteptare.

Pasul 2. Formularul are vreo 25 de întrebări despre starea de sănătate la care trebuie să răspunzi sincer cu "Da" sau "Nu". Exemple: "Aţi fost la stomatolog în ultimele 3 luni?", "Aţi suferit de icter/hepatită/boli cu transmitere sexuală?" etc. Cea la care roşesc întotdeauna este "Aţi fost însărcinată/Aţi născut/Aţi alăptat?". Dacă mergeţi la donare împreună cu jumătatea, aveţi grijă ce răspundeţi la întrebarea "Aţi schimbat partenerul sexual în ultimele 6 luni?", fiindcă un răspuns greşit poate înlocui donarea de sânge cu vărsarea de sânge.

Pasul 3. Primeşti la supt o pastilă de calciu, apoi se verifică tensiunea şi nivelul hemoglobinei din sânge. Hemoglobina este o proteină din globulele roşii care transportă oxigenul prin corp şi care dă sângelui culoarea roşie, chiar şi celor de sânge albastru. Pentru mine, asta e cea mai enervantă etapă. De ce? Picătura de care e nevoie pentru analiza hemoglobinei se obţine printr-o înţepătură minusculă, dar iritantă, în buricul degetului. Dar totul e OK după ce tanti pupă să treacă şi ţi se spune din nou "Mulţumim".

Pasul 4. Eşti invitat la un tête-à-tête de 2 minute cu un medic. Se analizează răspunsurile de pe formular, se mai cer detalii despre una-alta, se mai face o glumiţă cu fricoşii, iar dacă tensiunea măsurată anterior e cam mică, nu-i exclus să te pună la câteva genuflexiuni. În tăviţa cu actele şi fişa medicală, pe care le cari după tine tot timpul, apare acum şi trusa de donare - punga cu acele şi furtunurile aferente este desigilată în faţa ta, pentru a fi clar că procesul este 100% steril. Ţi se mulţumeşte din nou.

Pasul 5. Recoltarea are loc în cea mai high tech încăpere, inima centrului de transfuzie, un soi de punte de comandă de pe Starship Enterprise. Ca la alegeri, ai de optat între dreapta şi stânga: "Din care braţ doriţi să vă recoltăm?". Fotoliile sunt foarte confortabile, iar înţepătura din venă este aproape complet lipsită de durere. Pentru hidratare eşti alimentat cu un ceai dulceag, a cărui aromă nu am reuşit încă să o identific. Extragerea celor 450 de mililitri de sânge durează cam 6 minute.

Totul se încheie cu o scutire de la locul de muncă şi cu nişte bonuri valorice din care o să bei diseară vin roşu. Ah, şi încă o tură de mulţumiri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
chiar asa
Chiar asa este....jos palaria pt cei care lucreaza la Centrul de Transfuzie din Oradea, pt felul in care te fac sa te simti ca un erou pt ca donezi sange. Si daca stai sa te gandesti ca donarea de sange aduce si organismului tau o gramada de beneficii (pe langa ziua libera de la serviciu, bonurile valorice in cuantum de 70 de lei si analize de sange gratuite...ca sa nu spun ca de la a doua donare de sange, in acelasi an, ti se fac si mai multe analize ...gratuite, evident )....
Postat 02 Iulie 2019, 08:44 de marusha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON