URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 14:41

Cum ne otrăvesc acoperiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă puteţi închipui un grăsan instructor de fitness? Un necioplit dând lecţii de bune maniere? Un analfabet citând din Seneca, un vandal predicând despre civism şi un hoţ despre virtute?  Şi, totuşi, asta se întâmplă în ţara noastră de deja prea multă vreme. Rezultatul? Pe nesimţite, după ce am visat "o ţară ca afară", ţara ne-a fost întoarsă pe dos. Lupii au devenit păstori şi conduc o turmă care şi-a extirpat chiar instinctul de conservare.

Săptămâna trecută, pe când ne loveau creşterea-record a Robor şi cea a cursului valutar, iar majorarea preţurilor o înghiţea pe cea a lefurilor, Parlamentul României s-a transformat într-un adevărat abator legislativ. Politicienii Puterii - chibiţaţi, mai mult sau mai puţin discret, de ortaci de aceeaşi teapă din Opoziţie - schimbau legile justiţiei, lăsând-o chiar fără balanţă.

Dar să nu cumva să credem că "meritul" aparţine doar Comisiei Ciordache şi doar politicienilor! El este, în aproape egală măsură, şi al servanţilor nevăzuţi, al travestiţilor, al acoperiţilor. Iordache a fost ajutat copios de un aşa-zis reprezentant al societăţii civile, care le-a ridicat mingea la fileu în timp ce adevăraţilor reprezentanţi ai CSM, celor cu mandat legal încredinţat, nici măcar nu li s-a permis să deschidă gura. La fel a procedat preşedinta UNJR, o organizaţie cu mai puţin de 100 de membri, în timp ce unei alteia, Forumul Judecătorilor, deşi reuneşte 4.000 de judecători, nu i-a fost îngăduit niciun amendament. Urmarea? După votul plenului, magistraţii vor fi cu toţii la cheremul politicienilor, care vor fura cu legea-n mână.

Tot săptămâna trecută, trei "gulere albe" - un fost premier, un fost şef de partid patron de televiziune şi un fost senator - îşi lansau la Târgul Gaudeamus cărţile despre patimile suferite după condamnarea pentru corupţie. Tustrei erau, ce mai tura-vura, nişte martiri ai DNA, vinovată, mai nou, inclusiv de lipsa autostrăzilor, a medicamentelor din spitale şi a manualelor de pe băncile elevilor, doar pentru că politicienii nu semnează nimic fără sfintele comisioane.

Dar să nu credeţi că acoperiţii sunt doar la vârful vieţii publice. Tot săptămâna trecută, în Oradea, nişte Pro-Rogeriuşi au sărit să atace o iniţiativă a municipalităţii menită să transparentizeze activitatea asociaţiilor de proprietari şi, implicit, să prevină fraudele pe seama membrilor acestora, invocând... drepturile omului.

N-ar trebui să ne mirăm. Doar avem şi experienţa unui Pro-Democrat care odinioară propovăduia transparenţa, dar cooptat în cercul puterii judeţene protejează opacitatea cheltuielilor, adesea nu doar dezmăţate, ci de-a dreptul ilegale, cărora li se dedau stăpânii. Cum, la fel, avem şi experienţa ecologiştilor de Ziua a Opta pripăşiţi prin cabinete parlamentare, care se agaţă demonstrativ de câte un copac pentru a nu vedea cum dispar păduri întregi chiar din cauza partidului care îi plăteşte.

Ani în şir, prea mult, ne-am uitat prostiţi în gura acoperiţilor de tot felul şi abia acum ne mirăm că ne-au băgat într-un ditamai "Statul Paralel"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@bihorean
Noi am nimerit cum nu se poate mai prost! Ne iau banii miticii si tot pe noi se razbuna si penalii in frunte cu birtinezul daca se atinge pesedeul de ,,dreptul" lor! Concluzia: psd si pnl, aceeasi mizerie!
Postat 29 Noiembrie 2017, 11:32 de pinonel
articol despre..
.. ce se intampla in tara de cand cu psd sau despre Oradea sub pnl? Cam aceleasi abuzuri s-au facut si in Oradea sub actuala administratie.
Postat 29 Noiembrie 2017, 06:14 de User anonimizat
La unii, zona erogenă sunt banii. La alţii, puterea şi recunoaşterea. Fiecare îşi doreşte ce nu are!
Sper ca detaşările cadrelor să fie limitatre la maxim două. Fiecare, de maxim trei ani! După mai mult de 12 ani intervine "atârnarea".
Postat 28 Noiembrie 2017, 18:11 de eutanasiu
DON PEDRO PDL'-
@poiu: Evident că nu a fost mai bun! Sunt ultimul de pe planetă care l-aș scuza ( ma rog, nu e cel mai nimerit cuvânt! ) pe el! Totuși pe vremea lui nu existau fondurile europene! PS: tramvaiele au costat exagerat! Nu cred în aceste prețuri!
Postat 28 Noiembrie 2017, 17:56 de TDS
Mai bun a fost Filip
Era mai frumos, nu? In momentul de fata nu poti compara. Enumerati proprietatile lui Filip din oras si o sa ramaneti uimiti. Un oras care in evolutie arata cum arata azi, dar putem privi putin in avans? Am privit in prezent ani de zile, vrem "o tara ca afara" dar nimic "din afara" nu s-a facut peste noapte, fara deranj. S-a facut cu mult timp in urma si nu ne aducem aminte. Sau nu eram pe vremea aia. Si e usor sa imbunatatesti un Ford din 2006 decat sa peticesti o dacie din '90, nu? (vedeti aluzia, nu am pus Mercedes, Audi sau alte masini de lux). Da, avem un santier, dar mie apa calda imi e calda, si imi convine sa o platesc probabil mai mult, decat o apa calduta, dezmortita, La fel cu caloriferele. Am suportat anul trecut zile fara caldura si apa calda, dar acum se simte diferenta. Am loc de parcare de domiciliu, am un bloc in plan de reabilitare termica, am un parc industrial deci salariu mai bun datoria concurentei de pe piata, am o piata in Rogerius mai accesibila, am parcari in oras. Ca noi cumparam toate cazanele de 500 de euro numai ca sa aiba si nevasta masina si apoi sa ne plangem ca nu avem unde parca, nu e vina primariei, corect? Avem un transport in comun (nu ma refer la tramvaie doar, alea sunt de pe vremea lui filip) putin mai bun si servicii comunitare imbunatatite. Departe de perfecte, dar le avem si nu le aveam pana acum. Stiu, 2 oameni or sa ma contrazica grupa mare, dar de asta e forum, sa isi expuna poporul opinia. Si nu e un atac asupra unui partid, ci o parere despre orasul unde stau deja de 13 ani si in 13 ani am vazut bune si rele, dar pare promitator viitorul.
Postat 28 Noiembrie 2017, 17:37 de poiu
!!!!
Mda! Dar si o Gazeta scria lucruri interesante prin 2005! Nu stiu cum erau, adevarate sau nu ! Dar interesante, cu siguranta.
Postat 28 Noiembrie 2017, 15:07 de TDS
......
Vazand pe mainile cui a incaput in ultimul deceniu Oradea, ma ingrozesc! Ali Baba si cei 40 de h*ti dezghioca orasul bucata cu bucata, le vezi gusile pline, sunt ca niste harciogi. Ma recunosc invins, inchipuirea mea este intrecuta de ura lor impotriva oradenilor si a tot ce tine de trecutul acestei urbi!
Postat 28 Noiembrie 2017, 15:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON