URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2016, 14:45

Cultura gălăgiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem gălăgioşi, ne place gălăgia, trăim într-o ţară gălăgioasă. Strigăm unii la alţii, dăm muzica tare, claxonăm. Marketingul se face pretutindeni prin metode tot mai agresive, locurile publice devin tot mai zgomotoase pe zi ce trece. O fi competiţia acerbă, o fi teama de a nu fi auzit, o fi însăşi cultura gălăgiei în care trăim?

O sesiune de cumpărături într-un hypermarket te extenuează ca o noapte într-un club. Anunţuri peste anunţuri, reclame peste reclame... Eşti consumatorul, iar în timpul petrecut în magazin trebuie să fii stors cât mai tare de bani, de atenţie, de nervi. Anunţuri între angajaţi, promoţii pentru clienţi, melodii stupide, reclame la filme, jingles-uri, colinde... Ajungi acasă un pachet de nervi fără să-ţi dai seama de ce. Poţi să scapi de toată hărmălaia doar dacă mergi la shopping cu căştile în urechi.

"Vino la o partidă de bowling sau biliard, să te relaxezi într-o atmosferă plăcută!". Aş! Muzica e atât de tare că ţi-e imposibil să te concentrezi. O melodie, o reclamă, o melodie, o reclamă. Îl întrebi de două ori pe cel de lângă tine ce a spus, pentru că din prima nu-l auzi niciodată. De relaxare, nici vorbă. De fiecare dată când merg la zona de agrement dintr-un complex comercial din Oradea îl rog pe tânărul de după tejghea să dea muzica mai încet. "Nu se poate. Aşa e reglată din birou. Şi nouă ne e greu, credeţi-ne!".

Bisericile au mai nou difuzoare exterioare, ca moscheile din lumea islamică. Preoţii nu mai suportă să se audă doar între pereţi, vor ca mesajele Domnului să fie răspândite în tot cartierul. Discreţia şi cumpătarea mesajului religios s-au dus naibii. Orice slujbă e o campanie de marketing pe principiul "Nu vrei să vii la noi? Nu-i bai, venim noi la tine!". Şi dă-i înainte cu "Doamne miluieşte" şi alte hituri din Evul Mediu. Încearcă să pui şi tu boxele pe geam ca să răspândeşti cuvântul domnului Satriani sau al domnului Hendrix: îţi iei amendă în doi timpi şi trei mişcări.

Iată un contra-exemplu: În Singapore, maşinile de taxi nu au staţii de emisie-recepţie. Şoferii primesc comenzile pe un ecran tactil şi le confirmă printr-o apăsare cu degetul. Un beep discret se aude la primirea comenzii, încă unul la confirmare. În rest e linişte, clientul nu e forţat să asculte conversaţiile între dispecerat şi colegii din trafic.

În lumea civilizată, spaţiile publice sunt cât mai silenţioase. Să nu-l deranjezi pe celălalt e regulă de bază. Gările şi aeroporturile altora sunt mai puţin zgomotoase decât un supermarket de la noi. Mesajele publice se transmit în scris, semn că toţi ştiu citi. Megafoanele se folosesc doar pentru anunţuri foarte importante sau situaţii de criză. Dar, la cât de drastic scade rata alfabetizării în România, cred că ne aşteaptă un viitor foarte gălăgios.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON